Iohannis: De la 1 septembrie se pot deschide restaurantele, sălile de spectacol și cinematografele

Iohannis: De la 1 septembrie se pot deschide restaurantele, sălile de spectacol și cinematografele

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă despre necesitatea de a redeschide restaurantele și sălile de spectacol, teatrele și cinematografele.

Șeful statului a spus că atât sectorul cultural, cât și cel HORECA, se pot redeschide de la 1 septembrie.

Iohannis a spus că în cele două domenii ”este cazul și este important să se reia activitatea, atât cât se poate și acolo unde se poate, în condiții sigure”.

”Primul sector, și aici recunosc că e un sector la care țin foarte mult, este zona culturală. Teatrele și cinematografele, sălile de spectacol se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, în condiții speciale de siguranță. Vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, toată lumea va trebui să poarte mască.

ADVERTISING

Trebuie respectate anumite condiții care vor fi stabilite de specialiști, dar cred că este important ca acolo unde condițiile permit, să se reia actul de cultură. Ce-am fi fără cultură? Cred că este important (să se redeschidă sălile de spectacol - n.red.)”, a afirmat președintele.

A redeschide sau a nu redeschide restaurantele – asta e întrebarea. Ce soluții propune Rafila pentru patronii din HORECA

Despre sectorul HORECA, Iohannis a spus cam același lucru: activitatea în interior trebuie reluată, dar acolo unde se poate.

”Al doilea sector, care e în suferință, unde e bine să se reia activitatea acolo unde se poate, este sectorul HORECA, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp nu va mai fi posibil. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior. De asemenea, ținând cont de reguli. Nu vor putea fi folosite toate mesele. Se va ține cont de condițiile santiare specifice și condițiile specifice din localitatea respectivă.

ADVERTISING

Specialiștii vor stabili probabil mâine (joi - n.red.) un prag, o cifră care descrie riscul de infectare, iar acolo unde pragul e depășit, în plan local, prin decizia comisiei județene se va restricționa funcționarea restaurantelor în interior”, a adăugat șeful statului.

Raed Arafat: Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Risc zero nu există

În concluzie, sbliniază președintele: ”se vor putea deschide, dar numai unde se poate!”.

”Cetățenii știu cum să se comporte în pandemie”

Totodată, Klaus Iohannis a punctat că aceste două sectoare sunt importante și pot fi redeschise, pentru că cetățenii au învățat cum să se comporte în pandemie.

ADVERTISING

”Cred că aceste 2 sectoare sunt importante. Cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie putem face acest pas. Evident, nu ne întoarcem la normalitate. Funcționarea se va face în condiții speciale, cu reguli speciale, norme speciale. Dar unde e posibil, consider că e bine să se reia funcționarea”, a adăugat șeful statului.

https://www.facebook.com/304735519648377/videos/230611154944211/

Propunerile HORECA

Conferința președintelui a avut loc în condițiile în care astăzi urma să se ia o decizie în privința redeschiderii restaurantelor.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții sectorului HORECA. Întâlnirea a început la ora 15 și a durat două ore.

Reprezentanții HORECA au declarat după întâlnire că au cerut la negocierile cu premierul ca toate restaurantele să fie deschise în interior, de la 1 septembrie.

Printre propunerile avansate de aceștia se numără:

  • 6 persoane pot sta la aceeași masă în interior
  • se poartă mască la intrarea în restaurant, nu și la masă
  • aerul condiționat nu va funcționa în primă fază
  • programul de funcționare a restaurantelor va fi restricționat inițial

Iată aici detalii - Propunerile HORECA pentru redeschiderea restaurantelor: 6 oameni la masă, mască doar când intri și fără aer condiționat

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că Guvernul discută despre posibilitatea deschiderii restaurantelor, întrucât situaţia în care acestea ar rămâne închise ar afecta şi mai mult activitatea hotelurilor.

Aceasta ar putea avea loc ”cel mai probabil de la 1 septembrie”, în anumite condiţii”, a afirmat el.

De asemenea, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, a prezentat, marți seara, cele trei scenarii propuse de Executiv pentru reluarea spectacolelor în interior.

Din 15 septembrie s-ar putea relua spectacolele în interior. Iată cele trei scenarii propuse de Guvern


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇