PNL îl alege pe Ciucă președinte: ”Românii s-au săturat de gâlceavă și discordii”. Cîțu bagă iar bățul prin gard (Foto & Video)

PNL îl alege pe Ciucă președinte: ”Românii s-au săturat de gâlceavă și discordii”. Cîțu bagă iar bățul prin gard (Foto & Video)

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal s-a întrunit, duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului preşedinte. Premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat la această funcţie.

Într-o scurtă conferință susținută înainte de începerea lucrărilor congresului, Ciucă a spus că liberalii îi vor vota moțiunea și apoi vor trece la treabă, pentru a administra țara.

”Sunt convins că după această activitate aleșii locali, liderii filialelor județene se vor întoarce acasă și se vor preocupa de tot ce înseamnă administrarea comunelor, orașelor, iar noi aici ne vom ocupa de tot ce înseamnă administrarea țări. Cetățenii așteaptă de la noi soluții, măsuri, așteaptă să fie protejați. Cetățenii români s-au săturat de gâlceavă și toate aceste discordii ce apar în spațiul public”, a spus unicul candidat.

Ca și Florin Cîțu în urmă cu 6 luni, Ciucă a fost flancat de Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinții PNL.

La Congres a venit și Florin Cîțu. Întrebat dacă îl va vota pe Nicolae Ciucă sau îşi va anula votul, ori dacă îl va susţine pe premierul până la capăt, Florin Cîţu a răspuns: “Să ştiţi că trebuie să fie voturi îndeajuns ca să iasă, că altfel nu avem preşedinte. (...) Votul este secret. (…) Voi susţine un PNL care are de-a face cu liberalismul. Niciodată nu voi susţine populismul, niciodată nu voi susţine măsuri care fac rău românilor. Aşa cum aţi văzut, am lăsat o Românie cu indicatori macro foarte buni. Astăzi aceşti indicatori s-au deteriorat şi aici vreau să se vadă la final dacă am eu dreptate. Înseamnă că indicatorii macro trebuie să se îmbunătăţească, dacă au avut dreptate colegii mei că m-au dat la o parte”.  

ADVERTISING

El a mai fost întrebat ce mesaj are pentru Nicolae Ciucă. “Să nu uite de electoratul liberal. Suntem aici pentru că am fost votaţi de oameni cu principii liberale, pentru investiţii care să fie 7% din PIB, faptul că anul trecut am avut o creştere economică mai mare decât cea aşteptată, văd că lucrurile s-au deteriorat. Dacă situaţia se înrăutăţeşte înseamnă că (sic!) colegii mei au greşit”, a transmis Florin Cîţu. 

nicolae-ciuca-florin-citu
Foto: Inquam Photos/George Calin
Declarație de presă susținută de Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă

Declarație de presă susținută de Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Duminică, 10 aprilie 2022

Ciucă vrea să modernizeze România

Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte.

Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…)

PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România", a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia PNL.

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată "Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică".

În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.

De asemenea, el scrie despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.

ADVERTISING

"Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul - şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative", se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.

Alte obiective din document vizează o economie sănătoasă, bazată pe investiţii şi liberă iniţiativă, consolidarea României europene, susţinerea diasporei, eficienţa mecanismelor de partid.

Nicolae Ciucă are în vedere şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.

Cîţu: Trebuie să votăm toţi moţiunea lui Nicolae Ciucă

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat vineri că va merge la congresul PNL de duminică şi că moţiunea cu care candidează premierul Nicolae Ciucă la conducerea partidului trebuie votată de toţi participanţii la congres, pentru că altfel liberalii rămân fără preşedinte, fiind singura candidatură.

"Cred că trebuie să participăm toţi. Dacă nu, nu o să fie ales (Nicolae Ciucă - n.red.). Este o singură moţiune şi suntem obligaţi să participăm. Nu avem decât să votăm. Dacă nu votăm, nu avem preşedinte, este o singură moţiune şi trebuie să o votăm toţi. Eu nu vă spun cum voi vota eu, dar vă spun că trebuie să votăm, altfel nu avem ce face", a spus fostul şef PNL.

El a precizat că ar fi fost o oportunitate la acest congres şi pentru alţi liberali să candideze la funcţia de preşedinte al partidului.

"Eu am candidat, am câştigat. Acum, dacă mai voia şi altcineva să candideze, putea să candideze, era o oportunitate. Nu au dorit", a afirmat acesta.

Florin Cîţu a arătat că nu va candida pentru vreo funcţie în conducerea partidului, pentru că este deja membru de drept în Biroul Executiv.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇