Super Teach: Cum au creat antreprenorii o comunitate care transformă școala românească din interior

Super Teach: Cum au creat antreprenorii o comunitate care transformă școala românească din interior
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderii mediului de afaceri românesc au înțeles că economia românească nu poate fi schimbată atâta timp cât nu se acționează asupra pilonului său de bază, educația.

Ei au mai înțeles și că principalul element de tracțiune în acest sistem o reprezintă profesorii, care cel mai adesea nu-și dau seama ce influență au asupra copiilor cu care lucrează.

Iar pentru asta au creat Super Teach, o comunitate în care profesorii își împărtășesc unii altora experiențele lor cu elevii, curicula sau țara în care își practică profesia.

Comunitatea SuperTeach a inspirat peste 10.000 de profesori în mediul offline și până la 30.000 în mediul online, cu impact direct pentru sute de mii de elevi.

Toate acestea, la inițiativa a doi antreprenori, Dragoș Anastasiu (președinte al grupului Eurolines) și Felix Tătaru (CEO GMP Advertising), care au ajuns la concluzia că cel mai bun aport al mediului privat la dezvoltarea țării ar fi investiția în educație.

”Ei au înțeles că economia românească nu poate fi schimbată atâta timp cât nu acționăm asupra pilonului de bază al său, iar țara nu va ajunge vreodată să aibă o economie performantă fără a avea o educație de calitate, un sistem care să pregătească absolvenți pentru joburile secolului 21”, explică Marilena Gheorghe, director executiv al organizației educaționale SuperTeach, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Astfel, în 2017, împreună cu Alexandru Ghiță (CEO Educativa) și Cristina Gheorghe (președinte al Institutului Dezvoltării Personale), au pus bazele proiectului SuperTeach.

Încă de la început, SuperTeach a avut șansa de a lucra cu Institutul Arbinger din SUA - lider global în schimbare de mentalitate și care susține acest proiect educațional național.

Cum acționați, mai exact, pentru a vă atinge scopul de a schimba mentalitatea profesorilor din România?

Pentru a ajuta copiii să-și descopere vocația și să devină jucători activi în economia românească este esențial să schimbăm mentalitățile celor care-i formează în prezent: profesorii.

Prin intermediul profesorilor transformăm sistemul educațional românesc din interior și să îi ajutăm pe copiii României de mâine să își maximizeze potențialul și să contureze o societate mai bună.  

Acest lucru se va răsfrânge asupra reputației României din perspectivă economică, culturală și socială.

Suntem o organizație non-profit, iar activitatea noastră se bazeză concret pe trei piloni de acțiune dedicați cadrelor didactice: conferințele și webinariile SuperTeach, programul de formare Mentalitatea Deschisă în Educație (MDE) și dezvoltarea comunităților locale în jurul școlii și a profesorilor.  

ADVERTISING

Cine sunt profesorii profesorilor și cum i-ați ales?

Ei ne-au ales pe noi pentru că au simțit nevoia unei schimbări în modul de predare, în modul în care interacționează cu copiii, au simțit că lucrurile pot fi îmbunătățite și că instrumentele pe care le folosesc sunt învechite și nu mai răspund nevoilor copiilor din această generație.

Comunitatea SuperTeach numără, în prezent, 25.000 de profesori și este locul în care profesorii își împărtășesc unii altora din experiențele cu elevii, locul în care specialiștii în educație stau de vorbă cu cadrele didactice pe cele mai importante subiecte ale momentului, este nucleul în jurul căruia se desfășoară activitatea SuperTeach.

Îi invităm pe toți profesorii din România în comunitatea SuperTeach, aici se pot consulta, pot împărtăși experiențe, pot afla lucruri noi și se pot dezvolta astfel încât fiecare să poată contribui la acest proces de transformare a educației din România.

Câți profesori au participat la conferințele pe care le organizați?

În cei trei ani de activitate, SuperTeach a organizat 21 conferințe în marile orașe ale țării, la care s-au adăugat peste 50 de webinarii și 10 conferințe online în ultimul an; a inspirat peste 10.000 de profesori în mediul offline și până la 30.000 în mediul online, cu impact direct pentru sute de mii de elevi. 

ADVERTISING

În prezent, organizăm o conferință pe lună, la care participă între 1.500 și 2.500 de profesori/ediție și 4-8 webinarii/lună pe teme de interes pentru cadrele didactice în această perioadă.

Ne pregătim, de asemenea, să demarăm și cursurile de formare Mentalitatea Deschisă în Educație (MDE) pentru acest an.

Cine poate participa la programele SuperTeach? Știu toți profesorii din țară că existați? Ce trebuie să facă profesorii care ar vrea să participe la conferințe, respectiv la programul de formare Mentalitatea Deschisă în Educație?

Toți dascălii care iși doresc să facă ei înșiși mai mult pentru îmbunătățirea relațiilor cu elevii, dar și pentru creșterea nivelului de învățare sunt invitați să participe la evenimentele noastre.

Este important ca fiecare profesor să conștientizeze rolul uriaș pe care îl are în dezvoltarea copiilor și a societății, în general.

România de mâine începe cu profesorii de astăzi, iar profesia de dascăl este, după părerea noastră, cea mai importantă din lume, stă la baza dezvoltării oricărei societăți.

Este mare nevoie ca meseria de profesor să redevină aspirațională pentru copii, să redevină una dintre primele cinci opțiuni de carieră pentru aceștia din urmă, ceea ce presupune o schimbare radicală de abordare, recunoaștere socială pentru dascăli, compensații pe măsura (pentru competențe dovedite pe testări obiective), o schimbare de management școlar. 

În ceea ce privește modul în care profesorii din toată țara pot intra în comunitatea SuperTeach, este foarte simplu: se pot înscrie la oricare dintre conferințele sau webinariile organizate de noi, pe site-ul www.superteach.ro  sau pe https://www.facebook.com/SuperTeachRomania.

Acolo iși pot lăsa adresa de e-mail, iar noi le trimitem toate informațiile utile pentru a urmări evenimentele și a intra în comunitate.

De asemenea, profesorii se pot înscrie în programul de formare ”Mentalitatea Deschisă în Educație”, oferit gratuit prin proiectul SuperTeach.

Dintre cei care se înscriu pentru acest program, noi selectăm o parte care beneficiează de acest curs, fiind vorba despre un program complex și amplu.

560 de profesori au absolvit, până acum, cursul de formare în „Mentalitatea Deschisă în Educație”, realizat de liderul global în schimbare de mentalitate, Institutul Arbinger din Statele Unite, și oferit în România de către Institutul Dezvoltării Personale (IDP), dintre care 338 în 2020. 

Ne dorim ca în 2021 să reușim să oferim acest training unui număr și mai mare de profesori.

Programul este destinat profesorilor care au participat la conferințele SuperTeach și care doresc să descopere metodele și instrumentele prin care își pot schimba în mod pozitiv stilul de predare, precum și modul în care relaționează cu elevii. 

Cât de mare este provocarea de a schimba mentalitatea în educația românească? Care este cel mai mare obstacol?

Cadrele didactice care au trecut prin cursul de Mentalitate Deschisă în Educație spun că viețile lor s-au schimbat: relațiile lor cu elevii s-au îmbunătățit, la fel și relațiile personale, de familie, cu soțul/soția ori cu propriii copii.

La bază stă ideea aceasta: să nu îi mai tratăm pe oamenii din jurul nostru ca pe niște obiecte, să învățăm că nevoile celorlalți sunt la fel de importante ca nevoile noastre, să ne uităm la fiecare elev de pe același palier cu noi, să stabilim o relație cu fiecare dintre ei, dincolo de materia predată, de teme sau de curriculă. 

Cred că principalul obstacol în calea promovării mentalității deschise la nivel sistemic stă chiar faptul că profesorii își subestimează profesia, nu sunt conștienți, în mod real, de influența majoră pe care o au asupra copiilor cu care lucrează.

Dar chiar și cei care își înțeleg potențialul de transformare pe care îl au asupra copiilor trebuie susținuți de noi toți – părinți, societate civilă, clasă politică. 

Ce planuri aveți pentru anul 2021?

În 2021 vom continua să promovăm importanța jobului de profesor ca principal mijloc de modelare a copiilor și a viitorului nostru, vom colabora și mai îndeaproape cu instituțiile statului din domeniul educației, astfel încât să reușim să implementăm cursurile de MDE în cât mai multe școli din țară și vom depune toate eforturile să atragem sprijinul companiilor românești și al multinaționalelor în susținerea școlilor și profesorilor la nivelul comunităților locale.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇