Cum a eșuat modernizarea Pieței Matache, un proiect ambițios promis de Clotilde Armand. Se repară doar acoperișul, cu firma tatălui unui liberal

Cum a eșuat modernizarea Pieței Matache, un proiect ambițios promis de Clotilde Armand. Se repară doar acoperișul, cu firma tatălui unui liberal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Sectorului 1 a anulat licitația anunțată de Clotilde Armand (USR) la începutul anului pentru studiul de fezabilitate necesar modernizării Pieței Matache.

Abia în 2023 s-ar putea ca primăria să lanseze un concurs de soluții pentru „refacerea și integrarea ansamblului istoric Hala Matache Măcelaru”, potrivit documentelor consultate de spotmedia.ro.

Între timp, ar putea fi reparat acoperișul pieței de o firmă a unui om de afaceri din Maramureș, al cărui fiu a candidat pentru un post de consilier local PNL la alegerile din 2020.

Un proiect anunțat de Clotilde Armand, cu final nefericit

Pe 3 ianuarie, Clotilde Armand anunța că primăria pe care o conduce a lansat o licitație pentru Piața Matache.

Începem anul cu vești bune. Am scos la licitație studiul de fezabilitate pentru Piața Matache din București. Vrem să...

Publicată de Clotilde Armand pe Luni, 3 ianuarie 2022

În Sicap, procedura s-a publicat după mai bine de 3 săptămâni, pe 29 ianuarie. În caietul de sarcini, Primăria Sectorului 1 menționa că zona Pieței Matache este destructurată din punct de vedere urbanistic, iar hala nu reprezintă un reper al zonei, așa cum ar trebui.

În consecință, instituția condusă de Clotilde Armad menționa că își dorește refuncționalizarea Pieței Matache și revitalizarea cartierului cu același nume.

ADVERTISING

Primăria Sectorului 1 voia să demoleze actualele construcții de la Piața Matache și să ridice în loc o clădire cu subsol, parter și etaj, care să aibă: parcare, piața agroalimentară, restaurante și spații publice cu destinații diverse.

Elementele valoroase ale zonei – cum ar fi case tradiționale sau fațade interbelice – urmau să fie păstrate.

Pentru toate astea, primăria avea nevoie de:

  • expertizare clădirilor existente, în vederea demolării
  • realizarea unui studiu de fezabilitate și a studiilor conexe (topografic, hidrotehnic, de trafic etc.)

Suma totală pe care Primăria Sectorului 1 dorea să o achite pentru documentația necesară planificării lucrărilor era de 718.087 de lei (puțin peste 145.000 de euro).

Cine a vrut să modernizeze piața

Au depus oferte 3 firme:

  • Re Act Now Arhitecture SRL. E o firmă al cărei beneficiar real este George Mario Kuibuș, un arhitect destul de cunoscut în București., potrivit listafirme.ro. Kuibuș a lucrat la parte dintre proiectele care alcătuiesc Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) și a fost profesor la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, până în 2015, potrivit unui CV online.
  • Vego Concept Engineering SRL, fondată de omul de afaceri Virgil Profeanu. Vego a întocmit PUZ-ul coordonator al Sectorului 6, anulat în instanță. De asemenea, a realizat un plan urbanistic zonal coordonator pentru Sectorul 1, pe care s-a oferit să i-l dea gratis primăriei, în baza unui contract de sponsorizare, în timpul administrației Tudorache. Membri ai USR Sector 1 au criticat acel PUZ, în cadrul mai multor declarații pentru spotmedia.ro. Și cu toate că nu vrea să adopte acel PUZ, potrivit informațiilor spotmedia.ro, Primăria Sectorului 1 i-a cerut oficial firmei Vego Concept Engineering SRL, la jumătatea lunii iulie 2002, să îi pună la dispoziție întreaga documentație. Ca să participe la licitație, Vego Concept Engineering SRL s-a asociat cu Forum Art SRL (firma arhitectului Andrei Barbu Mulțescu).
ADVERTISING

Așa că au rămas în cursa pentru obținerea contractului Re Act Now Arhitecture SRL și Asocierea Vego Concept Engineering - Forum Art SRL.

O firmă care a ajutat la pregătirea licitației s-a înscris și a fost declarată câștigătoare

Pe 23 februarie 2022, Primăria Sectorului 1 a anunțat participanții la licitație că declarase câștigătoare oferta firmei Re Act Now Arhitecture SRL.

Vego Concept Engineering SRL a sesizat Consiliul Național pentru Soluționare Contestațiilor (CNSC). Și a cerut, printre altele, anularea raportului prin care Primăria Sectorului 1 declarase câștigătoare oferta firmei Re Act Now Arhitecture SRL.

Motivul: Vego susținea că parte din documentație - adică tema de proiectare de care firmele erau obligate să țină cont în alcătuirea ofertei pentru modernizarea Piața Matache - fusese întocmită chiar de Re Act Now Arhitecture SRL. Iar asta îi crease firmei un avantaj clar, care lucrase pe baza unor documente întocmite chiar de ea.

fragment-tema-de-proiectare
Fragment din tema de proiectare Re Act Now Arhitecture SRL

În plus, Vego susține că acea temă de proiectare - de care toți participanții la licitație erau obligați să țină seama - a fost publicată de Primăria Sectorului 1, în Sicap, cu întârziere.

ADVERTISING

Așa că, per total, Re Act Now Arhitecture SRL a avut la dispoziție 23 de zile să își pregătească oferta, în vreme ce Vego Concept Engineering SRL a avut doar 8 zile (potrivit firmei, dată fiind ora la care s-a publicat în Sicap tema de proiectare, de fapt, a avut la dispoziție doar 7 zile, dintre care două de weekend).

Printr-o decizie din 24 martie 2022, CNSC a anulat documentele prin care Primăria Sectorului 1 declarase câștigătoare oferta Re Act Now Arhitecture SRL. Și a dispus ca instituția condusă de Clotilde Armand să reevalueze oferta respectivei firme, în termen de 15 zile.

CNSC-Sector-1

Ce a spus Curtea de Apel București

Atât Primăria Sectorului 1, cât și Re Act Now Arhitecture SRL au atacat în instanță decizia CNSC.

Pe 24 mai 2022, prin decizie definitivă, Curtea de Apel București a respins contestațiile.

Instanța a stabilit că - potrivit Legii 98/2016 - trebuie îndeplinite 3 condiții pentru ca firma Re Act Now Arhitecture SRL să fie exclusă de la licitație. Și toate 3 sunt îndeplinite.

Mai exact , firma:

  • a participat la pregătirea procedurii de achiziție (legea nu menționează că trebuia să aibă rol determinant, ci că simpla participare e o problemă). În plus, rolul Re Act NoW Arhitecture SRL în pregătirea procedurii e determinant, susține Curtea de Apel
Re-act-CA-1
  • concurența a fost distorsionată, la licitația lansată de Primăria Sectorului 1. Re Act Now Arhitecture SRL nu doar că a întocmit parte din documentație, dar a avut și acces pentru mai multă vreme decât celelalte firme la respectivele documente.
Re-act-CA-2
  • autoritatea contractantă (adică Primăria Sectorului 1 - n.red.) nu a luat măsuri pentru a remedia problema.
Re-Act-CA-3

Soluția comisiei de evaluare: anularea licitației

L-am întrebat, încă de pe 26 iulie, pe viceprimarul Oliver Păiuși cum intenționează Primăria Sectorului 1 să procedeze, în cazul acestei licitații. Păiuși ne-a spus că va cere informațiile și va reveni cu un răspuns. Nu a revenit, până la momentul publicării acestui articol.

Potrivit raportului final al procedurii, înregistrat la Primăria Sectorului 1 pe 14 octombrie 2021 - consultat de spotmedia.ro – comisia de evaluare a ofertelor, alcătuită pe 11 ianuarie 2022 prin dispoziție dată de Clotilde Armand, a propus anularea licitației. Iar documentul a fost aprobat de Clotilde Armand.

Potrivit documentului consultat de spotmedia.ro:

„Comisia de evaluare a reținut următoarele:

  • prin anularea referatului de necesitate nr 1154 din 24.11.2021 (emis de Serviciul de Urmărire și Derulare Servicii – n.red.) se anulează și caietul de sarcini, anexă a referatului
  • se propune lansarea în 2023 a unei achiziții care va aduce completări la obiectul prezentei proceduri. Achiziția va fi încadrată în alt tip de procedură, respectiv concurs de soluții, va avea o nouă valoare estimată și un caiet de sarcini actualizat, ce va include refacerea și integrarea ansamblului arhitectural istoric Hala Matache Măcelaru.
  • în vederea respectării realizării achizițiilor în condiții de eficiență economică și socială, și pentru a gestiona eficient resursele instituției, prezenta procedură de achiziție întrunește condițiile de anulare, conform prevederilor legale”.

Reparația acoperișului, atribuită directă către firma tatălui unui liberal

Pe 9 septembrie, Primăria Sectorului 1 a finalizat o procedură de atribuire directă prin intermediul căreia a ales firma B.R.C Smart Systems SRL să realizeze „lucrări de reparații acoperiș Piața Matache”, în valoare de 109.588 lei (22.499 de euro).

licitatie-Bag

Firma a fost înființată în februarie 2022 și este deținută și administrată de Vasile Bâg, potrivit listăfirme.ro.

Bag-Vasile

Potrivit listăfirme.ro, Vasile Bâg este tatăl lui Raul Bâg.

Raul-si-Vasile-Bag-blurat
Foto: Facebook/Vasile Bâg

Iar Raul Bâg a candidat pentru un post de consilier local la Sectorul 1, la alegerile din septembrie 2020. Pe pagina sa, apare alături de mai mulți liberali cunoscuți din filială, printre care Sebastian Burduja.

Raul-Bag-Mara-Mares-Burduja
Raul Bâg alături de Mara Mareș și Sebastian Burduja

De asemenea, Raul Bâg apare, alături de tatăl său, în fotografii cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, dar și cu președintele Klaus Iohannis.

Vasile-Raul-Bag-Predoiu
Sursă foto: Facebook/Vasile Bâg

Raul-Bag-cu-Iohhanis
Sursă foto: Facebook/Raul Bâg

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇