Guvernul de la Budapesta respinge condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept: E un șantaj!

Guvernul de la Budapesta respinge condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept: E un șantaj!

Regimul politic de la Budapesta continuă să pună probleme Uniunii Europene, care vrea să implementeze un mecanism prin care banii europeni să nu mai ajungă la guvernele care nu respectă normele statului de drept. O propunere pe care guvernul ungar o taxează ca fiind șantaj.

Parlamentul European vrea un mecanism care să protejeze banii europeni de orice ”Dragnea”. UE are un buget istoric, România este câștigător net

Ungaria consideră că noua propunere făcută de preşedinţia germană în exerciţiu a Uniunii Europene de a condiţiona viitorul ajutor al UE de respectarea statului de drept este ”inacceptabilă”, a declarat marţi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-o reacţie pe Facebook, citată de Reuters.

ADVERTISING

Pe cine a salvat Uniunea Europeană, cine profită și cine spune povestea cea mai frumoasă. Și unde ajung miliardele

Propunerea constituie o modificare unilaterală a tratatelor fondatoare ale blocului comunitar, a apreciat Judit Varga. Aceasta, potrivit ministrului ungar, ar încălca statul de drept şi ar echivala cu un ”şantaj”, consideră ea.

Germania a propus instituirea unei scheme care să condiţioneze accesarea fondurilor europene, inclusiv a resurselor din fondul de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

ADVERTISING

Declaraţia ministrului ungar al justiţiei vine după ce premierul Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să o destituie pe vicepreşedinta CE, Vera Jourova.

Orban - a cărui ofensivă împotriva Bruxellesului pe tema statului de drept intervine în ajunul unui raport privind respectarea statului de drept în UE - a spus că guvernul său va întrerupe toate contactele cu Jourova, care a calificat Ungaria drept o ”democraţie bolnavă” într-un interviu acordat vineri Der Spiegel.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇