S-a adoptat proiectul lui Clotilde Armand de „vouchere anticriză”, însă complet schimbat cum au vrut PSD și PNL: Se dau până la 3.000 de lei!

S-a adoptat proiectul lui Clotilde Armand de „vouchere anticriză”, însă complet schimbat cum au vrut PSD și PNL: Se dau până la 3.000 de lei!

Liberalii și social-democrații de la Sectorul 1 au modificat proiectul tichetelor anticriză dorit de primarul Clotilde Armand. N-au eliminat sprijinul, ci doar au modificat modul în care el se va acorda pentru cetățeni, pentru plata facturilor de iarnă la încălzire și pentru eficientizarea energetică a locuințelor.

Cu alte cuvinte, banii se vor da pe locuință, nu pentru fiecare persoană. Iar cei care au foarte puțini bani ar urma să primească mai mult.

Astfel, locuitorii care vor solicita sprijin vor primi 3.000 de lei per locuință (dacă membrii familiei au cel mult salariul minim net pe economie), 2.000 de lei per locuință (dacă membrii familiei au cel mult salariul mediu net pe economie) și 1.000 de lei pentru celelalte gospodării.

Potrivit hotărârii modificate de PNL și PSD, astfel devine inutilă platforma pe care ar urma să se înscrie cetățenii care vor sprijin și care a fost realizată cu o firmă cu acționar USR (detalii mai jos).

ADVERTISING

Cum au schimbat PSD şi PNL planurile lui Clotilde Armand

Grupul liberal și cel social-democrat din Consiliul Sectorului 1 au convocat pentru vineri, 25 noiembrie, o ședință extraordinară de Consiliul Local, la ora 9.45 (cu un sfert de oră înaintea unei alte ședințe pe care o convocase Clotilde Armand și care are pe ordinea de zi proiectul „tichetelor anticriză” - n.red.) și au pus pe ordinea de zi un proiect care prevede acordarea sprijinului pentru cetățeni, din bani publici, dar într-o manieră diferită.

Proiectul nu avea iniţial avizele necesare pentru a fi votat. Președintele de ședință, Daniela Popa (PSD), a declarat, însă, că ambele grupuri politice vor rămâne în ședință până când se eliberează avizele, ca să poată adopta proiectul.

La ședința ordinară, a venit şi Clotilde Armand - pentru prima oară după foarte multe ședințe - și i-a salutat pe cetățenii pe care i-a chemat ca să îi susțină proiectul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În această ședință, PNL și PSD au modificat prin depunerea și adoptarea a 10 amendamente proiectul voucherelor anticriză pe care l-a creat primarul Armand.

Nu se dau bani, ci se decontează cheltuieli.

Potrivit proiectului adoptat vineri, pe 25 noiembrie, de Consiliul Local al Sectorului 1, nu se va folosi platforma electronică pentru care Primăria Sectorului 1 a încredințat un contract de 45.210 de euro către o firmă cu acționari din USR, potrivit Hotnews.

Vlad Voiculescu, președintele USR Sector 1, a scris pe Facebook că PNL și PSD au făcut din proiectul lui Clotilde Armand unul „mai mic și mai prost”. Dar că l-au votat, deși susțineau că ar fi mită electorală.

După doi ani de tango la Sectorul 1, pare că PSD și PNL s-au luat cu acte. Astăzi a fost nunta. Darurile și le-au luat...

Publicată de Vlad Voiculescu pe Vineri, 25 noiembrie 2022

„Au votat așa-zisa mită”, a scris pe Facebook și Clotilde Armand.

Proiectul privind tichetele anticriză a trecut de votul Consiliului Local al Sectorului 1 cu 25 votru PENTRU și 1...

Publicată de Clotilde Armand pe Vineri, 25 noiembrie 2022

Cum s-a ajuns la modificarea proiectului

În dimineața zilei de vineri, 25 noiembrie, într-o conferință susținută de presa susținută de PNL și PSD Sector 1, vineri dimineață, înainte ședinței extraordinare a Consiliului Local, Sebastian Burduja (președintele PNL Sector 1) a declarat că propunerea de „vouchere anticriză” făcută de Clotilde Armand este „mită electorală”.

Live la Primăria Sectorului 1: Conferință de presă comună

Publicată de PNL Sector 1 pe Joi, 24 noiembrie 2022

„Premiază fiecare votant al Sectorului 1 cu suma de 1.000 de lei.

ADVERTISING

Astăzi, colegii mei de la PNL Sectorul 1 - împreună cu partenerii noștrii de la PSD - vor prezenta un proiect de hotărâre de Consiliu Local corect, transparent.

Vorbim despre o sumă acordată per gospodărie, nu per votant. Și de termene mult mai scurte. Până la finalul lui aprilie anul viitor, trebuie plătite aceste sume, nu până la alegerile locale, cum vrea doamna primar să lungească lucrurile pentru a capitaliza electoral acest proiect”, a spus Burduja.

Președintele PSD Sector 1, Florin Manole, a declarat că PSD și PNL propun ca acei locuitori ai Sectorului 1 care trăiesc în sărăcie să primească mai mulți bani.

„Ce propunem noi: un proiect într-adevăr axat pe gospodării, care să țină cont de diferențele de nevoi între cetățenii S1.

Nu poți da o sumă egală pentru cineva care are o carieră de succes și locuiește în Primăverii și pentru altcineva care muncește cinstit, dar pentru un salariu mult mai mic și locuiește în Chitila Triaj.

Distincțiile propuse de noi:

  • pentru cetățenii care au venit mediu pe gospodărie mai mic decât salariul minim pe economie, o sumă de 3.000 de lei pe gospodărie.
  • Al doilea prag se referă la salariul mediu. Cei care au venit mediu per gospodărie până la nivelul salariului mediu beneficiază de 2.000 de lei.
  • Iar pentru toți ceilalți cetățeni rămâne valabilă alocarea de 1.000 de lei. Pentru că nu vrem să pedepsim pe nimeni”, a spus Florin Manole.

Primăria Sectorului 1 face deja anumite categorii de plăți către cetățeni și deține date cu privire la cine și e nivel de venit are (mai ales în cazul celor cu venituri reduse). Și aparatul administrativ (funcționarii din subordinea -n.red.) primarului Clotilde Armand ar trebui să scrie, în 10 zile, un regulament în baza căruia să se poată acorda acest sprijin, în regim de decont.

Reamintim că, în ultimele zile, mai mulți cetățeni ai Sectorului 1 au primit scrisori care poartă sigla Primăriei Sectorului 1 și prin care primarul Clotilde Armand îi invită să vină la ședința de Consiliu Local de vineri, 25 noiembrie, ca să pună presiune pe consilierii PNL și PSD pentru a-i determina să voteze proiectul voucherelor anticriză de 1.000 de lei. Până la urmă au venit vreo 20-30 de cetăţeni care purtau pancarde pe care scria "Vrem tichete".

scrisoare-cloilde

Platforma pentru voucherele anticriză se face cu o firmă care are între acționari un USR-ist

Hotnews.ro a dezvăluit, în dimineața zilei de 25 noiembrie, că firma pe care Primăria condusă de Clotilde Armand o plătește pentru platforma pe care cetățenii sunt invitați să depună solicitări de vouchere are, printre acționari, un membru USR Sector 1.

Nu este prima oară când când au loc atribuiri directe care ridică semne de întrebare, la Sectorul 1.

Anterior – după cum Spotmedia.ro v-a informat deja - Primăria Sectorului 1 a decis să anuleze o licitație pentru modernizarea Pieței Matache pe care – potrivit instanței – o atribuise cu încălcarea legii, unei firme pe care o favorizase. Ulterior, Primăria condusă de Clotilde Armand a dat prin încredințare directă un contract de reparații la acoperișul pieței unei firme înființate în acest an și care aparține tatălui unui liberal din Sectorul 1.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇