Cum ar trebui plătiţi consilierii locali, se întreabă un primar? La această presupusă întrebare existenţială răspunsul este simplu: mai întâi ar trebui micşoraţi ca număr, prin reforma administrativă. Atunci ar fi destui bani pentru plată, iar domnii or să muncească mai mult cetind şi analizând proiecte decât făcând politică de partid.
Apoi, ar trebui să li se dea o indemnizaţie de şedinţă proporţională cu importanţa localităţii, ca să ştie consilierul de la Giulea Maglaia că e a cincea roată la căruţă în raport cu consilierul de la Bucureşti sau Cluj.
Astfel, unde e munca importantă, plata va fi mai mare, iar unde nu este importantă îmbulzeala va fi mai mică şi sinecuriştii dezamăgiţi.
Apoi, tot cu ocazia reformei administrative care va secera primarii ca pe spice, ar trebui să li se aplice şi lor aceleaşi principii de salarizare ca şi consilierilor. Iar primăriile să fie notate ca hotelurile, cu nişte stele, de la 100 la Bucureşti la una singură la Ghiorţcanii de Jos, iar salariile aidoma, ca să facem pe placul domnului ex-primar Robu. De la 5.000 de euroi la 500, de exemplu.
Notarea cu stele a primăriilor ar avea şi alt avantaj, am şti cine dracului a câştigat alegerile. Ar trebui făcută chestiunea asta numai şi numai de dragul ca la numărătoarea ce va fi făcută de Ciolacu la viitoarele alegeri – le mai apucă? – să nu mai confunde şeful de partid Clujul lui Boc cu Apahida unui neica nimeni.
Cine a câștigat localele și cine va câștiga parlamentarele?
Poate că ar fi mai bună ca ideea de sus alta, să nu mai avem consilieri la comune ci doar la oraşe, la regiuni şi unele zonale, de exemplu, un consiliu zonal la 50.000 de locuitori, cu câte un consilier pentru fiecare comună de 5.000 de inşi. Iar şeful consiliului zonal să facă parte automat din consiliul judeţean, ca să aibe şi el acolo un cuvânt de spus, să nu se mai căciulească primarii la unul ca Buzatu sau Oprişan pentru orice flintic.
Dacă s-ar putea înfiinţa un astfel de consiliu zonal al comunelor care să analizeze şi să aprobe giumbuşlucurile primarilor s-ar putea să avem surpriza ca cinstea să crească puţin datorită faptului că reţelele de şmecheri s-ar organiza mult mai greu.
In plus, untdelemnul s-ar putea ridica la suprafaţă, dacă cineva ar vota pe lângă legea aia ,,fără penali în funcţii publice” şi legea ailaltă ,,toate şedinţele de consiliu sunt numai publice şi cu ziarişti şi se ţin numai în parcuri”.
Fiind ei puţini şi importanţi, domnii consilieri ar putea căpăta un soi de imunitate politică, cam ca parlamentarii, ca să nu mai fie un Mitică Dragomir pe făraş dacă i se trezeşte cu faţa la cearceaf susţinerea politică domnului Ciolacu.
Lumea pe nea Mitică l-a votat şi, dacă l-a votat, să se spele cu el pe cap. Asta ca să fie egalitate în funcţii de la ăi de l-au ajutat pe Dragnea la asalt la ăi de au procurat bani camarilei sale din partid pentru asalt.
Apoi, fiind ei domnii consilieri mai puţini, li s-ar da parale mai multe la indemnizaţia de şedinţă, fără ca bugetele locale să fie împovărate şi, la o adică, ar putea beneficia şi de pensii mai mari, de ce nu?
Cu condiţia ca sporurile alea la pensii să fie date din bugetele locale, nu din ce au agonisit muncitorii de la Uzina de Aluminiu în ani mulţi de inhalat flor şi alte noxe care fac rău la sănătate.
Dacă vor spor mai mare să li se distribuie consilierilor şi primarilor aer îmbuteliat din secţiile de electroliză ca să vadă dacă rezistă să citească seara hotărârile de consiliu cu plămânii plini de noxe.
Dacă nici una nici alta dintre propuneri nu se vor materializa, măcar numărul acestor ţuţeri să scadă. Singura modalitate de scăzământ este ca lumea să voteze cu partidul care promite să facă reforma administrativă, nu să voteze anti-PSD cum cere Iohannis.
Alt câştig ce ar rezulta din chestiunea asta ar fi reducerea numărului instituţiilor publice din ţara asta şi deci a bugetarilor grăsuni atât de dragi domnului Petrişor Peiu.
Iar cu banii economisiţi din toate aceste reduceri s-ar putea creşte pensiile, asta ca să le facem pe plac domnilor Ciolacu şi Grindeanu, dacă tot nu au ei puterea de a mişca public guriţele ca să indice sursa de finanţare.
Pentru că o reducere de cinci la sută din bugetul grăsunilor bugetari ar însemna creşterea cu 40% a pensiilor, tande pe mande şi an de an.
Şi ar mai însemna nişte multe voturi pierdute de PSD ca să se poată reforma în linişte, fără să mai bruieze liniştea publică vocea Gabrielei Firea.
Citeşte şi: