Camera Reprezentanţilor încearcă azi să îl dea jos pe Trump. Tensiuni între democrați privind modul în care va fi destituit, Biden nu spune nimic

Camera Reprezentanţilor încearcă azi să îl dea jos pe Trump. Tensiuni între democrați privind modul în care va fi destituit, Biden nu spune nimic

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, a promis că va apela la punerea sub acuzare rapidă a preşedintelui Donald Trump, în cazul în care alte eforturi de a-l înlătura din funcţie eşuează.

Totodată, ea a precizat că liderul majorităţii Camerei, Steny Hoyer, va încerca să introducă luni o rezoluţie prin care îi va fi cerut vicepreşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 din Constituţie pentru a-l declara pe Trump ”inapt” să îşi exercite funcţiile.

Pelosi a declarat că va continua ”punerea sub acuzare a lui Trump”, dar nu a anunțat niciun calendar ferm pentru a face acest lucru. În schimb, ea i-a transmis un ultimatum vicepreședintelui Pence: democrații intenționează să adopte mai întâi o rezoluție prin care îi solicită lui Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament din Constituție, comentează Washington Post.

ADVERTISING

Dacă nu va face asta, va apela la punerea rapidă a lui Trump sub acuzare.

”Pe măsură ce trec zilele, groaza atacului continuu asupra democrației noastre comis de acest președinte se intensifică, la fel și nevoia imediată de acțiune”, a spus ea.

Membrii Camerei Reprezentanților au insistat asupra consecințelor acțiunii lui Trump de a incita la asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului, care a dus la moartea a cinci oameni.

Tensiuni în rândul democraților

Însă declarațiile lui Nancy Pelosi ar putea duce la tensiuni în rândul democraților, pentru că unii sunt dornici ca Trump să fie destituit cât mai repede, alții își doresc precauție.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Voci democrate au declarat că punerea sub acuzare a lui Trump ar putea duce și la alte violențe.

Biden se confruntă astfel, mult prea devreme, cu un prim test. Pentru că punerea sub acuzare va avea cu siguranță consecințe ce ar putea afecta Administrația Biden.

Într-un semn al luptei democraților cu această problemă, James E. Clyburn, membru al Camerei Reprezentanților și un aliat al lui Biden, a propus ca săptămâna aceasta să fie votul, dar să se aștepte câteva luni pentru a depune articolele de punere sub acuzare către Senat, pentru proces.

Aceste comentarii ar fi provocat nemulțumiri mari în rândul unor democrați, care au spus sub protecția anonimatului că remarcile lui Clyburn ar submina decizia partidului pentru îndepărtarea rapidă a lui Trump.

ADVERTISING

Totuși, afirmația lui Clyburn nu a fost respinsă de toți democrații. Un alt democrat reprezentant al Camerei, Jason Crow, a declarat că este o idee bună depunerea mai târziu a punerii sub acuzare la Senat.

Unii democrați așteaptă ca Biden să adopte o poziție publică fermă cu privire la această situație, dar democrații din fruntea partidului consideră că este foarte puțin probabil ca președintele ales să declare că cere invocarea celui de-al 25-lea amendament sau punerea sub acuzare.

Ce presupune amendamentul 25

Cel de-al 25-lea amendament din Constituția SUA a fost rar folosit de la ratificarea sa în 1967. Acesta definește modul în care președintele și vicepreședintele sunt înlocuiți în caz de deces sau în cazul în care demisionează sau sunt demiși din funcție, scrie PBSNews.

A fost folosit de două ori în timpul administrației președintelui Richard Nixon pentru a numi noi vicepreședinți și în administrațiile președintelui Ronald Reagan și ale președintelui George W. Bush pentru ca vicepreședinții lor să le preia atribuțiile cât timp au fost supuși unor proceduri medicale.

Secțiunea 4 a amendamentului, care oferă vicepreședintelui și membrilor Cabinetului posibilitatea de a elimina puterile președintelui, nu a fost niciodată folosită.

Aceasta este mai dificilă decât acuzarea, deoarece orice membru al Camerei Reprezentanților poate introduce articole de acuzare, dar numai vicepreședintele și Cabinetul pot invoca cel de-al 25-lea amendament.

Așadar, vicepreședintele Mike Pence și o majoritate a membrilor Cabinetului ar trebui să dea o declarație scrisă Congresului afirmând că președintele Donald Trump nu este apt pentru funcția de președinte și, în acel moment, lui Pence i se vor oferi puteri prezidențiale.

Dacă Pence și Cabinetul său i-ar lua puterile lui Trump, atunci Congresul ar trebui să se întâlnească în termen de 48 de ore pentru a decide soarta președintelui, însă parlamentarii au la dispoziție 21 de zile pentru a lua o decizie finală cu cel puțin două treimi din voturi. Puterea prezidențială ar rămâne la Pence până când va exista o decizie finală.

Dacă Trump nu contestă decizia lui Pence și a Cabinetului, atunci puterile prezidențiale vor rămâne la Pence până când va avea loc ceremonia de învestire a noului președinte.

Joe Biden va fi învestit drept al 46-lea președinte al Statelor Unite în data de 20 ianuarie 2021.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇