Înainte de moțiunea de cenzură, Guvernul adoptă hotărârea pentru redeschiderea restaurantelor

Înainte de moțiunea de cenzură, Guvernul adoptă hotărârea pentru redeschiderea restaurantelor

Guvernul Orban adoptă în ședința de luni, zi în care se dezbate și se votează moțiunea de cenzură depusă de PSD, hotărârea privind redeschiderea restaurantelor și sălilor de spectacole.

”Astăzi ne-am întrunit pentru a modifica hotărârea de guvern privind starea de alertă. După cum știți, în CNSSU am luat decizia să propunem reluarea activității în instituțiile de cultură, de spectacol, teatre, cinematografe.

De asemenea, reluarea activităților pentru unitățile de servire a mesei, restaurantelor, cafenelelor în spații închise.

Reluarea activității se va face de la 1 septembrie, iar noi azi trebuie să adoptăm hotărârea de guvern prin care se modifică HG privind starea de alertă pentru a include tot ce este necesar. Să se deschidă totul în bune condiții”, a declarat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern.

ADVERTISING

Unde se redeschid restaurantele, sălile de spectacol și cinematografele din 1 septembrie. La evenimentele din interior pot participa 50 de persoane şi 100 în aer liber - decizie CNSU

Pasul următor: Ordinele comune

Prim-ministrul a mai afirmat că, imediat după ce va fi adoptată hotărârea de guvern, ministerele trebuie să emită ordinele comune privind regulile ce trebuie respectate atât în domeniul cultural, cât și în HoReCa.

”Imediat după adoptarea HG și publicarea în Monitorul Oficial, pentru fiecare domeniu trebuie emise ordinele comune. Ministerul Sănătății și Ministerul Culturii trebuie să emită ordinul comun privind regulile sanitare ce trebuie respectate odată cu reluarea activității în domeniul culturii.

ADVERTISING

Ministerul Economiei și Ministerul Sănătății să emită ordinul privind măsurile de protecție sanitară ce trebuie respectate în cazul restaurantelor, cafenelelor”, a completat Orban.

Raed Arafat: Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Risc zero nu există

Pragul de care se ține cont

Premierul a vorbit și despre pragul în funcție de care se decide redeschiderea sau închiderea activității în aceste două sectoare.

”Aici am inclus în hotărârea CNSSU un prag privitor la nivelul de răspândire a virusului. La nivel județean este de 1,5 cazuri la mia de locuitori cumulate în 14 zile. De asemenea, am lăsat posiblitatea comitetelor județene pentru situații de urgență ca acolo unde la nivel județean nivelul de răspândire a virusului este mai mic, dar crește într-o localitate, se poate restricționa redeschiderea doar în localitatea respectivă.

ADVERTISING

Autoritățile au stabilit indicele HORECA la dublul nivelului național. Doar câteva județe ar risca să nu poată deschide restaurantele în interior (Infografic)

De asemenea, unde indicatorul de 1,5 este depășit la județ, dar sunt localități unde nivelul de răspândire a virusului este de sub 1,5 atunci se poate relua activitatea”, a mai completat Ludovic Orban.

Premierul a munctat că acesta este criteriul epidemiologic pe care l-a stabilit cu Ministerul Sănătății și cu specialiștii cu care a vorbit despre redeschiderea activității în aceste domenii.

Întâlniri cu sectoarele Cultural și HoReCa

În fine, șeful PNL i-a îndemnat pe miniștri să facă întâlniri cu reprezentanții din sectoare pentru a le prezenta normele ce trebuie respectate de la 1 septembrie.

Efectul închiderii teraselor la ora 23:00: Vânzările restaurantelor de pe litoral au scăzut cu 40%

”Vor trebui comunicate public toate aceste reguli. Faceți întâlniri cu reprezentanții teatrelor, cinematografilor, organizatorilor de evenimente culturale, pentru a prezenta aceste norme și a-i asocia alături de noi în respectarea regulilor.

Și cu reprezentanții industriei ospitalității trebuie să avem discuții foarte clare, pentru că în fond există o nevoie reală ca toți patronii, managerii restaurantelor, cafenelelor să asigure respectarea regulilor de protecție sanitară, astfel încât să nu existe consecințe negative privind răspândirea virusului”, a mai spus Orban.

Ștefan Mandachi. Industria Horeca este în colaps. Nu există patron în România care să nu se teamă, fie că-i buticar sau miliardar

https://www.facebook.com/321280267596/videos/2823931294508940/

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇