Ciolacu îi dă ultimatum candidatului Cîrstoiu, reclamat la Parchet: Nu putem merge mai departe dacă nu lămurim toate aceste acuzații

Ciolacu îi dă ultimatum candidatului Cîrstoiu, reclamat la Parchet: Nu putem merge mai departe dacă nu lămurim toate aceste acuzații

Premierul Marcel Ciolacu îi dă un ultimatum medicului-candidat extrem de contestat Cătălin Cîrstoiu: Să facă rapid o conferinţă de presă, în care să lămurească acuzaţiile de incompatibilitate, care i-au adus reclamaţii la Parchet şi la Agenţia Naţională de Integritate.

Aflat în vizită în Qatar, liderul PSD a fost întrebat dacă ia în calcul retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu de la Primăria Capitalei.

„În momentul de faţă, eu cred că abordarea cea mai corectă, după ce decizia coaliţiei a fost ca domnul doctor Cîrstoiu să fie candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei, este ca domnul doctor Cătălin Cîrstoiu să facă o conferinţă de presă şi să răspundă acuzaţiei.

ADVERTISING

Nu am avut această discuţie nici cu domnul Ciucă, nici cu domnul Cîrstoiu (despre retragere - n.red.). Discuţii în coaliţie, cum şi dumneavoastră aveţi în redacţie anumite lucruri sesizate, e normal că am avut aceste discuţii cu staff-urile tehnice şi cu oameni politici din coaliţie, dar nu e un lucru anormal. Nu am avut o discuţie pe această temă sau de a veni alt candidat”, a spus Ciolacu, miercuri, la Doha.

Însă medicul trebuie să dea explicaţii bucureştenilor, deoarece e candidatul coaliţiei la PMB.

„Primul pas este că ţină această conferinţă şi cred că nu putem merge mai departe dacă nu lămurim toate aceste acuzaţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ce iau în calcul că domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spaţiul public în faţa presei şi să explice toate aceste acuzaţii. Trebuie să explice bucureştenilor, pentru că nu mie trebuie să îmi explice. Dânsul trebuie să explice, fiind candidatul coaliţiei, bucureştenilor în ceea ce priveşte aceste acuzaţii.

Eu sunt premier şi sunt co-preşedinte al unei coaliţii împreună cu domnul Nicolae Ciucă. Nu sunt nici judecător, nici specialist de la ANI. Dânsul trebuie să explice aceste lucruri, aşa cum a explicat şi Clotilde Armand – a luat bani de la primărie, în timp ce era primar”, a amintit Ciolacu.

ADVERTISING

În opinia lui, coaliţia nu riscă nimic, pentru că medicul Cîrstoiu nu şi-a depus candidatura, încă, la Primăria Capitalei.

Domnul Cîrstoiu nu este trimis în judecată. Nimeni nu a trimis un organ de cercetare penală, ceva în ceea ce îl priveşte pe domnul Cîrstoiu. Nu riscăm nimic, fiindcă nu şi-a depus candidatura. Până atunci, domnul Cîrstoiu trebuie să ţină o conferinţă de presă să lămurească toate aspectele.

Eu nu sunt nici procuror, nici judecător, nici inspector ANI, eu sunt om politic, nu eu iau decizii în justiţie şi nu comentez o decizie a unui magistrat.

Pentru că l-am desemnat pe domnul Cîrstoiu, e corect să iasă în public să explice. Momentan nu a dovedit nimeni că a luat vreun ban sau că a încălcat legea”, adaugă Ciolacu.

Iohannis: Coaliţia este complicată

Întrebat despre tensiunile din coaliţie privind candidatul Cîrstoiu, preşedintele Klaus Iohannis nu a vrut să se exprime.

„N-aş vrea să mă exprim despre listele de candidaţi sau posibili candidaţi. Asta este treaba coaliţiei. În rest, sigur coaliţia este complicată. Ştim asta din capul locului. Sunt două partide care s-au luptat unul împotriva celuilalt ani de zile şi atunci, cu siguranţă, apar ca să zicem tensiuni, dar până acum au fost aplanate de fiecare dată.

Deci coaliţia să îşi facă treabă, să îşi pregătească candidaţii şi să meargă mai departe. După 9 iunie, vom vedea. Există promisiunea unei discuţii aprofundate cu nişte concluzii. Aşteptăm”, a declarat Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, miercuri, la Bruxelles.

La rândul său, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei, a fost menţinută decizia ca doctorul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul la Primăria Capitalei, iar luni să îşi depună candidatura la Biroul Electoral Municipal.

Acuzaţiile din presă şi sesizările adversarilor politici

Cătălin Cîrstoiu este acuzat de incompatibilitate, în urma unei investigații Hotnews, care arată că medicul ar fi dat consultații, contra cost, la clinica privată a soției sale, în timp ce era managerul Spitalului Universitar din Bucureşti.

Amintim că deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA un denunţ pe numele lui Cătălin Cîrstoiu, pentru abuz în serviciu, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi înşelăciune. În plus, a depus şi o sesizare la ANI, cu privire la posibile situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu.

Şi candidatul AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, a depus la Direcţia Generală Antifraudă o sesizare împotriva lui Cîrstoiu, vizând suspiciuni de incompatibilitate şi evaziune fiscală.

Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din data de 9 iunie este 30 aprilie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇