Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, i-a cerut vineri preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, să demisioneze, exprimând temeri privind deciziile acestuia în ultimele zile ale mandatului, inclusiv asupra riscului lansării unui conflict militar, conform site-ului Axios.com.
Într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, Nancy Pelosi îi cere preşedintelui Donald Trump să se retragă de la putere „imediat şi de bună voie”, avertizând că, în caz contrar, riscă să fie vizat de o nouă procedură a demiterii.
Nancy Pelosi a subliniat că procedura inculpării în vederea demiterii va fi lansată de Camera Reprezentanţilor săptămâna viitoare, dacă Donald Trump nu demisionează sau nu va fi suspendat din funcţie de vicepreşedintele Mike Pence, prin invocarea Amendamentului 25.
"Acum aproape 50 de ani, după ani în care l-au susţinut pe preşedintele lor care nu respecta legile, republicanii din Congres îi spuneau în sfârşit preşedintelui Nixon că era vremea să se retragă. Astăzi, în urma acţiunilor periculoase şi insurgente ale preşedintelui, republicanii din Congres trebuie să urmeze exemplul şi să îi ceară lui Trump să se retragă, imediat", a scris Nancy Pelosi.
Nancy Pelosi a declarat că a discutat cu şeful Statului Major Interarme, Mark Milley, pentru a se interesa dacă armata SUA îl poate împiedica pe Donald Trump să lanseze un atac nuclear în ultimele zile ale mandatului.
"În această dimineaţă, am vorbit cu preşedintele Statului Major Interarme, Mark Milley, pentru a discuta despre măsurile de precauţie disponibile pentru a împiedica un preşedinte instabil să iniţieze ostilităţi militare sau să acceseze codurile de lansare şi să ordone un atac nuclear. Situaţia acestui preşedinte dezechilibrat nu poate fi mai periculoasă şi trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de acest atac disproporţionat asupra ţării şi democraţiei"
Nancy Pelosi
Preşedintele SUA are dreptul de a ordona atacuri militare, dar comandanţii militari pot refuza executarea ordinelor prin invocarea unei situaţii ilegale, în anumite circumstanţe.
În anul 2017, generalul John Hyten, la acea vreme preşedinte al Comandamentului Strategic al SUA şi în prezent vicepreşedinte al Statului Major Interarme, a explicat în Congres, în contextul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord, că liderii militari pot refuza un ordin, în anumite situaţii. "Dacă este ilegal, ştiţi ce se va întâmpla? Voi spune: «Domnule preşedinte, este ilegal». Şi ştiţi ce va face? Va spune: «Ce ar fi ilegal?» Iar noi am prezenta opţiunile. Dacă execuţi un ordin ilegal, ajungi la închisoare. Poţi sta la închisoare pentru tot restul vieţii", declara generalul John Hyten.
Decizia unui atac militar ar face obiectul unei consultări în Cabinetul executiv din SUA şi ar putea fi anulată prin majoritate de voturi.
Donald Trump analizează posibilitatea de a se autograţia (surse New York Times)
Liderii republicani din Congres se vor consulta asupra situaţiei politice de la Washington. Kevin McCarthy, liderul grupului republican din Camera Reprezentanţilor, a declarat, potrivit agenţiei Reuters, că l-a contactat pe preşedintele-ales, Joseph Biden, şi urmează să discute cu el "despre colaborarea politică pentru reducerea tensiunilor şi unirea ţării, pentru a rezolva problemele".
Donald Trump a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său, Joseph Biden, dar va permite transferul ordonat al puterii. Donald Trump este acuzat că şi-a instigat susţinătorii că pătrundă cu forţa în sediul Congresului. Violenţele produse la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.
- Congresul va ancheta Poliția de la Capitoliu: Agenții s-au pozat cu protestatarii sau le-au lăsat cale liberă (Video)
- Patru oameni au murit la Capitoliu. Femeia ucisă de poliţie era o partizană a lui Trump. Dispozitive explozive au fost găsite în sediul Congresului SUA
- Un ofiţer al Poliţiei Capitoliului a murit, după ce a fost rănit în asaltul de la Congres
Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.