Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a susţinut, marți, o conferinţă de presă, despre începerea noului an şcolar în contextul pandemiei de coronavirus.
La conferința de presă a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Conferința a avut loc la Colegiul Național Sf. Sava din Capitală. Ea a fost structurată pe două paliere. Monica Anisie a vorbit despre măsurile privind procesul educațional, iar ministrul Tătaru a dat detalii despre măsurile sanitare impuse în contextul pandemiei.
21% dintre şcolile din România nu sunt pregătite să-şi primească elevii în septembrie
Ghiduri pentru activitățile din școli
Între altele, ministrul Educației a spus că au fost elaborate ghidurile metodologice pentru organizarea și desfășurarea activităților în școli.
”Aceste ghiduri sunt organizate pe fiecare nivel. Avem ghiduri pentru educație timpurie, pentru învățământ preșcolar, dar și pentru primar, gimnazial, liceal, vocațional, învățământ profesional și tehnic și pentru învățământul special.
De asemenea, în cadrul MEC au fost realizate reperele metodologice pentru începutul de an școlar. Aceste repere vin în sprijinul cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor putea reduce decalajele în ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor.
Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor și ceea ce elevul a reținut în perioada în care învățământul s-a mutat în online.
De asemenea, am elaborat toate metodologiile pentru examenele naționale organizate în anul școlar 2020-2021”, a afirmat Monica Anisie.
Nou regulament de organizare și funcționare
Ea a explicat că s-a făcut și noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
”În acest nou regulament veți regăsi ce am promis de la începutul mandatului, și anume debirocratizarea activității didactice. Mai mult decât atât, sunt prevăzute măsuri în așa fel încât activitatea cadrului didactic să se concentreze asupra elevului, și nu asupra realizării hârtiilor. Prin urmare, comisia de tăiat hârtii de la nivelul MEC a propus reducerea acestui număr de hârtii și iată că se și realizează”, a completat ministrul.
Profesorii și-au filmat lecțiile
Șefa de la Educație a vorbit și despre proiectul ministerului pe care îl conduce cu Televiziunea Română.
”Tot în această perioadă au fost realizate filmări pentru proiectul pe care MEC îl are în parteneriat cu Televiziunea Română: proiectul Teleșcoala. Profesorii filmează lecțiile pentru ca în momentul în care deschidem cursurile să fie deja difuzate acele filmări, acele lecții de pregătire pentru elevii de a 8-a și a 12-a.
Pentru că am primit din partea părinților, elevilor, dar și pentru că profesorii au cerut să continuăm cu elaborarea testelor de antrenament, vă anunț că am decis să continuăm și să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale”, a mai anunțat ministrul Educației.
Deschiderea școlilor: Ce fac Robu și Boc pentru elevi, dar și cea mai mare problemă de la Clejani
Totodată, Anisie a anunțat și lansarea unui portal de informare, de unde oricine poate cere informații privind acest an școlar.
”Azi, în prima zi a anului școlar, vom deschide un portal de informare dedicat anului acesta școlar, portal numit educatiacontinua.edu.ro. Aici părinții, elevii, profesorii și toți cei interesați vor găsi informațiile necesare privitoare la acest an școlar, care începe azi”, a mai completat ea.
Linie Telverde pentru părinți și autorități
Monica Anisie a precizat și că va fi deschisă o linie telverde, pentru că în spațiul public există foarte multe întrebări care vin atât din partea părinților, cât și a elevilor sau profesorilor.
1 din 4 școli din România nu are dotări minime pentru spălarea pe mâini
”La MEC, deschidem o linie Telverde care va fi dedicată întrebărilor adresate de către părinți și elevi, iar pentru directorii de școli și autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide altă linie de Telverde pentru a veni în sprijinul acestora”, a mai spus Anisie.
În fine, ministrul a subliniat că se dorește revenirea elevilor în școli, însă în condiții de siguranță.
Vezi și Părinţii nu vor mai da declaraţie pe propria răspundere când îşi vor trimite copiii la şcoală