Iohannis: Suntem în valul doi al epidemiei. Nu ne permitem supraaglomerarea spitalelor!

Iohannis: Suntem în valul doi al epidemiei. Nu ne permitem supraaglomerarea spitalelor!

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, de la ora 19:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a vorbit despre numărul din ce în ce mai mare de cazuri noi de SARS-CoV-2. El a făcut, din nou, apel la populație, să respecte regulile impuse de autorități.

De asemenea, președintele a abordat și situația datelor contradictorii - transmise de INSP și GCS - privind rata de infectare în București.

El a punctat că a cerut de urgență Guvernului explicații în acest caz. În plus, a îndemnat Executivul să își facă ”ordine în instituții”.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că starea de alertă trebuie prelungită. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla pentru o perioadă de 30 de zile.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, conferința de presă a președintelui Klaus Iohannis:

Din păcate, vedem o creștere la nivelul tuturor indicatorilor epidemiei de COVID-19. Ne confruntăm cu o transmitere accentuată în Capitală și multe județe, de aici numărul mare de infectări zilnice.

Cel mai dramatic este că în ciuda eforturilor medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu virusul.

În spatele cifrelor și statisticilor seci se află familii îndurerate.

Suntem în valul doi al epidemiei, care se înregistrează deja în majoritatea ţărilor. Trebuie să inversăm trendul! Nu trebuie să intrăm în panică, dar e un act de transparență să comunicăm toate aspectele, ca toată lumea să conștientizeze gravitatea situației.

Doar înțelegând corect putem, împreună, să depășim cu bine această criză fără precedent. Fără un efort colectiv va fi imposibil să reușim.

De aceea, fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți, să respecte toate reglementările și regulile.

ADVERTISING

Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi. Purtatul măștiiîin public, indiferent că vorbim de spații închise sau nu.

Pentru a ține sub control pandemia, e obligatoriu să întrerupem lanțul cauzal care duce la înmulțirea infectărilor. Nu ne permitem supraaglomerarea spitalelor!

Am cerut evaluarea în timp real a numărului de paturi din secțiile de Terapie Intensivă (ATI) și am cerut Guvernului să crească (sic!) capacitatea la ATI pentru a fi pregătiți pentru situații mai grave.

Viețile pierdute nu le mai putem aduce înapoi. Sănătatea celor care se îmbolnăvesc, odată afectată, e mult mai greu de redobândit. Contestările regulilor și măsurilor întreține o stare de neîncredere cu efecte nocive majore asupra sănătății publice.

Experiența din ultimele luni arată clar că situația poate fi ținută sub control, prin respectarea normelor și măsurilor stricte, pentru perioade limitate de timp.

Acum avem mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață din propriile greșeli pentru a lua măsurile necesare. E mult mai ușor să le respectăm acum (regulile) și să fim precauți, decât să regretăm mai târziu că nu am făcut tot ce s-a putut pentru a salva viețile celor dragi.

Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Să nu ne amăgim. Etapa nu va trece de la sine. O vom trece cu bine doar respectând regulile și încurajându-i pe alții să facă la fel. E momentul să dovedim din nou că suntem o națiune puternică.

Vă mulțumesc!

ÎNTREBĂRI

Potrivit INSP, azi coeficientul de infectare în Capitală e de peste 3 la mie, pentru că s-a calculat la persoanele cu rezidență. GCS a transmis că acel coeficient e mai mic, pentru că s-a calculat la populaţia cu domiciliul aici. V-au explicat reprezentanții Guvernului de ce calculează diferit?

Da, este ciudat că două instituții guvernamentale dau 2 rezultate diferite. După părerea mea, e urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice problemele de urgență.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Le recomandați românilor mască în spațiile deschise. E nevoie ca masca să fie obligatorie în toate spațiile publice?

Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după ce am terminat vizita la INSP, unde am discutat cu experții de acolo chestiunea. E o recomandare pe care o fac fiindcă eu am aceeași părere cu experții de la INSP: să purtăm tot timpul mască de protecție, indiferent că suntem în interior sau afară.

Dacă recomandarea se transformă în obligație vom vedea în funcție de ce decizii ia Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care are experții lui și vom ajunge în faza în care dacă numărul de infectări trece un anumit nivel să ajungem la purtarea obligatorie a măștii.

Ambasadorul SUA a declarat sprijinul pentru 2 proiecte de infrastructură majore: o cale ferată şi o autostradă. Care ar fi sursa de finanțare si orizontul de timp?

Sunt 2 megaproiecte discutate și la întrunirea din 2018 care a avut loc aici, la București. Între timp, s-au făcut pași importanți. S-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea o întrunire video, vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte.

Nu m-aș aventura să spun în ce interval de timp, dar ele sunt vitale pentru regiunea noastră, pentru că vor face legătura pe axa Nord-Sud, care e de mare interes. Eu voi pleda pentru pași hotărâți pentru realizarea proiectelor.

V-ați declarat mulțumit de activitatea Guvernului, dar miniştrii Anisie, Tătaru, se află în funcții, deși sunt criticați. Cine e responsabil că au crescut cazurile de COVID? Vă asumati organizarea alegerilor parlamentare?

Din păcate, evoluția pandemiei este de observat nu doar la noi, ci în toată Europa. Ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician vinovat. Guvernul și eu și alte autorități s-au străduit să facă tot ce e posibil pentru a preveni extinderea acestei pandemii în țară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem.

ADVERTISING

Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile ATI, se extind aceste facilități. Este clar că, în acest moment, trebuie măsuri mai hotărâte, dacă vrem să încetinim răspândirea.

Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim: una panicardă sau în una care respectă regulile, dar își duce viață democratică mai departe. Esența democrației stă în alegeri, alegeri libere. Mandatele se termină în decembrie, e obligatorie realizarea alegerilor, pentru un Parlament cu puteri depline.

E pregătit sistemul de învățământ pentru învățământ exclusiv online?

Trebuie să evităm știrile panicarde. Eu cred că autorităţile trebuie să încerce să menţină școală în funcțiune cât de mult se poate. Faţă de lunile martie, aprilie, mai s-au făcut progrese mari în sistem, în școli, directorii, managerii, profesorii, elevii au învățat cum să folosească online-ul pentru a nu pierde prea mult din lecții.

E un proces, nu o situație care se schimbă de pe o zi pe alta. E un proces de învățare pentru părțile implicate.

Orban a declarat că va propune restricții, precum sistarea evenimentelor private. Sunteți de acord? Se impun și alte restricții?

Aceste lucruri vor fi analizate de experți, iar CNSU va propune Guvernului măsurile. Ce pot să spun e că în situația în care avem o creștere evidentă, e la fel de evident că anumite restricţii trebuie impuse, pentru a stopa creșterea. Care sunt măsurile - se va propune de experți și aproba de Guvern.

Rata de infectare pe București. Funcţiile cheie din anumite instituții sunt ocupate de oameni cu diplome false.

Cu siguranţă că e o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică să îi tratăm fair, pentru că nu au apărut ieri, ci în ultimii 30 de ani, când anumite persoane au fost promovate în funcții.

În ultimii ani a guvernat PSD care a promovat persoane fără competențe. E mult de recuperat. Trebuie reformarea statului. Cunosc problemele, ele trebuie eliminate. Problema s-a autorezolvat în scurt timp. A revenit INSP asupra datelor.

Dacă ne raportăm la populația de 2 milioane, densitatea e de 11 mii de locuitori. E greu de gestionat pandemia. Ați fost la INSP, ați apreciat activitatea. Totuși, situatia nu e așa roz, DSP nu răspunde la telefon, anchetele întârzie sau nu se fac, iar INSP nu are tot timpul date exacte.

Este un virus nou, nu se cunosc toate datele, nu se cunosc statisticile și, în fiecare zi, cercetătorii găsesc date noi, fac studii noi și informația devine din ce în ce mai bogată și îi ajută pe cei care lucrează la vaccin, pe medici să folosească tratamente mai adaptate, pe cei din farma să facă medicamente.

Aceste lucruri sunt pozitive, iar cei de la INSP mi-au prezentat studii științifice care au fost făcute la ei. Nu au ei nici toate datele, cum nu are nimeni. Lucrurile sunt în desfășurare și acest fapt face să devină dificil de gestionat pandemia. Dacă era simplu, nu aveam atâtea cazuri.

Cum comentați criticile Patriarhiei aduse Guvernului după anularea pelerinajelor?

Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Cred că un dialog între autorități ar duce la soluții mai bune.

Patriarhia spune că nu a fost consultată.

De asta am spus ce am spus: mai mult dialog ar face mai bine.

Camera Deputaților a adoptat un proiect privind stimulentul pentru profesori. cum vedeti proiectul?

N-am citit proiectul. Când va ajunge la mine, îl vom citi, îl vom parcurge cu atenție, vom cere un punct de vedere de la Guvern sa vedem dacă sunt bani, apoi decidem în consecință.

În câteva zile expiră starea de alertă. Trebuie prelungită cu 30 de zile? Sau până la finalul anului?

După părerea mea, e foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și sunt convins că va fi prelungită. Cred că cu o lună de zile.

De ce nu considerați necesară starea de urgență pe zone, unde situația este alarmantă, în condiţiile în care sunt ţări care au revenit parţial la starea de urgentă?

Comparația cu alte țări e mai complicată, pentru că nu există o definiție valabilă pentru starea de urgență. Ceea ce declară alte state din zona noastră e similar la noi cu starea de alertă.

Starea de alertă permite instituirea tuturor restricțiilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege pentru această stare de alertă și de când legea a fost tergiversată de PSD în Parlament, Guvernul a putut lua măsurile care se impun.

Nu e nevoie de stare de urgență. dacă ajungem în situaţia în care să nu mai fie posibile măsurile din legea stării de alertă și trebuie impuse alte restricţii atunci e de evaluat dacă se introduce local sau regional starea de urgență, în măsura în care medicii vin cu aceste solicitări.

Care e momentul în care e necesară instaurarea acestei stări de urgență? Măsurile luate nu funcționează. Nu așteptăm ca la ATI să fie depășit numărul de paturi.

Voi analiza o astfel de solicitare când va exista.

BEC a comunicat rezultatele finale ale alegerilor la 2 săptămâni după ce au avut loc. Nimeni nu a dat vreo explicație, dar au apărut speculații. Dvs. ați primit vreo explicație?

Eu am primit rezultatele atunci când au apărut ele, dar explicațiile trebuie date de BEC sau AEP. Nu am primit informații (privind softurile). Lucrurile au durat mai mult din cauza procedurilor de contestare și recontestare.

Cât ne-a costat perioada de lockdown în care au fost închise firmele?

Ca țară ne permitem să facem orice pentru sănătatea concetățenilor. Nu putem intra într-o logică să măsurăm vieți contra firme. E inadmisibil.

Ne străduim să dăm tot ce putem sistemului medical, să ajutăm medicii, ca să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Din motive de restricții, care au fost necesare, firmele au dificultăți. E o realitate tristă.

Din acest motiv, Guvernul a venit cu tot felul de măsuri de stimulare a activității. Guvernul va continua cu măsuri de sprijin, speciale, sectoriale. Ne costă scump pandemia, e un fapt, dar cu Guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea o grijă foarte pronunțată pentru românii care se îmbolnăvesc.

Disputa dintre modul în care se raportează datele, INSP și GCS. Au trecut 7 luni de când datele nu se potrivesc, dvs. ați cerut vreodată lămuriri? Totuși, INSP trimite și la OMS date. Nepotrivirea a contribuit la neîncrederea oamenilor în autorități?

Nu cred că a contribuit mult la neîncredere, ci alți factori. Am cerut Guvernului să-și facă ordine rapid în instituții. Nu putem sta cu 2 date diferite pentru același lucru.

Refuzați categoric amânarea alegerilor în martie. Dvs. estimați că și în martie vom avea tot mii de cazuri noi pe zi?

Am întrebat experți, medici, specialiști. Niciunul nu a reușit să zică dacă în martie va fi mai bine decât în decembrie. Deci să ne așteptăm dacă avem noroc - fiindcă nu depinde de noi -, dacă avem noroc și găsim vaccin ne aşteptăm la o îngrădire și cu ajutorul vaccinului.

Trebuie să ne bazăm pe noi: mască, distanță, igienă. Trebuie să recunoaștem și să înțelegem că iarna sunt mai complicate lucrurile. Se suprapune gripa cu pandemia de COVID-19. Din cauza vremii reci, mai mulți oameni vor avea viroze.

Lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate. Nimeni nu mi-a zis că va fi mai bine în martie pentru alegeri.

Vă mulțumesc. Multă sănătate!

***

Date contradictorii privind rata de infectare

Conferința a avut loc după o videoconferință bilaterală cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Aceasta are loc la ora 17:15.

Totodată, declarația șefului statului a venit în condițiile în care autoritățile au transmis, marți, date contradictorii în ce privește rata de infectare în Bucureşti.

Inițial, INSP a precizat, în raportul săptămânal privind evoluția COVID-19, că Bucureștiul a depăşit rata de infectare de 3 la mie. În schimb, Grupul de Comunicare Strategică a susținut că rata este de 2,69.

Ulterior, INSP a revenit, marți, la amiază, cu o nouă variantă a raportului săptămânal și a spus că aceasta este 265.6 (2,65 la mie).

De asemenea, premierul Ludovic Orban i-a convocat pe şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul de Interne, Marcel Vela, la o ședință la Guvern, care a început la ora 16:00. Nu se cunoaște tema discuției. Ulterior, la ora 17:00 are loc și ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Amintim că autoritățile au anunțat, marți, 3.109 cazuri noi de COVID depistate după procesarea a 26.718 de teste. Bilanțul total al pandemiei în România a ajuns astfel la 160.461 de îmbolnăviri în ţara noastră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇