Ministrul Tătaru a anunțat câteva dintre măsurile impuse în școli. Pe 7 septembrie, e gata evaluarea INSP, abia pe 10 școala ia decizia finală

Ministrul Tătaru a anunțat câteva dintre măsurile impuse în școli. Pe 7 septembrie, e gata evaluarea INSP, abia pe 10 școala ia decizia finală
Nelu Tătaru la conferința de presă de la Colegiul Național Sf. Sava din Capitală

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, marți, despre măsurile sanitare care vor fi impuse în unitățile de învățământ, în contextul începerii noului an școlar în plină pandemie.

Tătaru a susținut o conferință de presă alături de ministrul Educației, Monica Anisie.

Conferința a avut loc la Colegiul Național Sf. Sava din Capitală. Ea a fost structurată pe două paliere. Monica Anisie a vorbit despre măsurile privind procesul educațional, iar ministrul Tătaru a dat detalii despre măsurile sanitare impuse în contextul pandemiei.

Monica Anisie anunță măsurile luate pentru noul an școlar: Site și linie telverde pentru părinți și elevi

ADVERTISING

Între altele, ministrul Sănătății a anunțat că pe 7 septembrie Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) va face publică evaluarea fiecărei unități administrativ teritoriale. În funcție de această evaluare, fiecare unitate școlară decide cum începe anul școlar.

Este un moment în care, dacă aplică niște reguli, riscurile asumate de cazuri noi le acoperim tocmai prin respectare. Pe 7 septembrie, INSP va face publică și va trimite către instituțiile statului evaluarea epidemiologică pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare UAT va primi evaluarea în funcție de care se va face deschiderea anului școlar pentru fiecare unitate școlară.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
ADVERTISING

Pasul următor

Pasul următor va fi ca în data de 10 septembrie fiecare Consiliu de Administrație din școală să avanseze propunerea de începere a anului școlar către comitetele județene de situații de urgență.

Ce spun directorii despre scenariile de deschidere a școlii. Problemele cu care ne vom confrunta în septembrie

Pe 7 septembrie, e gata evaluarea. Pe 10 septembrie, Consiliul de Administrație al școlilor transmite către comitetele județe scenariul la care s-au hotărât pentru acel an școlar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri (Direcții de Sănătate Publică - n.red.), sub coordonarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

Libertatea acordată unităților de învățământ, sub coordonarea DSP-urilor, e acea descentralizare de care vorbeam. Fiecare școală începe particular acest an școlar. Scenariile trebuie adaptate și personalizate pentru fiecare școală în parte.

Nelu Tătaru
ADVERTISING

Distanța de un metru, obligatorie

Ministrul a subliniat că, pentru aplicarea primului scenariu de începere a școlilor, adică scenariul verde, este primordială ”distanțarea de cel puțin un metru între bănci, elevi sau existența separatoarelor”.

Elevii sunt într-o nebuloasă completă şi nu ştiu cum va fi la şcoală. Cine ne dă măștile? Vom avea recipiente cu dezinfectant?

Totodată, el a reiterat că nu va mai fi necesară acea declarație din partea părinților care trebuia să ateste faptul că elevul nu este bolnav.

Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional din informarea părinților sau din informarea cadrelor didactice, precum și adaptarea după un triaj observațional la un triaj epidemiologic, adică existența unui personal medical.

Nelu Tătaru

21% dintre şcolile din România nu sunt pregătite să-şi primească elevii în septembrie

Fără mască pentru copiii de 5 ani

Un alt aspect important despre care a vorbit șeful de la Sănătate este faptul că micuții sub vârsta de 5 ani nu vor fi obligați să poarte mască sanitară.

Copiii de la grădiniță, până la cinci ani, nu vor purta mască.

Nelu Tătaru

Ulterior, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor, ministrul a punctat că ”la 3 cazuri în 3 clase, școala respectivă se închide”.

https://www.facebook.com/www.edu.ro/videos/656959641593557/?__xts__[0]=68.ARBNB07hICeoz2tSEhAIfL-3PcXsD-nzpSayoZm-j8gVo0Pyc3dpk3nEWJKqM_RvI99Tz5n_JIAy_rvECj4DV1QJaJGcfZQGLMVxgrT_g8gSnBu-0KXphr0pSR5QSOEtL2NQbtWnMkAdPQwv3nmIIEp8QNW7eSPGRxU5trC8U3XgpnOXY40eoGXUSt-KsZvEZEq7R32lDyAKSXSqVjEphv-vsq--XIWYNtoiPIE6LZwFT08jQW4W2FiByaeslv-_6J1kmNfMRo1JSJ255kzUt1f5nYxrrOYyIwSKD8nJzY9_qgeEaf-eRtdgJZDHH862gzuOEnMOtfBE9M5Ufw0uJcgw6t7txlQhXEQ&__tn__=-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇