- În timpul congresului, liberalii au ținut un moment de reculegere pentru ucrainenii uciși în războiul declanșat de Kremlin.
- Nicolae Ciucă a anunțat că vrea să dezvolte rolul României în NATO și Uniunea Europeană, susținând că parteneriatul strategic cu SUA e de-o importanță majoră.
- Mai mulți lideri liberali au încercat să justifice schimbarea președintelui de partid după numai jumătate de an, spunând că pandemia, războiul și prețurile au determinat o astfel de decizie.
Prim-ministrul României a ținut un discurs în fața liberalilor în care a condamnat acțiunile armatei ruse, arătând ruşii “prin acțiuni ilegale au provocat o criză de securitate” la nivelul întregii Europe.
În comparație cu confruntarea politică intensă de acum șase luni, noul congres extraordinar al PNL s-a desfășurat într-un context în care opinia publică e total deconectată de ceea ce se întâmplă în partidele politice.
Ieșiți din pandemie și intrați într-un război care afectează fiecare cetățean european, oamenii sunt îngrijorați pentru viitor, afectați de inflație și de prețurile la combustibil.
“Am decis să-mi depun moțiunea de candidatură pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Îmi asum această responsabilitate după o discuție cu colegii, pe baza analizei pe care am făcut-o asupra întregii situații politice”, a anunțat Nicolae Ciucă, actualul prim-ministru.
“PNL este astăzi la guvernare și are datoria să asigure stabilitatea țării, să guverneze eficient și să ofere românilor siguranța de care au nevoie, dar și încrederea că vom depăși împreună, cu bine, acest context complicat. Una din condițiile esențiale pentru o bună guvernare este ca în interiorul partidului nostru să existe o stare de armonie și o concentrare a tuturor asupra obiectivelor”, a mai adăugat el.
Klaus Iohannis, control total asupra PNL
După demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului, la presiunea a zeci de șefi de filiale, în realitate foștii săi susținători, Nicolae Ciucă a avut asigurat drumul către șefia partidului.
Nu cred că mai e un secret pentru nimeni că toate aceste mișcări din interiorul PNL îl au la capătul firului pe Klaus Iohannis.
Președintele României are un control total asupra partidului, iar acest lucru s-a văzut și în modul în care l-a îndepărtat pe Ludovic Orban, fost președinte al PNL, dar și pe Florin Cîțu.
Alegerile din 2020 s-au desfășurat în mijlocul pandemiei, cel mai ucigător val, care a luat viața a peste 5.000 de români în luna noiembrie a acelui an.
Liberalii au preluat guvernarea într-un moment dificil, fiind obligați să impună măsuri nepopulare, cum ar fi restricții sanitare, dar să coordoneze și să promoveze și vaccinarea, într-o societate în care încrederea în autorități se află la cote extrem de reduse.
După un an de guvernare PNL-USR-UDMR, alianța se destramă, iar Iohannis susține asocierea dintre liberali și social-democrați, un parteneriat la care nimeni nu s-ar fi gândit în urmă cu un an.
Războiul din Ucraina îl aduce pe fostul general în rezervă Nicolae Ciucă în prim-plan, iar popularitatea lui crește.
Plagiatul, un obstacol dificil pentru Nicolae Ciucă
Cu toate acestea, actualul premier are o mare problemă cu plagierea lucrării de doctorat.
Jurnalista Emilia Șercan a documentat această ilegalitate, iar la câteva săptămâni, angajați ai statului au desfășurat o acțiune de compromitere a jurnalistei. Această acțiune e, acum, cercetată de procurori în urma plângerilor făcute de Emilia Șercan.
În drumul său spre Palatul Cotroceni, actualul premier Nicolae Ciucă va avea un mare obstacol de depășit cu privire la acest plagiat și tot ce s-a întâmplat după.
Dar la noul congres PNL nu a avut nicio problemă în ce privește alegerea sa ca președinte al partidului.
”Cred că trebuie să participăm toţi, că, dacă nu, nu o să fie ales. Adică e o singură moţiune şi suntem obligaţi să participăm, nu avem decât să votăm. Dacă nu votăm, nu avem preşedinte. E o singură moţiune şi trebuie să o votăm toţi, această moţiune”, a declarat Florin Cîțu, fost președinte și premier, în legătură cu noul congres PNL.
Faptul că nu s-a mai înscris nimeni în cursă, iar Nicolae Ciucă nu a avut contracandidat arată că evenimentul de duminică a fost doar o formalitate, deși în interiorul partidului sunt voci care au criticat deficitul de democrație din PNL.
”Credibilitatea Partidului Naţional Liberal nu poate şi nu trebuie să depindă de un singur om. Că e Ciucă sau altcineva. Dacă eşti solist, eşti doar tu şi instrumentul, dacă eşti prim-ministru sau preşedinte de partid, îţi trebuie o echipă… acesta e un model de alegeri (n.a. cu un singur candidat) în care nu există un învins ci, de fapt, pierde tot partidul”, a declarat europarlamentarul liberal Mircea Hava.
Conform ultimelor sondaje, PNL e undeva la 20% în ce privește preferințele de vot ale românilor. PSD e pe primul loc cu 36%. Nicolae Ciucă a anunțat că are ca principal obiectiv să recâștige încrederea alegătorilor.
Situația e complicată. În criza provocată de invazia Rusiei în Ucraina, România a jucat corect, dar fără a puncta decisiv. Polonia a devenit principalul aliat al Kievului și cea mai puternică voce din Uniunea Europeană în ce privește acest conflict.
Nici președintele, nici prim-ministrul n-au făcut vreo vizită în capitala Ucrainei, singurul loc unde România a fost vizibilă pe plan internațional e cel care a avut legătură cu primirea refugiaților, dar și aici, inițiativa au avut-o ONG-urile și societatea civilă, autoritățile acționând cu întârziere.