Senatul SUA s-a răzgândit: nu mai convoacă martori în procesul contra lui Trump

Senatul SUA s-a răzgândit:  nu mai convoacă martori în procesul contra lui Trump

Democraţii şi apărarea fostului preşedinte american Donald Trump au ajuns, sâmbătă, la un acord care permite evitarea convocării martorilor şi avansarea procesului de impeachment deschis în Senatul american împotriva fostului lider de la Casa Albă, informează AFP.

Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului de impeachment lansat contra lui Trump pentru ”incitare la insurecţie”.

Procurorii democraţi anunţaseră anterior că vor să o audieze pe o aleasă republicană, Jaime Herrera Beutler, ceea ce ar fi întârziat procedura.

ADVERTISING

În cele din urmă, depoziţia acesteia a fost citită în şedinţa publică şi inclusă în dosar.

Fiecare parte urmează acum să îşi prezinte concluziile.

Anterior acestei decizii, Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.

Senatorii au râs de avocatul lui Trump

El s-a declarat contrariat de faptul că martorii urmau să fie convocaţi online prin aplicaţia Zoom şi a subliniat că depoziţiile ar trebui să fie făcute în biroul său din Philadelphia. Mulți senatori prezenţi au izbucnit în râs la auzul acestei propuneri.

ADVERTISING

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a anunţat că va vota pentru achitarea lui Donald Trump, într-un mesaj către grupul său parlamentar el evocând o ''decizie dificilă''.

''Sunt convins că procesele de impeachment sunt un instrument menit în mod esenţial să înlăture'' un demnitar din funcţiile sale şi că, ''de aceea, noi nu dispunem de competenţele cerute'', a explicat influentul politician republican. El a susţinut astfel argumentul constituţional prezentat de avocaţii lui Trump.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de ''incitare la insurecţie'', susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.

ADVERTISING

Pentru moment pare improbabil ca Senatul să voteze pentru condamnarea lui Donald Trump. Democraţii au nevoie de o majoritate de două treimi în Senat, ceea ce înseamnă că 17 republicani ar trebui să voteze pentru condamnarea fostului preşedinte.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇