Ciolacu, în Qatar și Emirate: Ce vrea România din țările arabe și ce vor ele de la noi

Ciolacu, în Qatar și Emirate: Ce vrea România din țările arabe și ce vor ele de la noi

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, miercuri, de şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, premier şi ministru de Externe al statului Qatar. Ciolacu mai are programate o întâlnire cu şeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Statul Qatar, şi o întrevedere cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al statului qatarez.

În perioada 16-17 aprilie, șeful guvernului român se află în Qatar, iar între 18-19 în Emiratele Arabe Unite. El va avea mai multe întâlniri cu oamenii de afaceri, vizita având un pronunțat caracter economic.

ADVERTISING

România vrea să vândă anvelope, componente de frigider şi fructe de pădure

Ultima vizită a unui prim-ministru al României la Doha a fost în noiembrie 2018. Atunci s-au semnat acorduri pe turism, transport maritim şi securitate cibernetică.

Potrivit unor surse diplomatice citate de TVR, analizele făcute de specialiștii români din agențiile de comerț exterior arată că țara noastră ar putea vinde pe piața qatareză: piese şi echipamente auto, anvelope, confecţii de damă, tricotaje, ţesături, părţi din frigidere (condensatoare, termostate), motoare, generatoare. Cel mai mare succes pe piaţa din Qatar l-ar avea fructele de pădure, conservele de legume şi fructe şi mălaiul, articolele de mobilier şi corpurile de bucătărie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România are un interes strategic în Qatar, fiindcă poate reprezenta o sursă alternativă de gaze naturale, având în vedere că Turcia va construi un canal paralel Bosfor prin care va fi permisă circulaţia navelor de mare capacitate de transport.

Premierul Marcel Ciolacu: Am venit în Qatar pentru a discuta despre proiecte de 15 mld. de euro pentru România. Țara noastră poate fi poarta de investiții a statului Qatar in UE.

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 17 aprilie 2024

Pe de altă parte, Guvernul de la Bucureşti vrea să cumpere diesel şi kerosen, având în vedere costurile scăzute.

Premierul Ciolacu ar vrea să găsească surse alternative de finanţare pentru mari proiecte de infrastructură: autostrada Comarnic-Braşov, Autostrada Moldovei, dar şi pentru dezvoltarea Portului Constanţa şi a aeroporturilor din București și Timișoara.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Guvernul din Qatar şi oamenii de afaceri sunt interesaţi de colaborări cu ţara noastră în ceea ce priveşte construcţia de sere, sisteme de irigaţii şi proiecte pentru recuperarea şi reciclarea deşeurilor.

Qatarezii, anunță TVR, vor să înveţe de la români cum să aibă un sistem mai performant pentru exploatarea, depozitarea şi transportul gazelor naturale, dar şi cum să lupte cu hackerii.

Citeşte integral Marcel Ciolacu în Qatar și Emirate: Ce vrea România din țările arabe, ce vor acestea de la România pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇