În cea mai neagră zi a României, Iohannis iese la rampă, în paralel cu audierile din Parlament. Surse Spot: Cîţu refuză să se retragă

În cea mai neagră zi a României, Iohannis iese la rampă, în paralel cu audierile din Parlament. Surse Spot: Cîţu refuză să se retragă

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, marţi, de la ora 18:15, la Palatul Cotroceni.

Anunţul oficial a fost făcut de Administraţia Prezidenţială.

Ieşirea preşedintelui se va întâmpla în paralel cu audierile din Parlament, pentru că până spre seară candidaţii propuşi de USR pentru a fi membri în Cabinetul Cioloş sunt audiaţi în comisiile de specialitate, iar votul în plenul reunit cu privire la învestirea Executivului va fi dat miercuri.

Vezi cum decurg audierile miniștrilor propuși în Guvernul Cioloș

ADVERTISING

Surse politice au declarat pentru SpotMedia.ro că preşedintele i-ar fi cerut lui Florin Cîţu să renunţe la funcţia de premier într-un viitor guvern, însă şeful PNL refuză. Şi de aici au apărut tensiuni între cei doi.

Cert este că azi premierul demis a susţinut că liberalii vor arăta că încă există deschidere pentru a guverna împreună cu USR.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş a spus vineri că a vorbit cu preşedintele Iohannis, fără să dea detalii. Apoi, USR a tot aşteptat ca PNL să renunţe la a merge până în pânzele albe cu unica variantă Cîţu premier.

ADVERTISING

Liberalilor le este acum imposibil să facă o majoritate, având în vedere că şi USR, şi PSD îi refuză categoric dacă nu renunţă la Cîţu premier.

Circul politic vine în cea mai neagră zi

În acelaşi timp, azi e ziua cea mai neagră de când a început pandemia. Autoritățile au anunțat, marți, 18.863 de cazuri noi de coronavirus și 574 de decese. Este un dublu record negativ, iar la ATI sunt 1.805 bolnavi, dintre care 36 de copii. Rata de infectare naţională a depășit 9 cazuri la mia de locuitori, iar în România a venit de urgenţă un director în cadrul OMS pentru situații de criză medicală, calamități naturale și conflicte.

ADVERTISING

Azi s-au raportat, aşadar, 574 de decese, ceea ce înseamnă de aproape 9 ori mai mult decât morţii de la Colectiv (64), jumătate din morţii de la Revoluţie (1.166 în 5 zile) si cam o treime din morţii de la cutremurul din 1977 (1.570).

Numărul deceselor ne plasează de câteva zile pe primul loc în lume, raportat la populaţie. De exemplu, foarte rău stă şi Rusia, care are cam 1.000 de morţi pe zi, dar la o populaţie de 146 de milioane de oameni.

În acelaşi timp, am ajuns pe ultimul loc în UE la vaccinarea cu prima doză, iar medicii şi mediul de afaceri fac apeluri disperate în acest sens.

Nu se ştie ce va spune preşedintele, dar o variantă ar fi să reintrăm în stare de urgenţă care ar permite un lockdown total.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇