Scandalul din USR se tranşează luni. Barna spune că ideile preşedintelui sunt de neacceptat, Cioloş neagă că ar vrea să rupă partidul

Scandalul din USR se tranşează luni. Barna spune că ideile preşedintelui sunt de neacceptat, Cioloş neagă că ar vrea să rupă partidul

Scandalul din USR va fi tranşat luni, la următoarea şedinţă de Birou Politic Naţional, în care Dacian Cioloş intenţionează să supună votului programul său.

Vicepreşedintele Dan Barna consideră că măsurile susţinute de Cioloş „sunt de neacceptat”, deoarece propunerile privind guvernul din umbră sau o serie de alte decizii ar urma să fie formulate de către experţi din afara partidului.

În acest context, surse din partid citate de News.ro spun că Cioloş ar fi ameninţat joi seară, că, în cazul în care Biroul Politic al USR nu îi aprobă planul de reformă, reface PLUS şi va avea grupuri parlamentare separate la Cameră şi la Senat. Însă liderul USR dezminte informaţiile: Nu plec din partid. Colegii mai bine să se gândească la măsurile de reformă decât să răspândească ştiri ”complet false”.

Luni e şedinţa crucială

Dan Barna a precizat joi seară că Dacian Cioloş a propus o serie de modificări în ce priveşte structura şi funcţionarea partidului, iar dacă Biroul Naţional nu va vota acest program, şeful USR a ameninţat că îşi va depune mandatul.

"A fost oarecum o surpriză în şedinţa de Birou Naţional, în sensul că preşedintele partidului, conform statutului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii şi funcţionării partidului.

ADVERTISING

Elementul însă surprinzător a fost: "Dacă nu votaţi acest program, eu îmi voi depune mandatul". Ceea ce a fost într-adevăr o surpriză pentru colegii din Biroul Naţional, pentru că e preşedinte proaspăt ales, ne aşteptam să discutăm despre programul şi strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziţie consistent pe care o reprezentăm şi a fost cumva o reacţie surprinzătoare", a declarat Barna, joi seara, pentru Digi24.

Luni este următoarea şedinţă de Birou Naţional, în care Cioloş intenţionează să supună votului programul său. În ultimele şedinţe ale Biroului Naţional propunerile privind politica USR au fost adoptate cu o largă majoritate.

"Tocmai de asta a fost surprinzătoare poziţionarea de astăzi, întrucât - cu excepţia unor elemente de management interne, care sunt total irelevante pentru cetăţenii României - toate propunerile legate de poziţionările politice au fost susţinute în unanimitate în Biroul Naţional.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cred că 98% dintre deciziile propuse de preşedinte au avut susţinere. Au fost decizii consensuale, unanime. De ce această poziţionare foarte radicală în acest moment, când s-au încheiat toate ciclurile electorale? (...) Poziţionarea de astăzi pentru mine a fost foarte surprinzătoare şi sper în continuare să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal", a spus Dan Barna, citat de Agerpres.

"De neacceptat!"

În opinia sa, măsurile susţinute de Cioloş "sunt de neacceptat", deoarece propunerile privind guvernul din umbră sau o serie de alte decizii ar urma să fie formulate de către experţi din afara partidului.

"De aceea, e şi cumva o reacţie în momentul acesta în partid - propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experţi care să ne arate cum să conducem.

Şi membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experţi care să decidă ei care sunt poziţionările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o şcoală de vară politică.

ADVERTISING

Numai că un partid e mai mult decât atât. Adică genul acesta de abordare nu l-am văzut nicăieri la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă", a subliniat Barna.

El a adăugat că îşi doreşte ca Dacian Cioloş să rămână în USR, dar ca propunerile sale să fie negociate.

"E mai bine să negociem acest program al preşedintelui, pe care ni l-a propus, dacă doreşte un vot al Biroului Naţional asupra lui. Să stabilim liniile prin care USR să intre pe un trend ascendent - pentru că, în momentul de faţă, trebuie să recunoaştem, e o perioadă de stagnare - şi să fim acea opoziţie europeană, modernă, modernizatoare de care România are nevoie disperată astăzi.

Pentru că avem, pe de o parte, o extremă pro-rusă şi de cealaltă parte un mamut PSD-PNL cleptocratic. (...) Eu sper să nu ajungem acolo (la o demisie a lui Cioloş - n.red.). Sunt prevederi statutare foarte clare, dar sper să nu se ajungă în situaţia asta şi să fie doar o modalitate cumva inedită de încercare de promovare a unui program care are puncte care sunt neacceptabile pentru ceea ce este şi a fost întotdeauna USR", a afirmat Barna.

Ruperea în USR şi PLUS

Pe de altă parte, surse din partid citate de News.ro susţin că Dacian Cioloş ar fi ameninţat joi seară că, în cazul în care Biroul Politic al USR nu îi aprobă planul de reformă, va reface PLUS şi va avea grupuri parlamentare separate la Cameră şi la Senat.

Conform surselor citate, Cioloş ar fi susţinut că poate avea grupuri parlamentare separate în ambele Camere, contând pe 8 senatori şi 17 deputaţi. În prezent, grupul USR numără 55 de deputaţişi 25 de senatori.

Însă dacian Cioloş dezminte orice dorinţă de a rupe partidul. “Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decat să răspândească ştiri complet false”, a declarat Dacian Cioloş tot la News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇