România a ajuns pe ultimul loc în UE la vaccinarea antiCovid cu prima doză (Infografice)

România a ajuns pe ultimul loc în UE la vaccinarea antiCovid cu prima doză (Infografice)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă la nivelul populației imunizate complet România e pe penultimul loc în UE și mai rău decât noi stă doar Bulgaria, dorința de vaccinare în țara vecină pare să fie la acest moment mai mare decât la noi.

Bulgaria ne-a devansat în ce privește administrarea primei doze. Potrivit datelor prezentate de Bloomberg, la acest moment, 37,7% din populația Bulgariei a primit prima doză, în timp ce 19,9% are schema de vaccin completă.

În cazul României, 33,1% din populație a primit prima doză și 29% are schema de vaccin completă.

ADVERTISING

Așadar, deși diferența la populația complet imunizată este mare momentan, putem observa că dorința de vaccinare este la acest moment mai ridicată în țara vecină, ceea ce nu se întâmplase până acum.

romania-vs-bulgaria-vaccinare-prima-doza
Foto: Bloomberg

Mai jos de noi în clasamentul Bloomberg, ce privește administrarea primei doze de vaccin, sunt țări precum Moldova (31,5%), Ucraina (30,2%), Georgia (27,1%), Belarus (26,1%), Bosnia și Herțegovina (22,2%) și în rest majoritatea sunt state africane.

Mai bine decât noi și Bulgaria stau state europene care nici nu sunt membre UE: Macedonia de Nord (38,4%), Muntenegru (40,6%), Serbia (44,3%) sau Kosovo (46,1%).

ADVERTISING

În orice caz, dacă am menține media zilnica de vaccinare, veștile sunt bune. În aproximativ 10 luni am putea ajunge la 75% din populație imunizată.

romania-rata-vaccinare

România va trece azi cel mai probabil de 6 milioane de persoane vaccinate cu prima doză, fiind la doar 18.793 de acest prag.

Până duminică după-amiază, 5.668.552 de persoane fuseseră vaccinate complet, însă din acestea 527.084 au făcut și doza a treia, doza booster. Datele Bloomberg nu iau în calcul a treia doză, astfel că durata pentru a atinge pragul de 75% ar putea crește puțin.

ADVERTISING

Oricum, stăm mult mai bine decât Bulgaria, care în ritmul actual ar avea nevoie de 3,8 ani să vaccineze 75% din populație.

Chiar dacă numărul celor care se vaccinează creşte, nu a ajuns la valorile la care specialiştii spun că ar putea reprezenta o şansă ca la primăvară să scăpăm de valul 5.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇