Europarlamentar: Mai avem o șansă la Schengen doar în decembrie 2023

Europarlamentar: Mai avem o șansă la Schengen doar în decembrie 2023

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor) transmite că România mai are o șansă de a adera la spațiul Schengen doar în luna decembrie a acestui an.

Concluzia vine în urma dezbaterii publice de marți a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European, în cadrul căreia s-a discutat, în prezența Comisiei Europene, pe tema aderării României și Bulgariei la Schengen.

Potrivit lui Ștefănuță, șansa României de a adera la Schengen în decembrie depinde, între altele, de alegerile din 23 iulie din Spania și de alegerile din toamnă din Olanda.

ADVERTISING

„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna și mai mult procesul aderării României la Schengen, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda - înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privința aderării.

Va depinde de fonduri și mai multe pentru întărirea frontierelor. La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerință suplimentară spusă atât direct, dar și indirect.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şansa va depinde și de acțiunea Guvernului României. Problema rămâne în continuare la Viena. Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția, în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut.

Cel mai important este ca Guvernul României, președintele României să-și facă treaba în mod profesionist”, spune Ștefănuță.

„Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România și Bulgaria sunt ținute în afara spațiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislație. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condițiile – nu de ieri, ci de 11 ani.

ADVERTISING

Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislația europeană”, a declarat Nicu Ștefănuță în cadrul dezbaterii de ieri din Comisia pentru Petiții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇