Bucureștiul a depăşit rata de infectare de 3 la mie încă de duminică, anunţă INSP. Urmează închiderea şcolilor?

Bucureștiul a depăşit rata de infectare de 3 la mie încă de duminică, anunţă INSP. Urmează închiderea şcolilor?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Capitala a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică, conform datelor furnizate abia marţi de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În ciuda raportului INSP, Grupul de Comunicare Strategică a informat marți că pentru București rata de infectare este de doar 2,69 la mie.

Conform raportului săptămânal al INSP privind evoluția COVID-19 pentru datele raportate până la 11 octombrie, Capitala apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, ceea ce înseamnă 3,1 la mia de locuitori.

1-3
2-5

Date contradictorii de la autorități

Totuși, autoritățile au transmis alte cifre în ultimele zile. Conform Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare cu Covid-19 din București era luni abia la 2,66. Marți, reprezentanții grupului au informat că pentru București rata de infectare este de 2,69.

ADVERTISING

Reglementările actuale prevăd că dacă se ajunge la 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori se poate decide închiderea școlilor și trecerea exclusiv la predarea online și chiar carantinarea localității respective.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit la această oră de urgență pentru a decide dacă și ce măsuri de restricție se vor lua în Capitală. Cel mai probabil vor fi închise școlile, ținând cont că la ședință participă și ministrul Educației, Monica Anisie.

Duminică, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spunea că nu este luată în calcul deocamdată carantinarea Bucureștiului, alte decizii urmând să fie luate în funcţie de evoluţia numărului de cazuri de COVID-19.

ADVERTISING

Peste 35% din cazuri s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Timiș şi Cluj

Potrivit datelor INSP, pe 11 octombrie în 31 județe si în București se înregistra o rata de incidență cumulată de peste 100/100.000 locuitori.

incidenta

Conform raportul INSP, în săptămâna 5 - 11 octombrie, 35,4% din totalul
cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Timiș şi Cluj. De asemenea,  1 din 29 de cazuri de coronavirus a fost înregistrat la personal medical.

INSP transmite că 27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Alba, Arad si Olt.

ADVERTISING

Institutul punctează că 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbați. De asemenea, 95.4% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

1-4
2-6

Iată care este situația focarelor din țară

focare

Medicul Octavian Jurma spune că e nevoie de lockdown în București

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, ale cărui predicții despre epidemie au fost confirmate în timp, a spus că autoritățile acționează cu întârziere, deși conform statisticilor ar trebui o intervenție la termen. El a spus încă de luni, la Radio Europa Liberă România, că rata de 3 la mie era depașită în realitate, în București.

„Dar pe teren s-a întâmplat deja! Pe teren este depășită deja rata de incidență de 3. De fapt, dacă chiar vrem să facem calcule, corect este să spunem că asta este rata măsurată. Noi din testele pe care le facem depistăm 3 pozitiv la fiecare mie de teste în București.

Dar noi știm de fapt că pe lângă cei trei depistați sunt cel puțin încă 10 infectați pe care nu-i depistăm. Practic, în București la fiecare o mie de oameni sunt cel puțin 30 de infectați acum, care au fost infectați în ultimele 14 zile. Păi, dacă faci o socoteală, înseamnă că fiecare în cercul nostru de prieteni avem cu siguranță o persoană infectată, care nu știe că e infectată. Asta e problema cu răspândirea comunitară. 

Cum să mai așteptăm să mai vedem unde e focar? Doar un lockdown. Te uiți la Israel și la Madrid și la alte țări. Păi, ei de proști fac ce fac? Adică, ei se uită la altă epidemie decât ne uităm noi? Eu mă întreb de unde avem noi îndrăzneala să credem că în București va fi altfel. Adică pe ce se bazează autoritățile când spun că va fi altfel. Pentru că la mine, ca cercetător, e simplu.

Mă bazez pe toată istoria epidemică, pe toată matematica care stă la baza analizei evoluției epidemiologice, mă bazez pe ceea ce fac vecinii noștri care confirmă că aceste numere necesită decizii dure și nepopulare în beneficiul sănătății", a spus medicul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇