Guvernul a adoptat OUG pentru ”Anghel Saligny”. Cîțu: Anul acesta nu o sa fie niciun ban, cred că nici anul viitor (Video)

Guvernul a adoptat OUG pentru ”Anghel Saligny”. Cîțu: Anul acesta nu o sa fie niciun ban, cred că nici anul viitor (Video)

Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență pentru operaționalizarea Programului Anghel Saligny, într-o ședință în care acesta a fost unicul punct de pe ordinea de zi.

Miniștrii USR PLUS nu au participat la ședință, având în vedere că miercuri fix de la acest program a izbucnit criza din coaliție. USR PLUS acuză graba lui Cîțu pentru acest program, și spun că împinge operaționalizarea, fără criterii clare și transparente, pentru a-l folosi ca ”mită” în schimbul voturilor pentru șefia PNL.

Cîțu a respins însă acuzația, explicând că niciun ban nu va ajunge la primari în acest an și foarte probabil nici anul viitor.

”Am avut o ședință de guvern scurtă, din păcate colegii de la USR, deși e în atribuția lor de miniștri și sunt plătiți pentru asta, nu au venit la ședința de guvern. Dar am avut cvorum și am aprobat singurul punct de pe ordinea de zi - Planul Național de Investiții Anghel Saligny.

Eu vreau să fie foarte clar că acest program este în programul de guvernare și nu facem decât să respectăm programul de guvernare. Cine spune altceva nu face decât să mintă sau să nu vrea să respecte programul de guvernare. (...)

ADVERTISING

Este un plan de investiții care e corelat cu ceea e vom aproba în câteva săptămâni. Și de aceea fac încă o dată apel la maturitate politică pentru că în câteva săptămâni aprobăm un plan foarte important pentru România - PNRR, care va aduce în România investiții de apoape 30 de miliarde de euro. Numai această coaliție din punctul meu de vedere poate să implementeze acel program de investiții”, a anunțat Cîțu, la începutul conferinței.

Întrebat ulterior când vor ajunge primii bani la liderii locali, Cîțu a spus că poate nici la anul.

”Nu ne grăbim. Vă dați seama că aceste proiecte durează. Anul acesta nu cred că o să fie niciun ban, nici măcar anul viitor. Sunt proiecte care oricum se fac complicat tocmai pentru că ne uităm la modul în care sunt implementați acești bani. E urâtă această acuzație cu furatul banilor. Sunt oameni care încearcă să dezvolte comunități. Nu sunt numai de la PNL, sunt de peste tot.

Vă dați seamă atunci ce ar putea spune românii de acea agenție care va avea 10 miliarde de euro pentru a construi spitale când România deja..avem și prin PNRR și așa mai departe… (Sic!)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acuzațiile astea nu fac bine - proiectul asta este bun, proiectul asta nu e bun. Toate proiectele din proramul de guvernare, că l-am semnat împreună, toate sunt bune”, a răspuns premierul.

Întrebat dacă ordonanța a fost adoptată legal, Cîțu a spus că ”au fost îndeplinite toate procedurile, am întrebat foarte clar, trebuie să fie jumătate plus unu din miniștri”.

Sursa de finanțare - bugetul României. Garanții antifraudă - transparența

Jurnaliștii l-au întrebat și ce garanții a luat ca să se asigure că banii nu vor ajunge la baronii locali să fie folosiți după bunul lor plac.

”Aici domnul ministru (al Dezvoltării, n.red.) o să explice mai bine, dar m-am asigurat că este un program de investiții transparent și toate proiectele vor fi prezentate. Sunt proiecte care dacă nu se vor face le vom scoate din listă.

Vă spun că folosim standardele de cost de la fondurile europene și nu am văzut niciun coleg de la USR să se supere atunci când dăm înapoi bani la fonduri europene pentru că au fost încălcate reguli și nu spune nimeni să nu mai luăm fonduri europene.

Învățăm din aceste greșeli, acest program este foarte transparent, targetat pe nevoile românilor, după 30 de ani, nevoi de bază. Și va fi un pogram foarte foarte transparent”, a răspuns Cîțu.

ADVERTISING

Întrebat care este sursa de finanțare pentru cele 50 de miliarde de lei din program, Cîțu a răspuns ”este menționată sursa, bugetul României”.

Cîțu vrea să știe de ce au lipsit miniștrii USR PLUS

Întrebat dacă vor exista consecințe pentru miniștrii care au lipsit, Cîțu a răspuns că așteaptă să afle motivul.

Eu fac apel la onoare, de fiecare dată. Dacă au lipsit motivat e ok, dacă nu…știți cum e, în sectorul privat dacă lipsești în ziua respectivă nu ești plătit. Suntem aici să lucrăm în interesul românilor. Aș vrea să știu motivația pentru care au lipsit astăzi.

El a acuzat că din cauza acestei absențe refugiații afgani care au ajuns în România nu pot fi vaccinați.

„Eu sper că vor înțelege, până la urmă, că România are nevoie de un guvern funcțional. Astăzi, de exemplu, nu am putut aproba o hotărâre de guvern sau ordonanță la Ministerul Sănătății pentru a vaccina cetățenii afgani care au venit în România și mai sunt și alte situații. Nu s-a putut pentru că nu a venit nimeni de la Ministerul Sănătății. Eu cred că este important că interesele românilor sunt cele mai importante pentru noi și noi suntem aici pentru români”, a mai spus premierul.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 3 septembrie #FlorinCitu #CsekeAttila #GuvernulRomaniei #PalatulVictoria

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 3 septembrie #FlorinCitu #CsekeAttila #GuvernulRomaniei #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 3 septembrie 2021

Context

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. După câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.

Ajuns la Justiție, Bode a semnat el avizul necesar, astfel că vineri, înainte de discuțiile de împăcare cu cei de la USR PLUS, Cîțu a trecut ordonanța.

La ședința al cărui unic punct pe ordinea de zi a fost această OUG, miniștrii USR PLUS nu au fost prezenți, dar au participat secretarii de stat liberali din ministerele lor, cu tiltul de ”invitați”.

Cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și au cerut înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Însă conducerea PNL a dat două voturi în unanimitate pentru susținerea lui Cîțu ca premier.

Astfel, cei de la USR PLUS au pornit negocieri cu cei de la AUR pentru a depune împreună o moțiune de cenzură. O moțiune au depus și cei de la PSD, dar Dacian Cioloș a declarat pentru SpotMedia.ro că nu vor ralia acesteia.

Rămâne de văzut ce va face USR PLUS mai departe.

Citește mai multe despre criza din guvern:

Citește și câteva analize marca Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇