Imaginează-ți că poți reține orice

Tehnica „palatului memoriei”, utilizată de învățații lumii antice precum Cicero sau Quintilian, este o tehnică ce presupune asocierea datelor pe care vrem să le reținem cu diverse locuri din casă ori din orașul în care trăim.
Imaginează-ți că poți reține orice
Foto: Pexels

În aceste semestre de școală online, elevii au depus eforturi și mai mari să rețină informații, în absența unei interacțiuni umane directe, iar uneori nici măcar cea mediată de calculator nu a avut loc.

Pentru că studiile spun de multă vreme că ascultatul și vorbitul contribuie la îmbunătățirea memoriei, cum putem face un pas înainte cu sau fără profesor? V-ați gândit vreodată că informația se poate fixa cu ajutorul ciocanului multifuncțional numit imaginație?

Deși o imaginație debordantă poate atrage după sine lipsa atenției sau un exces de gânduri, ea poate fi folosită în scopuri de neimaginat. Tehnica  „palatului memoriei”, utilizată de învățații lumii antice precum Cicero sau Quintilian, este o tehnică ce presupune asocierea datelor pe care vrem să le reținem cu diverse locuri din casă ori din orașul în care trăim.

ADVERTISING

În aceste locuri familiare introducem tot felul de personaje care fac acțiuni amuzante, neașteptate, legate de conținutul pe care vrem să-l învățăm.

Cu cât imaginile sunt mai ieșite din comun, ne râmân mai ușor în memorie, iar atunci când vrem să ne amintim ce ne dorim, ne plimbăm prin acest oraș sau palat mental și ajungem pas cu pas să legăm întreaga poveste.

Astfel, în imaginea de mai jos, președinții Statelor Unite sunt corelați cu personaje mai populare, John Adams fiind pus în legătură cu Adam și Eva, iar James Monroe cu Marylin Monroe.

Memory-Palace

Tehnica poate fi folosită cu succes în cazul materiilor umaniste și mai puțin în cazul științelor exacte.

ADVERTISING

Cu toate astea, dacă asociem fiecare cifră cu o imagine care seamănă, 2 fiind în mod clar o lebădă, 4 un scaun și 7 un steag, se pot face și aici niște analogii pentru formule simple.

Același sistem se poate aplica și în cazul datelor istorice, anul morții împăratului Caesar putând fi corelat cu două scaune, cele ale asasinilor săi, Brutus și Cassius, care l-au înjunghiat. Oare cu un picior de scaun?

152033073_759819164719677_3688316515345689460_n

Imaginația poate fi folosită și pentru lucruri mai lumești precum memorarea numelor.

Dacă persoana pe care abia o cunoaștem ne trezește o anumită imagine în minte, trebuie să facem cumva legătura între imagine și nume. Poate un Cosmin coase zâmbete pe fețele oamenilor, o Maria are ochii mari, iar o Elena are părul negru, nasul coroiat și chiar ar fi o veritabilă Elena din Troia.

ADVERTISING

Putem chiar reține amintiri frumoase pe termen lung, prin axarea pe detaliile ieșite din comun din povestea noastră, tehnică discutată deseori în terapia cu persoane ce suferă de depresie.

Cu cât tehnica este folosită mai des, iar creierul nostru este antrenat ca la sală, rezultatele pot ajunge precum cele ale lui Dominic O'Brien sau Ben Pridmore, campioni multipli la acest sport al memoriei.

Ei pot reține sute de corelații între nume și fețe necunoscute în 15 minute, pagini întregi de cifre aleatorii într-o jumătate de oră sau lucrări precum Biblia sau Rig Veda cu ceva mai mult efort.

The-art-and-science-of-remembering-everything

Sunt multe de citit pe această temă, o carte utilă fiind „Moonwalking with Einstein”. Acolo vedem că cifrele pot fi asociate și cu litere, iar numerele pot fi învățate ca niște cuvinte.

Dar pentru început, simpla aplicare a metodelor de mai sus poate face diferența. Ne poate ajuta să studiem mai ușor, să nu ne mai bâlbâim când vedem o față cunoscută și să reținem pentru totdeauna momentele în care am fost încurajați sau am primit un dar neprețuit.

Citeşte şi:

Ce facem cu copiii noștri? "Ar trebui să învățam să votăm deștept"- interviu video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇