Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui Trump în procesul de impeachment

Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui Trump în procesul de impeachment

Şapte senatori republicani li s-au alăturat democraţilor şi au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui.

Senatul SUA l-a achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment. Reacția fostului președinte

Unul dintre ei, Richard Burr, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat, relatează Reuters.

Burr a anunţat atunci când a candidat la Senat în 2016 că nu va candida din nou în 2022. Senatorul din Carolina de Nord era deja nepopular în rândul aliaţilor lui Trump din cauza activităţii sale din Comisia de informaţii a Senatului, care a anchetat ingerinţa rusă în alegerile din SUA din 2016, o investigaţie cu care fostul preşedinte nu era de acord.

Richard-Burr
Foto: Facebook/Senator Richard Burr

Senatorul Bill Cassidy din Louisiana s-a alăturat, marţi, unui număr de cinci colegi republicani care au votat că procedura este constituţională, schimbându-şi poziţia faţă de un vot anterior în această chestiune.

ADVERTISING

Cassidy le-a spus reporterilor că "procurorii" democraţi au avut "o deschidere foarte bună".

Ben Sasse, senator din Nebraska, a fost reales în 2020 şi este considerat un potenţial candidat pentru învestitura republicană în 2024.

El a denunţat public pe Facebook afirmaţiile false ale lui Trump privind fraude electorale extinse la alegeri şi a declarat că nu există nicio bază pentru contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile de la 3 noiembrie.

Lisa Murkowski, din Alaska, a devenit primul senator american din ultimii 50 de ani care a câştigat un mandat în 2010 printr-o campanie care a presupus, literal, ca alegătorii să-i scrie numele pe buletinul de vot (write-in campaign), după ce a pierdut în alegerile primare republicane.

ADVERTISING

Ea i-a cerut lui Trump să demisioneze după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie pentru a întrerupe certificarea oficială a alegerii lui Biden de către Congres.

Mitt Romney, senator din Utah şi candidat republican în alegerile prezidenţiale din 2012, a fost un critic vocal al lui Trump.

În februarie 2020, Romney a fost singurul senator republican care a votat pentru condamnarea lui Trump în primul său proces de impeachment.

Pat Toomey este un senator din Pennsylvania care a anunţat în octombrie 2020 că nu va candida pentru un nou mandat. El a declarat în interviuri televizate că Trump a comis "infracţiuni pentru care poate fi pus sub acuzare" şi i-a cerut să demisioneze după atacul de la 6 ianuarie.

Susan Collins, o centristă din Maine, a fost singurul senator republican reales în 2020 într-un stat în care Biden a câştigat.

ADVERTISING

Ea a afirmat că Trump a incitat revolta de la 6 ianuarie.

Vezi și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇