Scandal total în USR, între Barna și Cioloș: Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul

Scandal total în USR, între Barna și Cioloș: Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul

Neînțelegerile sunt tot mai mari în USR, unde ultimatumul dat joi de președintele Dacian Cioloș membrilor Biroului Național, care este dominat de oamenii lui Dan Barna, a primit un răspuns dur din partea fostului copreședinte al alianței USR-PLUS.

Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației. Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec”, a replicat Dan Barna, citat de G4Media, pe un grup intern al partidului, după ce Dacian Cioloș a cerut BN să aprobe până luni pachetul de reforme pe care l-a propus, altfel își dă demisia.

ADVERTISING

„Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică. Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine”, spune Dan Barna, care îi reproșează lui Cioloș că a declanșat o luptă internă pentru putere în partid.

Liderul fostului USR înainte de fuziunea cu PLUS spune că Dacian Cioloș nu este mulțumit că nu are majoritatea și controlul în Biroul Național al partidului, deși deține funcția de președinte, iar peste 90% dintre deciziile conducerii noului USR s-au luat cu unanimitate de voturi.

ADVERTISING

„Ai ales să te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut să intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să își valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieșit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut să anulezi alegerile. În rest, Biroul Național ți-a votat tot ce ai propus”, spune Dan Barna.

Acesta îi reproșează lui Cioloș că a declanșat un război intern pentru putere, într-un moment în care USR trebuie să facă opoziție Guvernului PSD-PNL-UDMR și să lupte cu forțele extremiste care se ridică în sondaje.

ADVERTISING

„Și, cel mai grav, Dacian, este să arunci partidul în aer când România așteaptă de la noi și de la tine o viziune europeană, liberală, modernizatoare. Suntem prinși între un guvern mamut, corupt și inept și forțele radicale care cresc. Să vii acum să declanșezi o luptă pentru putere internă pentru că nu facem toți frumos la tine este iresponsabil.

Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa”, conchide Dan Barna.

Reacția lui Dan Barna vine după ce președintele USR, Dacian Cioloș, a cerut biroului Național al partidului să-i voteze până luni un set de reforme amenințând că, în caz contrar, el va demisiona de la conducerea formațiunii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇