Prefectul Capitalei spune că INSP a transmis greşit și nu s-a trecut de 3 la mie, rata de infectare în Bucureşti. Școlile nu se închid oricum până la 3,4!

Prefectul Capitalei spune că INSP a transmis greşit și nu s-a trecut de 3 la mie, rata de infectare în Bucureşti. Școlile nu se închid oricum până la 3,4!

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat, marți la amiază, că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a comunicat o cifră greșită atunci când a informat că în Bucureşti s-a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică.

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de azi este 2,69”, a spus prefectul, care astfel a furnizat aceleaşi date ca Grupul de Comunicare Strategică.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că deocamdată nu se închid școlile decât atunci când se depășește rata de infectare de 3 la mie.

"Am solicitat această întâlnire pentru că în această perioadă să ne pregătim dacă există posibilitatea să intrăm în scenariul roșu. Cel mai bine referitor la situația epidemiologica vă poate spune DSP.

ADVERTISING

Noi am luat în calcul toate variantele încât să nu fie puși în pericol elevii și profesorii. Pot să vă spun că rata la nivelul Bucureștiului este 2,69. Nu s-a trecut de pragul de trei.

Noi am avut numai o ședință de lucru să fim pregătiți. În ordinul de ministru comun exisă prevăzut că dacă mai multe zile există pragul de 3 se trece la șcenariul roșu", a spus ministrul.

Pe de altă parte, prefectul Capitalei a precizat că școlile din Capitală nu vor fi închise până când nu se va ajunge la o rată chiar mai mare, de 3,4 la mia de locuitori, care să se menţină pe parcursul a cel puţin 3 zile.

"După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. (…) Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului. (…)

ADVERTISING

Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem - haideţi să vă dau absurd - la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre", a spus Gheorghe Cojanu.

INSP a revenit cu o alta variantă a raportului

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a revenit, marți, la amiază cu o nouă variantă a raportului săptămânal privind evoluția COVID-19 pentru datele raportate până la 11 octombrie.

Astfel, ca și în prima variantă, incidența cumulată în ultimele 14 zile la populația rezidentă la 1.01.2020 cifra este de 311.7 (3,1 la mie), dar a fost adăugată incidența cumulata în ultimele 14 zile raportată la populatia după domiciliu la 1.01.2020, iar aceasta este 265.6 (2,65 la mie).

ADVERTISING

Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat, la Antena3, că în cel de-al doilea raport au adăugat populatia după domiciliu pentru a se vedea clar diferențele, dar că de obicei ei lucrează după populația rezidentă, pentru că așa se face la nivel european.

Şedinţă la Guvern, Iohannis iese la rampă

Premierul Ludovic Orban i-a convocat pe şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul de Interne, Marcel Vela, la o ședință la Guvern, care va începe la ora 16:00. Nu se cunoaște tema discuției.

Apoi, la ora 19:00, președintele Klaus Iohannis va susţine o conferinţă de presă la Cotroceni.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇