Alegeri locale 2020. Cine a câștigat la primăriile din marile orașe și care au fost cele mai importante declarații

Alegeri locale 2020. Cine a câștigat la primăriile din marile orașe și care au fost cele mai importante declarații

Românii au mers azi la vot pentru a-și alege primarii, consilierii locali şi judeţeni pentru următorii 4 ani.

În timp ce la sectorul 1 şi 2 au câştigat detaşat candidaţii Alianţei USR PLUS, Clotilde Armand si Radu Mihaiu, la sectorul 6 se detaşează clar Ciprian Ciucu (PNL), în timp ce la sectorul 3 şi la sectorul 4 au rămas Robert Negoiţă şi, respectiv, Daniel Băluţă, ambii PSD.

La sectorul 5 lupta este strânsă între Cristian Tudor Băcanu (PNL) și Cristian Piedone Popescu (independent), ambii având 27,3%, conform exit poll-urilor.

În ceea ce privește marile orașe, Emil Boc a rămas primar la Cluj, Mihai Chirică a câștigat un nou mandat la Iași, iar Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă primar în Craiova.

Iată ce incidente s-au înregistrat duminică la secțiile de votare în ţară

Vezi şi cele mai importante informaţii din ziua alegerilor locale 2020

Cum a fost prezența la vot la alegerile din 2020 comparativ cu cele din 2016

SpotMedia.ro v-a prezintat primele rezultate ale exit-poll-urilor și cele mai importante declarații ale candidaților și ale liderilor formațiunilor politice:

01:39 - Edilul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a obţinut cel de-al şaselea mandat consecutiv de primar, cu un procentaj de 88,2%, mai mult decât a obţinut în urmă cu patru ani, când a avut 85% din voturi.

01:32 - Partidul Social Democrat (PSD) a câştigat primăriile municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat, ale oraşelor Pogoanele, Nehoiu şi Pătârlagele, precum şi peste 60 de primării din mediul rural, afirmă reprezentanţii organizaţiei judeţene, în baza numărătorii paralele efectuată de social-democraţi, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

01:20 - Liderul PNL Sibiu, vicepremierul Raluca Turcan, anunţă că partidul a câştigat 42 de primării din judeţul Sibiu, cu 8 mai multe decât aveau până în prezent. De asemenea, candidatul PNL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a obţinut cele mai multe voturi, potrivit numărătorii paralele a PNL Sibiu, informează News.ro.

01:14 - Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a anunţat în noaptea de duminică spre luni că a câştigat un nou mandat, după numărarea paralelă a UDMR.

01:07 - Capitala se află pe ultimul loc în privinţa prezenţei la urne la alegerile locale 2020. Doar 36,93% dintre bucureştenii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică.

Capitala este urmată de judeţul Iaşi, cu 37,28% prezenţa la vot. În top se află şi judeţul Vaslui cu 37,40% prezenţa la vot.

La polul opus, prezenţa cea mai mare la urne a fost în Giurgiu, cu o prezenţă de 59,43 %, Olt, cu 58,48 %, şi Teleorman, cu 58,12 %.

00:53 - Un tânăr de 26 de ani, membru al USR-PLUS, a câştigat alegerile locale într-o localitate din Ialomiţa.

Vasile Popa va fi noul primar al localităţii Gârbovi, conform sursei locale Independent Online.

00:40 - PSD ar fi câştigat, potrivit numărătorii paralele, funcţiile de primar al municipiului Târgovişte şi de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, edilul Târgoviştei, Cristian Stan, susţinând că este una dintre cele mai mari victorii ale social-democraţilor în Dâmboviţa.

Cristian Stan a candidat pentru un nou mandat de primar al Târgoviştei şi deputatul PSD Corneliu Ştefan – pentru funcţia de preşedinte al CJ Dâmboviţa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

00:21 - Senatorul Mihai Fifor, preşedinte al PSD Arad şi candidatul alianţei locale PSLC pentru funcţia de primar al municipiului Arad, şi-a anunţat înfrângerea şi faptul că ocupă locul trei în preferinţele celor care au fost la vot, potrivit Agerpres.

00:15 - Primarul localităţii Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, cecetat penal pentru că şi-a filmat fiica în timp ce o pedepsea, ţinând-o dezbrăcată, în genunchi, a câştigat încă un mandat, informează News.ro.

”Deci, i-am ciuruit”, a afirmat primarul, care a ieşit apoi în faţa sediului primăriei unde s-au adunat sute de oameni care au cântat, au ascultat muzică şi l-au felicitat. Niciuna dintre persoanele prezente nu a purtat mască de protecţie şi nu s-a păstrat distanţa.

00:06 - Ion Aliman, primar în funcţie şi candidat PSD la alegerile locale, dar care a murit în urmă cu o săptămană de COVID-19, a câştigat alegerile în comuna Deveselu.

Conform sursei locale Gazeta Nouă, dintre cei 1.600 de alegători care s-au prezentat la urne, 1.020 l-au votat pe Aliman.

23:58 - Rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS – Avangarde pentru sectoarele din București la Consiliul Local:

  • La Consiliul Local al Sectorului 1, Alianţa USR PLUS a obţinut 36,5%, PSD – 32,6%, PNL – 14,4% şi PMP – 6,5%.
  • La Consiliul Local al Sectorului 2, Alianţa USR PLUS a obţinut 34%, PSD – 32%, PNL – 14,2% şi PMP – 6,3%.
  • La Consiliul Local al Sectorului 3, Alianţa USR PLUS a obţinut 29%, PSD – 24%, PNL – 18,8%, Alianţa Pro Bucureşti 2020 – 13,9% şi PMP – 7,3%.
  • La Consiliul Local al Sectorului 4, PSD a obţinut 40,1%, Alianţa USR PLUS – 33,5%, PNL – 12,1%, PMP – 5,9%.
  • La Consiliul Local al Sectorului 5, PSD a obţinut 31%, Alianţa USR PLUS şi PNL câte 19,5%, Partidul Puterii Umaniste (social liberal) – 11,7%, Partidul Social Democrat Independent – 5,1% şi PMP – 4,7%.
  • La Consiliul Local al Sectorului 6, PSD a obţinut 31,7%, Alianţa USR PLUS – 29,9%, PNL – 23,2%, PMP – 6,8%.
ADVERTISING

23:45 - Emil Boc a anunțat că a fost ales pentru al cincilea mandat în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Boc nu a făcut publice detalii despre procentele oferite, dar, potrivit informațiilor din presă, a trecut de 50. În schimb, candidatul USR-PLUS, Emanuel-Dumitru Ungureanu, a obținut în jur de 38%.

23:31 - Candidatul USR PLUS la funcţia de primar al municipiului Câmpulung Muscel, realizatoarea TV Elena Lasconi, anunţă că a câştigat detaşat alegerile, conform numărătorii paralele.

Ea a afirmat, duminică seară, că potrivit numărătorii paralele s-a impus în cel puţin 17 dintre cele 19 secţii de votare din municipiu, în multe dintre ele cu peste 50% dintre opţiunile alegătorilor, informează Agerpres.

23:20 - Dacian Cioloș îl felicită pe Dominic Fritz. ”Felicitări, Dominic Fritz, pentru o victorie muncită și meritată! Timișoara are nevoie de o guvernare locală USR PLUS. Felicitări și întregii echipe USR PLUS Timiș!”, a scris Cioloș pe Facebook.

23:16 - Alegerile pentru Primăria Timișoara au fost câștigate de candidatul USR-PLUS, Dominic Fritz. Anunțul a fost făcut chiar de primarul în funcție, Nicolae Robu, care și-a recunoscut înfrângerea la scor.

„Am pierdut, este voința timișorenilor, diferența este mare. Comparând numărul de voturi, diferența este surprinzător de mare, nu o pot spune în procente. Am considerat că va fi un scor strâns și am fost optimis până în ultimul moment dar diferența este mare ceea ce înseamnă că așteptările timișorenilor sunt altele”, a declarat Nicolae Robu pentru Tion.ro.

23:14 - ”A fost o seară minunată și, indiferent de rezultatele finale, pot să vă spun că sunt mândru de voi, de spiritul acestui oraș, de faptul că ați ales în număr mare să faceți parte din viitorul acestui oraș, Noul București, pe care vreau să-l construim împreună”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

23:05 - După centralizarea datelor din intervalul 19:30 – 21:00, diferența dintre Nicușor Dan și Gabriela Fierea se mărește, în favoarea candidatului susținut de PNL și USR-PLUS.

Rezultatele sondajului realizat de CURS-Avangarde pentru ora 21:00:

  • Nicuşor Dan (independent) – 47,8%
  • Gabriela Firea (PSD) – 38,20%
  • Traian Băsescu (PMP) – 9,40%
  • Florin Călinescu (Partidul Verde) – 1,8%
  • Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 1,6%

22:47 - Primarul Mihai Chirica a declarat, duminică seara, că a trecut timpul vorbelor şi că votul dat de cetăţeni arată că "Iaşiul a ales un alt drum", cel al schimbării, care ar trebui să reducă decalajele dintre estul şi vestul ţării.

22:30 - Candidatul USR-PLUS la Primăria Constanţa, Stelian Ion, a declarat că, prin acest rezultat, oraşul "este smuls din mâinile unor mafioţi care l-au ţinut în subdezvoltare timp de 20 de ani".

"În Constanţa scriem istorie, smulgem acest oraş din mâinile unor mafioţi care ne-au ţinut în subdezvoltare timp de 20 de ani. Ne-am luptat într-o campanie cu doi coloşi, care au încercat să ne strivească, dar constănţenii, în faţa cărora mă înclin şi cărora le mulţumesc din suflet, au decis să scape oraşul ăsta de mafii, de o mafie PSD-istă şi, veţi vedea mâine, după ce se vor număra voturile, şi de interesele dubioase ale unor moguli care au făcut tot posibilul ca să schimbe rezultatul alegerilor şi Constanţa să fie din nou un oraş sufocat", a declarat Stelian Ion, citat de Agerpres.

22:24 - Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat duminică, după închiderea urnelor, că rezultatele obţinute de formaţiunea sa la alegerile locale din Capitală sunt „un motiv de dezamăgire profundă”.

„Se pare că se conturează ca ALDE să nu fi reuşit să atingă pragul electoral de 5% la Bucureşti şi în celelalte sectoare, dar trebuie să aşteptăm rezultatele exit-poll-urilor de la ora 23,00, care probabil vor fi mai cuprinzătoare.

Până atunci, trebuie să vă spun că aceste rezultate reprezintă pentru mine un motiv de dezamăgire profundă, este o decepţie pe care cred că o împărtăşesc împreună cu colegii mei, candidaţii de la cele şase sectoare ale Bucureştiului”, a afirmat Tăriceanu, la sediul ALDE.

22:06 - Liderul Pro România, Victor Ponta, consideră că, aşa cum arată primele rezultate ale alegerilor locale de duminică, cel puţin în Bucureşti vor urma patru ani de negocieri „şi va fi o babilonie”.

„Mie îmi pare rău că n-a câştigat doamna Firea. (…) La cum au început lucrurile în seara asta, probabil că o să avem patru ani de negocieri. Ştiu că şi domnul Nicuşor Dan este un om mai rigid, PNL-iştii vor ei să ia toţi banii, USR-iştii se ceartă cu PLUS-ul. (…) Va fi o babilonie în Bucureşti şi noi, cei care locuim aici, probabil că o să avem de pierdut. (…) Bucureştiul va fi extrem de divizat în Consiliul General”, a afirmat Ponta la România TV.

21:55 - Potrivit rezultatelor exit-poll valabile pentru ora 19:00, Lia-Olguța Vasilescu a câștigat alegerile pentru Primăria Craiova. Datele CURS-Avangarde au dat-o câștigătoare pe candidata PSD, cu 34.5%. De asemenea, pe locul doi s-a clasat Nicolae Giugea de la Partidul Național Liberal, cu 29%. Pe trei a ieșit la exit-poll Antonie Solomon, cu 17.6%.

21:46 - Traian Băsescu l-a felicitat pe Nicuşor Dan, care este dat câştigătorul mandatului de primar general al Capitalei potrivit datelor parţiale prezentate Curs-Avangarde, potrivit News.ro.

Fostul preşedinte i-a transmis Gabrielei Firea să nu mai spere că se schimbă foarte mult numărătoarea până dimineaţă, pentru că „nu e ca la Geoană”, ci „aici e treabă sigură”.

21:39 - La Primăria Municipiului Constanța, Stelian Ion (USR) este la egalitate cu Vergil Chițac (PNL) conform unui exit poll realizat de CURS-Avangarde:

  • Vergil Chițac – PNL 29.0%
  • Stelian Ion – USR-Plus 29.0%
  • Decebal Făgădău – PSD 23.5%

21:35 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că a discutat cu Gabriela Firea după ce rezultatele exit poll-urilor l-au dat drept câștigător pe Nicușor Dan și că este mândru de candidatul PSD.

Întrebat ce greșeli a făcut PSD, Marcel Ciolacu a spus că greșelile au venit în cascadă, după ce Sorin Grindeanu nu a mai fost premier.

21:26 - Radu Mihaiu, candidatul USR PLUS a câştigat alegerile locale pentru Primăria Sectorului 2, conform primelor rezultate exit poll prezentate la inchiderea urnelor:

  • Radu Nicolae Mihaiu (Alianţa USR PLUS) – 42%
  • Dan Cristian Popescu (PSD) – 31%
  • Neculai Onţanu (Alianţa Electorală ADER-PPU social-liberal) – 12,9%

21:24 - Gabriela Firea a oferit prima reacție după ce rezultatele exit-poll au dat-o drept perdantă în cursa pentru Primăria Capitalei, în fața lui Nicușor Dan.

„În condiții foarte grele, de pandemie, știm că foarte mulți dintre cei care și-ar fi dorit să ajungă în secțiile de votare s-au temut din cauza coronavirusului și au renunțat. Cei care au trecut peste acest prag au făcut un lucru foarte bun pentru comunitățile lor.

Dimineață vom vedea exact care este rezultatul real al alegerilor. Cel puțin așa s-a întâmplat acum 4 ani în București. Orice cifre care se anunță în această seară, rezultate ale unor sondaje, nu au cum să fie cele oficiale. Le luăm ca atare, dar asta nu înseamnă că avem în această seară învinși și învingători. Le transmit tuturor colegilor să fie atenți cum numără voturile și să respecte voturile cetățenilor. Declarația în legătură cu rezultatul oficial o voi face mâine”, a declarat Firea.

21:20 - Nicușor Dan a susținut duminică seara prima declarație după anunțarea rezultatelor exit-poll, care îl dau câștigător în fața Gabrielei Firea la Primăria Capitalei.

El le-a cerut celor de la USR, PLUS și PNL să fie vigilenți în continuare, până la predarea proceselor verbale din secțiile de vot, pentru a nu lăsa loc de fraude ce ar putea să schimbe rezultatul alegerilor.

Nicușor Dan le-a mulțumit alegătorilor, despre care au spus că au dovedit ”că sunt mai inteligenți decât noi” și a transmis că de azi începe construcția noului București.

21:14 - Cristian Tudor Băcanu și Cristian Piedone Popescu sunt la egalitate potrivit rezultatelor exit poll pentru Primăria Sectorului 5.

De asemenea, actualul primar Daniel Florea este și el aproape, cu 24.3% din voturi, potrivit rezultatelor exit-poll la ora 19.00:

  • Cristian Tudor Băcanu (PNL): 27.3%
  • Cristian Piedone Popescu (Partidul Puterii Umaniste) : 27.3%
  • Daniel Florea (PSD): 24.3%
  • Marian Daniel Vanghelie (Partidul Social Democrat Independent) – 14.2%
  • Cătălin Lucian Iliescu – 4%
  • Ion Valentin Voicu – 1.3%

21:10 - Daniel Băluţă (PSD) a câştigat alegerile locale pentru Primăria Sectorului 4, conform unui exit poll realizat de CURS-Avangarde.

  • Daniel Băluţă (PSD): 55%
  • Elena Simona Spătaru (PLUS): 37%
  • Ştefănel Dan Marin (PMP): 4,1%

21:07 - Ciprian Ciucu (PNL) a câştigat alegerile locale pentru Primăria Sectorului 6, conform exit poll-urilor:

  • Ciprian Ciucu – PNL: 48,2%
  • Gabriel Mutu – PSD: 35.2%

21:05 - Clotilde Armand, candidata Alianței USR PLUS, a câştigat la scor Primăria Sectorului 1 în fața actualului primar, Dan Tudorache, potrivit primelor rezultate exit poll prezentate la închiderea urnelor:

  • Clotilde Armand (Alianţa USR PLUS) – 47%
  • Dan Tudorache (PSD) – 37,70

21:02 - ”Românii au arătat un spirit exemplar, au respectat regulile și au suportat statul la rând. Le mulțumesc și felicit toți românii care s-au prezentat la vot.

Pentru noi, ca PNL, e o zi istorică. Pentru prima oara de la Revoluție până azi, după 30 de ani, PNL înregistrează o victorie clară în alegerile locale și bate PSD-ul fără drept de apel. Le mulțumesc”, a declarat Ludovic Orban după aflarea primelor rezultate.

21:00 - Nicuşor Dan, candidatul independent susținut de PNL și Alianța USR PLUS, a câştigat alegerile pentru Primăria Capitalei, potrivit primelor rezultate exit poll anunțate duminică, după închiderea urnelor.

Rezultatele sondajului realizat de Avangarde:

  • Gabriela Firea (PSD) – 39%
  • Nicuşor Dan (independent) – 47,2%
  • Traian Băsescu (PMP) – 8,6%


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇