Dacian Cioloş a demisionat din USR, împreună cu 4 europarlamentari, şi lansează Partidul Reper

Dacian Cioloş a demisionat din USR, împreună cu 4 europarlamentari, şi lansează Partidul Reper

După săptămâni întregi de zvonuri, Dacian Cioloş a anunţat oficial, marţi, că a demisionat din USR alături de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța şi Dragoș Tudorache.

Ei au decis să lanseze împreună un nou proiect: partidul REPERReînnoim Proiectul European al României, despre care spun că e „o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească: costul și calitatea vieții, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiție, transformarea climatică și digitală”.

Cei cinci europarlamentari rămân afiliați grupului Renew Europe din Parlamentul European.

De ce pleacă din USR

Cei 5 demisionari îşi explică plecarea din USR prin faptul că actuala conducere "a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019".

Cei 5 mai spun că nu văd la conducerea USR "nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică".

ADVERTISING

"Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susțin cei 5 europarlamentari, într-o declarație comună, remisă SpotMedia.ro.

Cioloş simte un gust amar

Separat Dacian Cioloş a scris pe Facebook, că despărţirea de USR îi lasă un gust amar şi o uriaşă cantitate de tristeţe.

El afirmă că pentru colegii din conducerea partidului a fost mai importantă revanşa simbolică de a şterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să constuiască împreună şi că a trăit un lung şir de dezamăgiri provocate de ”frica enormă pe care unii dintre colegii lui o au faţă de dispariţia politică”.

”Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranţă despărţirea de USR îmi lasă un gust amar şi o uriaşă cantitate de tristeţe. În acelaşi timp, nu vreau să renunţ la speranţa că există o soluţie politică prin care să oferim electoratului din România un mod de a face politică moderată care să reflecte o stare de spirit diferită faţă de ceea ce a primit în ultimele decenii.

ADVERTISING

Sunt optimist de felul meu şi cred că mai presus de orice e important să păstrăm speranţa că putem depăşi obstacolele, iar vocaţia noastră principală este de a construi o lume mai bună. Iar acest lucru nu se face vorbind doar în mici cercuri închise de prieteni, ci stabilind punţi cu societatea civilă, muncitorii, antreprenorii şi cu celelalte forţe politice chiar dacă avem diferite viziuni despre viitor”, spune Cioloş în postarea pe Facebook. 

Care e noutatea REPER

Demisionarii precizează că au înțeles nemulțumirile susținătorilor şi văd că guvernarea PNL-PSD nu reprezintă o soluție şi că "nu există o alternativă reală în actualele partide de opoziție".

Aşa că ei cred că au responsabilitatea de a crea această alternativă, care se vrea a fi REPER.

Pe pagina partidului, www.partidulreper.ro, inițiatorii spun că există în societate dezamăgire și neîncredere în partidele politice, dar că nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt:

”Îți împărtășim dezamăgirea. Noi, cei care am activat deja în politică într-un fel sau altul, ne asumăm partea noastră de responsabilitate. Știm că ne-ai oferit încrederea prin vot. Știm că ți-ai pus speranțe în noi. Suntem gata să o luăm de la capăt, folosind experiența şi învățămintele din ceea ce am făcut până acum. Suntem gata să lucrăm împreună cu tine, să facem lucrurile altfel.

ADVERTISING

Dacă nu te simți reprezentată sau reprezentat de nicio organizație politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună.

Transformarea României este posibilă numai dacă știm cum să facem echipă, să găsim forme noi de conlucrare cu societatea - cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vor să fie activi, să participe la viața comunității lor și a țării, fie că trăiesc în România, fie peste hotare. Niciun partid politic din România nu a reușit acest lucru până acum.

Am văzut găști, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe. Provocarea noastră este să facem o mare echipă”, se arată în manifestul REPER pe care îl găsiți aici: https://www.partidulreper.ro/manifest.

Reacţia lui Drulă şi Barna

Președintele USR, Cătălin Drulă, consideră că, prin demisia sa, Cioloș încalcă o promisiune făcută românilor în ultimii trei ani - sloganul din 2019 "Ne-am unit și mergem la victorie".

"Mărturisesc că este de neînțeles politic acest gest. Suntem într-un moment critic pentru România. USR este Opoziția democratică, cea care luptă pentru modernizarea României cu colosul sistemului PSD-PNL. Numai de spargere și fragmentare nu e nevoie când e atât de muncă în lupta care contează. România nu are nevoie de proiecte politice pe persoană fizică, de orgolii și vanități", a scris liderul USR într-un comunicat de presă.

La rândul său, Dan Barna a postat pe Facebook bannerul noului partid anunțat de Dacian Cioloș, cu același mesaj, la care a adăugat USR.

May be an image of text that says 'Există o cale nouă. Există soluții. Există Românie mai bună. Există un REPER: USR'
Foto: Facebook/Dan Barna

Amintim că Dacian Cioloș a fost președintele USR, însă a demisionat la începutul lunii februarie, după ce fostul președinte, Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul „pe persoană fizică”.

Cum se zvonea demult despre plecarea lui Cioloş, săptămâna trecută, Vlad Voiculescu, președintele USR București, precum și mai mulți parlamentari, aleși locali și lideri USR din Capitală, au transmis o scrisoare, obținută de SpotMedia.ro, în care afirmă că rămân în partid şi dau un mesaj de unitate.

În schimb, într-un interviu acordat în această săptămână SpotMedia.ro deputatul USR Andrei lupu a dezvăluit câteva dintre marile probleme şi nemulţumiri din USR.

  • Adevăratele decizii ale USR se iau într-o cameră închisă, în care nu aude nimeni ce se întâmplă. Cea mai mare parte a membrilor e ignorată de la discuțiile importante.
  • Echipa de conducere restrânsă Barna-Drulă-Ghinea este condusă de teama pierderii controlului.
  • Disciplina trebuie obținută și prin decizii legitime, la care partidul trebuie să simtă că ia parte, că le poate influența. Această legitimitate nu mai există.
  • Dacian Cioloș a fost rupt și el de posibilitatea unei reforme interne.
  • Dacian Cioloș a propus două auditări: în privința modului în care au fost administrați banii până în acel moment și în privința modului în care s-au desfășurat alegerile în cadrul filialei Diaspora, cea mai mare după București. Ambele au fost aprobate în BN și apoi blocate.
  • Toată lumea caută un refugiu pentru a scăpa de prigoană. Și sunt membri din diverse filiale care au ajuns să se transfere în filiale unde știu că nu vor fi sancționați: Brașov, Prahova, Mureș. Până și transferurile sunt anulate pentru a se putea aplica sancțiuni.
  • Echipa restrânsă de conducere nu își face griji în privința viitorului USR. Partidul are un nucleu care le poate asigura intrarea în Parlament. Și asta le dă liniște.
  • Opoziția USR nu trebuie să însemne doar critici nesfârșite, câteodată populiste, față de acțiunile guvernanților.
  • Proiectul de Cod electoral este blocat în USR pentru că nu atrage atenția.
  • Vlad Voiculescu nu s-a disociat de Dacian Cioloș, vom vedea cum se va poziționa în perspectiva alegerilor interne.
  • USR seamănă din ce în ce mai mult cu partidele-sistem din România.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇