Dacian Cioloș a anunțat oficial, luni seara, că a demisionat de la conducerea USR, afirmând că va rămâne în continuare membru de partid.
El și-a motivat decizia, precizând că nu a obținut susținerea Biroului Național pentru măsurile de reformă propuse.
În Biroul Național, dominat de tabăra Dan Barna-Cătălin Drulă, au fost 14 voturi împotriva proiectului lui Cioloș și 11 pentru.
”Mi-am anunţat astăzi colegii că am decis să demisionez din funcţia de preşedinte al USR, după ce Biroul Naţional a respins planul de revitalizare pe care l-am prezentat şi pentru care am cerut aprobare. Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia.
Sensul pentru care am candidat la șefia USR a fost să contribui la modernizarea partidului. Aveam nevoie de susținerea Biroului Național.
Credința mea e că USR e o alternativă pe scena politică la extremism, e nevoie de un partid credibil, conectat. Asta am propus, deschidere față de societatea civilă, de mediul de afaceri. Din păcate nu am obținut acea susținere.
Rămân în partid, rămân membru de partid, acest partid are nevoie de reîmprospătare, de conectare”, a declarat Dacian Cioloș.
El a subliniat că președinte interimar va fi Cătălin Drulă, fiind vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi de la congres.
În opinia lui Cioloș, este important ca în USR să înceapă o dezbatere cu privire la statut și spune că speră ca ”forța care a ținut partidul viu să nu plece și să rămână să se bată pentru modernizarea partidului”.
”USR trebuie să facă pași înainte pentru a fi adaptat vremurilor, are nevoie de redinamizare din interior. USR va trebui să tragă și învățămintele participării la guvernare și să ofere o nouă platformă pentru 2024.
Un partid nu poate fi credibil decât în măsura în care are prospețime și capacitate de regenerare în interior. Asta mi-am dorit să facem și nu am reușit”, a subliniat Cioloș.
Fostul lider USR a reamintit că în vara anului trecut i-a propus lui Dan Barna ca niciunul dintre ei să nu candideze pentru șefia partidului.
”Vă reamintesc că în vară i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm niciunul, tocmai pentru a crea condițiile de regenerare în partid. Iată că am ajuns aici, cu o întârziere de câteva luni. (...)
Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora. Fără acea încredere, nu mimată, e greu să reușim”, a punctat Cioloș.
Întrebat dacă ia în calcul refacerea Plus, Dacian Cioloș a negat.
În ceea ce privește o posibilă candidatură la prezidențiale, el a afirmat că nu a mai discutat de mult timp pe această temă.
”Nu am mai discutat de mult timp despre asta. Explicam că asta presupune un partid puternic și aici avem de lucru, înainte de a vorbi despre candidatură”, a precizat Cioloș.
Ruptura pe program
Scandalul în USR a ajuns și în spațiul public joi, după ce Cioloș şi-a prezentat programul de preşedinte pentru următorii 2 ani. Documentul cuprinde măsuri pe care cei din tabăra Barna au spus fie că sunt deja implementate, fie le consideră de neacceptat.
În cea de-a doua categorie intră propunerile lui Cioloș ca guvernul din umbră sau o serie de alte decizii să fie formulate de către experţi din afara partidului.
Cioloș a declarat și public că evident că va cântări dacă mai are rost să rămână la conducerea USR în cazul în care viziunea sa e blocată.
Surse din partid citate de News.ro au susținut că Dacian Cioloş ar fi ameninţat joi seară și că, în cazul în care Biroul Politic al USR nu îi aprobă planul de reformă, va reface PLUS şi va avea grupuri parlamentare separate la Cameră şi la Senat.
Ulterior, liderul USR a negat pentru SpotMedia.ro informațiile din urmă, spunând că cine așteaptă demisia lui încearcă să construiască ipoteze false.