Mizele din PNL și de ce și-ar face Dacian Cioloș partid nou. E momentul să fie testate candidaturi pentru Cotroceni?

Mizele din PNL și de ce și-ar face Dacian Cioloș partid nou. E momentul să fie testate candidaturi pentru Cotroceni?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu războiul la granițe și o criză economică anunțată în Uniunea Europeană, partidele de la București se regrupează pentru următoarele alegeri. PNL își schimbă președintele, sunt testați candidații pentru Cotroceni, la USR ar putea fi zvon de partid nou.

Ceea ce rămâne după ziua de duminică: niciun lider politic nu este de neînlocuit și, în continuare, liderii din teritoriu sunt cei care au cea mai mare influență politică în viața unui partid politic, spune analistul politic Radu Magdin.

Sunt câteva mișcări în politica de la București. PNL are un nou președinte, e zvonul acesta, că Dacian Cioloș ar vrea să fondeze un nou partid. Le luăm pe rând. De ce era important pentru PNL să-și schimbe iarăși președintele, la doar 6 luni distanță?

Cred că PNL și-a schimbat atât de direct și de brutal liderul pentru a păstra, în primul rând, o bună colaborare în actuala coaliție de guvernare. Spun brutal, pentru că e greu de justificat elegant o schimbare de lider la șase luni, iar congresul în niciun caz nu a proiectat imaginea dorită a unui PNL stabil și puternic.

ADVERTISING

Florin Cîțu, foarte impopular de altfel la nivel public, nu era un adept foarte convins al colaborării cu PSD și de aici s-a creat posibilitatea unei noi rupturi în partid.

Prin înlăturarea lui Cîțu, s-au realizat două lucruri:

1) eliminarea unui lider politic fără tracțiune electorală cu unul care, cel puțin, are potențial; și

2) creșterea probabilității ca guvernarea cu PSD să reziste.

Ceea ce rămâne după ziua de duminică: niciun lider politic nu este de neînlocuit și, în continuare, liderii din teritoriu sunt cei care au cea mai mare influență politică în viața unui partid politic.

Este interesant de văzut daca PNL îl pregătește pe Nicolae Ciuca pentru fotoliul de președinte, căci, strategic, actualul premier este puternic expus în acest moment.

Care sunt mizele PNL? În sondaje stă destul de precar, e partidul principal de guvernare, pentru că are prim-ministrul.

PNL este al doilea partid ca intenție de vot, la ora actuală.

ADVERTISING

Desigur, modificări de context pot apărea în cifrele de intenție de vot. Aș spune, mai degrabă, că este partidul cel mai expus opiniei și agendei publice pentru că are premierul.

Daca reușește să treacă cu bine peste toate crizele României (și acesta este un mare "dacă"), va avea de câștigat în alegeri; dacă nu, în oglindă, va pierde în sondaje și în opțiunile de vot.

Mizele principale pentru PNL în momentul de față cred că sunt: o implementare buna a PNRR-ului, un plan cu efecte pozitive și solide în contextul crizei prețurilor și a creșterii inflației, o bună gestiune a efectelor războiului din Ucraina și, la final, dar nicidecum la urmă, păstrarea actualei coaliții de guvernare intacte.

PNL știe că performanța sa electorală din 2024 depinde esențial de cum va decurge această guvernare.

Sunt semănați germenii unor candidaturi pentru prezidențiale? E posibil un candidat comun PNL-PSD? Mircea Geoană sau Nicolae Ciucă?

Sunt. Veți vedea că ambele partide măsoară constant în sondajele de opinie câteva nume. Nicolae Ciucă și Mircea Geoană sunt două dintre acestea.

ADVERTISING

Percepția publică este importantă atunci când stabilești un candidat pentru prezidențiale și cred că, după această perioadă tumultoasă politic, economic și social, 2024 va avea o miza foarte mare din punct de vedere electoral. Deci da, mă aștept ca partidele să vină cu candidați serioși si bine pregătiți.

Nu este exclus scenariul unui candidat comun PSD-PNL pentru Cotroceni, cu împărțirea funcțiilor de președinte și premier între PSD și PNL, dar probabilitatea nu este foarte ridicată. Politica noastră ne-a învățat că înțelegerile politice rezistă cu greu câțiva ani.

A doua știre politică, deocamdată pe surse, și despre care Dacian Cioloș spune că este un zvon doar, este intenția lui de a se rupe de USR, cu un nou partid. E o strategie bună? Cu ce miză, iarăși? USR cu totul e la un nivel destul de slab, în sondaje.

USR are un electorat solid, consolidat. Cred că aceasta este vestea bună, arată o dovadă de maturizare politică a partidului.

Totuși, USR are un mesaj mult prea nișat și un bazin electoral prea restrâns pentru a crea probleme electorale, la nivel național, pentru PSD si PNL.

În acest context, și Dacian Ciolos are felia lui de votanți și cred că vrea să o fructifice. Deci, ca să vă răspund la întrebare, miza lui Dacian Ciolos este să își crească numărul de votanți sau de susținători, în timp ce se află cumva sub radarul agendei publice.

Cred că Dacian Ciolos vrea un partid cu o agendă mai largă, mai popular, unul după modelul partidului lui Macron, iar acest plan în mod cert nu se împacă bine cu ideile liderilor USR. Mă aștept sa vedem multe inițiative politice în perioada următoare, pentru că este nevoie de alternativă la putere și de o opoziție mai puternică.

O întrebare de context, mai degrabă: temele lumii sunt în altă parte, avem războiul din Ucraina, Uniunea Europeană se pregătește și de criză economică. Cine va capitaliza: liderii tradiționali sau populiștii?

Liderii care înțeleg nevoile reale ale cetățenilor. Trăim vremuri foarte complexe și complicate și cred cu tărie că, atât timp cât un om politic este mai ancorat în realitate, cu atât va avea mai mult de câștigat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇