Bugetul lui Drulă, mărul discordiei în coaliția de guvernare. După discuții aprinse Cîțu dublează suma

Bugetul lui Drulă, mărul discordiei în coaliția de guvernare. După discuții aprinse Cîțu dublează suma

Liderii coaliţiei de guvernare se întrunesc, marţi, pentru a discuta despre rectificarea bugetară, a anunţat de dimineață premierul Florin Cîţu.

Întrevederea a început la ora 15:00 și a durat în jur de două ore și jumătate.

La finalul ei, premierul a spus că discuțiile vor continua, dar a declarat totuși că Ministerului Transporturilor va primi aproximativ 625 de milioane de lei.

"La Transporturi, aşa cum v-am spus, au cerut pentru subvenţii şi pentru asistenţă socială şi acolo vom suplimenta puţin sumele. La asistenţă socială vom merge pe media ultimilor ani, deci cu 100 de milioane, şi la subvenţii cu 83 de milioane.

Totalul este puţin mai mare, pentru că am suplimentat şi la CNAIR, acolo m-am uitat la execuţie şi execuţia este bună şi acolo am suplimentat cu 170 de milioane. 625 de milioane, cam aşa sunt", a precizat Cîţu, după şedinţa coaliţiei de guvernare în care s-a discutat despre rectificarea bugetară.

Fără reforme nu va fi finanțare

Întrebat dacă a primit vreun răspuns la solicitarea sa referitoare la reformele din ministere, premierul a spus: "Am cerut până la următoarea rectificare bugetară. Dacă nu va veni nicio reformă, nu vom mai finanţa cu resurse".

ADVERTISING

"A fost o discuţie pe această temă, mi s-au prezentat, unele reforme cred că sunt în curs înţeleg, vom primi în perioada următoare mai mult detalii şi de aceea nici noi nu alocăm resursele pe care le-au cerut, alocăm mai puţine resurse", a adăugat el.

Potrivit acestuia, trebuie să existe responsabilitate din partea fiecărui ministru pentru implementarea propriului program de guvernare.

"Fiecare ministru trebuie să găsească soluţiile pentru a implementa programul de guvernare. Soluţiile nu vin din altă parte. Şi dacă soluţiile găsite până acum n-au fost bune, tot responsabilitatea fiecărui ministru este de a găsi aceste soluţii", a precizat şeful Guvernului.

Despre declaraţia copreşedintelui USR PLUS Dacian Cioloş, potrivit căreia ar trebui evaluat întregul Guvern, inclusiv premierul, Cîţu a arătat că "toţi sunt evaluaţi de români".

"Toţi suntem evaluaţi tot timpul. Şi eu, şi Dacian Cioloş şi suntem evaluaţi de români", a spus el.

Întrebat dacă îşi va da demisia din funcţia de premier în cazul în care va pierde funcţia de preşedinte al PNL, Florin Cîţu a răspuns: "Vă dau acelaşi răspuns: Sunt în cursa pentru şefia Partidului Naţional Liberal".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ, el a menţionat că nu s-a discutat acest subiect în şedinţa coaliţiei de marţi.

Discuții aprinse pe bugetul lui Drulă

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost cel care a fost discutat mai aprins, părerile în coaliție fiind împărțite. PNL a spus că sumele cerute de Cătălin Drulă sunt exagerate, iar de cealaltă parte USR PLUS a anunțat că va cere oricum mai mulți bani. Să le luăm pe rând.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că, în opinia sa şi a premierului, solicitările Ministerului Transporturilor la rectificarea bugetară sunt exagerate şi nu sunt conforme cu necesităţile reale.

„În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Transporturilor, opinia, atât a premierului, cât şi opinia mea, este că solicitările sunt exagerate şi nu sunt conforme cu necesităţile reale, ci mai ales cu execuţia bugetară pe primele şapte luni ale anului.

Sigur că va fi o creştere a alocărilor bugetare, o creştere de peste 350 de milioane, din datele pe care le avem. Această creştere noi o considerăm o creştere suficientă ţinând cont de execuţia bugetară şi de stadiul diferitelor proiecte de investiţii”, a afirmat Orban, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al PNL. 

ADVERTISING

USR PLUS vrea mai mulți bani oricum

La rândul său, Dacian Cioloş a anunţat că USR PLUS va solicita o suplimentare a bugetului Ministerului Transporturilor şi cel al Sănătăţii, la discuţiile de azi.

„Sunt câteva propuneri care au fost făcute deja legate de rectificare. Avem aşteptări pentru câteva ministere care nu sunt satisfăcute cu ceea ce a fost propus până acum. Aş vrea să mă refer în primul rând la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Sănătăţii. (...)

La Ministerul Transporturilor avem o execuţie bugetară bună, bugetul pe investiţii se execută conform planului. Ştiţi că toate şantierele sunt deschise. A fost o prioritate a ministrului Cătălin Drulă. Acolo e o execuţie bugetară foarte bună, aş spune chiar istorică dintr-un anumit punct de vedere pentru că se lucrează pe toate şantierele. Banii pentru investiţii, până la sfârşitul anului, vor fi cu siguranţă cheltuiţi.

(...) Vom solicita o creştere a sumei faţă de ceea ce a fost propus la rectificare privind subvenţiile transport călători şi CFR şi la Metrorex”, a declarat, între altele, Cioloș.

Săgeți către Cîțu

El a mai avertizat că rectificarea bugetară este o atribuție a coaliției de guvernare, iar Florin Cîțu nu poate lua singur nicio decizie în acest sens.

„(...) Vreau să fac o precizare, ca să fie foarte clar, rectificarea bugetară este o atribuţie a coaliţiei de guvernare, aşa cum şi adoptarea bugetului a fost o responsabilitate a coaliţiei.

Deci acolo se iau deciziile. Nu poate să decidă premierul singur şi nicio altă persoană individual sau ministrul de Finanţe rectificarea”, a mai afirmat Dacian Cioloş, marţi, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS.

Context

Liderii USR PLUS sunt total nemulţumiţi de suma pe care a primit-o Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară, puţin peste 300 de milioane de lei.

Asta deşi Cătălin Drulă ceruse de aproape 10 ori mai mult pentru proiecte de infrastructură, conform unor surse politice.

Liderii USR PLUS contestă faptul că Ministerul Transporturilor a primit o sumă infimă, în timp ce premierul a alocat nu mai puţin de 3 miliarde de lei pentru Fondul de Rezervă Bugetară, bani destinaţi autorităţilor locale.

Ulterior, premierul Florin Cîţu a afirmat că ar trebui să ia bani de la Ministerul Transporturilor, nu să dea

Ministrul Transporturilor a anunţat, în replică, o execuţie bugetară de peste 90% şi un record în atragerea de fonduri europene, afirmând că toate sumele care vor fi alocate vor fi cheltuite.

Potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, rectificarea bugetară va fi pozitivă. Aceasta urmează să fie aprobată în luna august.

Citește și:

Află mai multe şi despre contrele recente dintre Drulă şi Cîţu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇