Cine este Albo, viitorul premier progresist al Australiei

Cine este Albo, viitorul premier progresist al Australiei

Anthony Albanese este pe cale să devină următorul prim-ministru al Australiei, după ce a condus Partidul Laburist la prima victorie electorală din ultimii zece ani.

Prim-ministrul în funcție, Scott Morrison, şi-a recunoscut înfrângerea în urma alegerilor de sâmbătă, iar Partidul Laburist, aflat în opoziţie, este pregătit să pună capăt unei guvernări conservatoare de aproape un deceniu, posibil cu sprijinul independenţilor pro-mediu.

Potrivit rezultatelor parţiale, coaliţia liberal-naţională a lui Morrison a fost pedepsită de alegătorii din Australia de Vest şi în special în locurile urbane bogate.

ADVERTISING

Australia va avea un premier crescut în locuinţe sociale de o mamă singură

După pandemia, care a văzut statele australiene izolate unele de altele şi oraşele divizate prin închideri stricte, promovarea unităţii este o prioritate absolută pentru noul lider, Anthony Albanese, zis și Albo.

„Vreau să îi aduc pe australieni împreună. Vreau să caut scopul nostru comun şi să promovez unitatea şi optimismul, nu frica şi diviziunea”, a declarat el într-un discurs de victorie sâmbătă seara, relatează BBC.

Albanese şi-a câştigat o reputaţie de apărător al sistemului de sănătate gratuit din Australia, de avocat al comunităţii LGBT, de republican şi de fan pasionat al ligii de rugby.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În vârstă de 59 de ani, poreclit Albo, a fost crescut în locuinţe sociale de o mamă singură, cu o pensie de invaliditate. El a citat deseori educaţia sa ca fiind fundamentul convingerilor sale progresiste.

Anthony Albanese
Foto: Hepta.ro

Primul din familie care a terminat școala

Albanese a crezut că tatăl său a murit înainte de a se naşte, dar în adolescenţă a aflat că mama sa a rămas de fapt însărcinată cu un bărbat căsătorit în timp ce a călătorit în Europa.

Trei decenii mai târziu, a dat de urma lui Carlo Albanese, zburând în Italia pentru a-şi întâlni pentru prima dată tatăl şi fraţii vitregi.

ADVERTISING

Albanese a declarat că mama sa, Maryanne Ellery, a fost hotărâtă să se asigure că el a avut şansele pe care ea nu le-a avut niciodată. Cu sprijinul ei, el a devenit primul din familia sa care a terminat şcoala şi a mers la universitate.

Crearea unei lumi mai bune pentru propriul său fiu, Nathan, este sursa de inspiraţie din spatele vieţii sale publice.

ELECTION22 ANTHONY ALBANESE ELECTION CAMPAIGN
Foto: Hepta.ro

A intrat de tânăr în politică

Albanese a fost un stâlp al Partidului Laburist încă de la vârsta de 20 de ani.

El a lucrat atât în politica federală, cât şi în cea de stat, înainte de a fi ales, la împlinirea vârstei de 33 de ani, într-un colegiu din centrul oraşului Sydney, în 1996.

În 2007, când laburiştii au ajuns la putere sub conducerea lui Kevin Rudd, Albanese a devenit ministru al infrastructurii şi transporturilor.

Albanese a fost o voce importantă a facţiunii de stânga a Partidului Laburist, dar de când a devenit lider s-a poziţionat mai mult spre centru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇