Cioloş o să vorbească cu Iohannis, după ce PNL nu s-a arătat dornic să găsească o cale de compromis

Cioloş o să vorbească cu Iohannis, după ce PNL nu s-a arătat dornic să găsească o cale de compromis

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat că, vineri dimineaţa, a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern.

„Am avut o discuţie azi-dimineaţă, în care i-am spus cum au decurs discuţiile până atunci şi faptul că astăzi aşteptam o altă întâlnire după ce PNL urma, în Biroul Executiv, să ia o decizie vizavi de propunerile pe care le-am făcut.

Dânsul m-a ascultat şi mi-a spus să îl ţin la curent. O să mai discut cu dânsul acum, după ce lucrurile ne sunt clare, cel puţin nouă şi cred că sunt clare şi în spaţiul public acum, pentru că PNL a arătat clar că nu e interesat de a găsi o soluţie, nici nu a oferit o altă soluţie, dar nici nu e interesat să lucreze pentru a găsi o soluţie împreună", a afirmat Cioloş, vineri seara, la Digi 24, întrebat dacă a avut o altă discuţie cu şeful statului în afară de cea de după consultările de la Cotroceni în care l-a informat că îl va desemna candidat de premier.

Dacian Cioloş a menţionat că la consultările de la Palatul Cotroceni preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că va lua foarte în serios propunerea sa de a forma un guvern.

"La sfârşitul discuţiei, mi-a spus că va lua foarte în serios propunerea, pentru că a vrut să intrăm un pic în detalii legat de programul pe care îl avem în vedere, ce avem de gând să facem, i-am spus cum vedem şi situaţia preţurilor la energie, cam la ce măsuri ne gândim (...), am discutat de PNRR, cam ce avem de făcut acolo şi, după ce am terminat discuţiile, ne-a spus doar că se va gândi foarte serios la această propunere", a menţionat premierul desemnat.

Negocieri eșuate

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în perspectiva formării noului guvern. Întâlnirea s-a încheiat însă fără o concluzie.

Cioloş a anunţat de altfel că, în cursul zilei de vineri, va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL şi UDMR, menţionând că le-a transmis acestora intenţia lui de a forma cât mai repede un guvern. Întâlnirea a fost anulată însă, la decizia conducerii PNL.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că premierul desemnat nu a reuşit să restabilească "un nivel minim de încredere", care ar fi permis refacerea coaliţiei, prin urmare opţiunile pe care le mai are în acest moment sunt fie să renunţe la mandatul primit de la şeful statului, fie să formeze un Guvern cu PSD şi AUR sau un Executiv monocrom USR.

Dacian Cioloş, la rândul său, a făcut un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un Guvern


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇