Bâlci de ziua lui Cîţu la PNL: Va fi BEx după alt BEx şi şeful PNL e foarte vag despre demisie

Bâlci de ziua lui Cîţu la PNL: Va fi BEx după alt BEx şi şeful PNL e foarte vag despre demisie

Azi, de 1 aprilie, ziua în care Florin Cîţu împlineşte 50 de ani, a fost plină de confuzie la PNL.

Liberalii care vor schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia PNL au convocat, pentru ora 14:00, şedinţa Biroului Executiv, pentru stabilirea calendarului pentru congresul extraordinar. Aceştia au votat, în unanimitate, convocarea Consiliului Naţional al PNL, duminică, de la ora 12:00.

Liderul PNL nu recunoaşte însă acest vot şi a anunţat, la rândul lui, că a convocat altă şedinţă a Biroului Executiv, pentru sâmbătă, la ora 12:00.

”Buna ziua. Urmare a solicitărilor trimise de majoritatea membrilor BEx şi luând in considerare toate prevederile statutare şi regulile agreate in partid privind convocarea şedinţelor, se convoacă şedinţa BEx mâine la ora 12:00, la sediul PNL din Aleea Modrogan nr. 1, cu prezenta fizică”, se arată în anunţul de convocare. 

ADVERTISING

„Toate documentele care au venit la partid erau adresate preşedintelui partidului pentru solicitări de BPJ, de BPN, de BEx, în partid avem o regulă, eu voi respecta întotdeauna aceste reguli, atâta timp cât sunt la PNL preşedinte, şi am convocat conform regulilor din PNL BEx mâine, la ora 12:00, unde binenţeles voi anunţa mai multe lucruri, dar este regula din PNL”, a afirmat Cîţu, despre şedinţa convocată de aripa împotriva lui Cîţu.

"Cererile de convocare BEx sunt adresate preşedintelui, mie, iar preşedintele a convocat pentru mâine", a fost explicaţia lui Cîţu, pentru că nu recunoaşte decizia BEx de azi.

Biroul Executiv este cel care poate convoca un Consiliu Naţional al partidului, care va decide data congresului extraordinar, cel mai probabil pe 10 aprilie (duminica viitoare).

Cîţu nu vrea să vorbească de demisie

Întrebat insistent de reporteri dacă are de gând să îşi dea demisia de la şefia PNL, Cîţu a refuzat să răspundă clar şi a spus de mai multe ori doar: "Mâine, în BEx, voi anunţa decizia mea!"

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şi secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat, vineri, că dacă în urma discuţiilor din partid privind convocarea unui congres, Florin Cîţu consideră că trebuie să îşi dea demisia, şi-o va da.

”Nu am primit nicio solicitare de convocare a unui Birou Executiv, astăzi, eu am văzut numai ştiri pe surse, nu am văzut nicio declaraţie oficială”, a spus şi Vîlceanu, care este amic de multă vreme cu liderul liberal.

Cîţu ştia că e vocal şi îl costă

Cîţu ştia că "erau nemulţumiri în partid, foarte multe care nu aveau legătură cu PNL".

"Am fost vocal şi voi rămâne împotriva unor măsuri populiste care pun în pericol stabilitatea financiară a României", a explicat fostul premier, care susţine în continuare că la guvernare PNL putea face lucrurile mai bine. Apoi, a citat date economice legate de inflaţie şi şomaj, care arată că românii nu o duc bine.

ADVERTISING

„Am avut discuţia şi aseară cu prim-vicepreşedinţii şi, bineînţeles, da, am fost vocal împotriva unor măsuri populiste, care pun în pericol stabilitatea financiară a României, da, am spus că există acest risc al inflaţiei, de 10 la sută, şi care este astăzi aici.

Guvernarea care nu este optimă nu o văd doar eu, o văd românii şi o simt românii. Dobânzi care sunt peste 6% sau peste 7%, inflaţie peste 10%, avem şomaj, sunt lucruri pe care cred că puteam să le facem mai bine şi nu au fost făcute mai bine”, a spus el.

În plus, Cîţu s-a arătat "dezamăgit" de colegi, pentru că a plecat în SUA să reprezinte România şi când a revenit se confruntă cu această situaţie.

Chestionat ce va face după ce poate nu va mai fi preşedinte al PNL şi nici al Senatului, Cîţu a răspuns: „Ceea ce am făcut şi până acum. Voi fi liberal şi voi apăra principiile liberale cât sunt în politică. Până la urmă, în politică suntem pentru a apăra principiile. Eu cel puţin am intrat în politică şi în PNL pentru a apăra principiile liberale”.

Întrebat dacă i-a fost promisă funcţia de guvernator al BNR, în schimbul tăcerii sale, preşedintele PNL a replicat scurt şi râzând: „Nu, nu”.

Cine îi doreşte decapitarea lui Cîţu

Liderii PNL au discutat, joi, la Vila Lac, cu Florin Cîţu, care le-ar fi transmis că nu demisionează din funcţie.

După întâlnirea de la Vila Lac, liberalii s-au mutat la sediul central al PNL, din Modrogan. Florin Cîţu şi-a invitat câţiva colegi, cu ocazia zilei de naştere care este vineri, pe 1 aprilie. 

Între timp, în ţară au loc şedinţe ale birourilor executive judeţene, care dau un vot privind organizarea unui congres extraordinar al PNL. Filiala PNL Sector 5 şi PNL Iaşi au anunţat deja că au votat în favoarea declanşării calendarului pentru congres. 

Potrivit surselor citate de News.ro, există deja 39 de semnături în favoarea demersului de schimbare a lui Florin Cîţu. 

Surse apropiate conducerii liberale afirmă pentru Mediafax că preşedintele Klaus Iohannis nu are cunoştinţă de situaţia din partid, deşi a fost considerat un susţinător al lui Cîţu la şefia PNL.

Deja, unii lideri de partid şi-au exprimat public opţiunea pentru schimbarea conducerii şi în mesaje publice. Este vorba de liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, care a vorbit despre un nou proiect politic pentru PNL, pentru 2024, de liderul PNL Buzău şi deputatul Ben Oni Ardelean. Miercuri, şi deputatul Robert Sighiartău afirma că este primarii din partid nu sunt mulţumiţi şi că este nevoie de o discuţie în interiorul partidului. 

Surse politice consultate de SpotMedia.ro au spus că există deja în plan și numele celor care ar urma să preia șefia partidului. Astfel, președinte ar urma să fie premierul Nicolae Ciucă, iar Lucian Bode, secretar general. La acest moment, secretar general este Dan Vîlceanu, un bun prieten al lui Florin Cîțu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇