Am adus planeta în pragul colapsului. Momentul pentru acțiune e acum și fără China lupta e pierdută

Am adus planeta în pragul colapsului. Momentul pentru acțiune e acum și fără China lupta e pierdută
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Raportul publicat luni de experţii în domeniul climei din cadrul ONU le-a dat multora fiori. Chiar și cel mai optimist scenariu arată că acțiunile de până acum ale omenirii au început să își arate consecințele și îi pot aduce chiar pieirea.

”Concluzia este că mai avem zero ani să evităm schimbări dezastruoase ale climei, pentru că ele deja se produc”, a declarat pentru CNN Michael E. Mann, conducător al studiului ONU pe climă din 2001.

Citește aici cele mai importante date din raport - ONU a emis o ultimă ”alertă roşie pentru omenire”, înainte de apocalipsa climatică. Dezastrele de acum sunt ireversibile, dar ar putea deveni catastrofale

Oamenii de știință insistă că nu e totul pierdut dacă se acționează imediat și decisiv, chiar dacă multe generații de acum încolo se vor confrunta cu fenomene meteo extreme și răspândite pe scară largă.

Mai exact, după cum atrage atenția Mann într-un editorial pentru Time, raportul spune că rata de încălzire din prezent este fără precedent în ultimele două milenii, dar posibil să fie la cel mai ridicat nivel din ultimele sute de milenii, așa că e logic că efectele vor fi de durată.

ADVERTISING

”Raportul arată clar că omenirea face un experiment fără precedent și fundamental periculos cu singura planetă despre care știm că ne poate susține pe noi și tot ce e viu.

Dacă nu acționăm în criza climatică, vom avea incendii mai mari și mai multe, uragane mai puternice, temperaturi mai ridicate și inundații mai grave. Având în vedere că ce vedem acum ne îngrozește, credeți-mă, nu vrem să vedem cum poate fi mai rău.

Acesta este costul pe care toți îl plătim deja pentru amânările poluatorilor. Putea să nu fie așa, să nu fi ajuns aici. Industria combustibililor știa de acum 50 de ani că produsele ei - cărbune, petrol, gaz - ne vor aduce schimbările climatice pe care le vedem azi. Banii au fost mai importanți.

Au preferat să cheltuie milioane de dolari în campanii masive de dezinformare, prin care să convingă publicul și legiuitorii că încălzirea globală nu există, că nu e o amenințare și oricum ar costa prea mult să facem ceva. (…) Dar din fericire încă se mai poate face ceva pentru a împiedica materializarea celui mai negru scenariu pentru viitor”, a scris Mann.

ADVERTISING

El atrage atenția că în niciun caz nu va fi ușor să evităm apocalipsa climatică. Schimbări drastice trebuie să aibă loc rapid în domenii precum transporturile sau energia. Costurile vor fi foarte mari și întregul mod de viață va fi dat peste cap peste tot în lume. Însă omenirea se va putea adapta la asta, față de catastrofele pe care le-ar aduce lipsa de acțiune.

Climatologul american spune că, în ce privește planul lui Biden pentru reducerea emisiilor, acesta e slab față de pericolele prezentate în noul raport ONU și subliniază că e crucial ca politicienii să fie trași la răspundere pentru a acționa în forță.

Cu ochii pe China - Toți avem nevoie să reușească

Însă SUA nu sunt principalul poluator al lumii. Emisiile de carbon ale Chinei sunt uriașe și în creștere și fără ca acest stat să ia măsuri întreaga planetă pierde lupta cu încălzirea globală, potrivit unei analize publicate de BBC.

ADVERTISING

Președintele Chinei Xi Jinping a anunțat că planul este ca emisiile să atingă un maxim în 2030, dar că până în 2060 să atingă neutralitatea. Xi nu a precizat și cum va fi atinsă această țintă ambițioasă și, oricum, în lumina noului raport, se pare că lumea nici nu are atât timp.

Și lucrurile sunt destul de complicate. Chiar dacă emisiile pe cap de locuitor ale Chinei sunt la jumătatea celor din SUA, creșterea economică accelerată și populația uriașă de 1,4 miliarde de locuitori au făcut ca țara să fie cel mai mare poluator, cu o amprentă aproape dublă față de SUA.

Această poziție fruntașă e ocupată de China deja din 2006 și la acest moment a ajuns să fie responsabilă pentru mai mult de un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din lume.

china-grafic-poluare
Foto: BBC

Chiar și în fața acestor cifre, experții spun că este posibil ca China să își scadă amprenta, însă asta presupune schimbări radicale. Cărbunele a fost principala sursă de energie a țării de decenii și utilizarea sa e în creștere, în loc să scadă.

Abia din 2026 Xi spune că va începe să se vadă un trend descendent și chiar și acest anunț e privit cu scepticism, având în vedere că la acest moment sunt construite peste 60 de mine noi de cărbune pe teritoriul țării și finanțează chiar și altele în afara granițelor. De obicei o mină este activă 30-40 de ani.

Argumentele Chinei sunt că are și ea dreptul să facă ceea ce țările din Vest au făcut deja în trecut, poluând mediul pentru a obține dezvoltarea ecoomică și reducerea sărăciei.

china-carbune-grafic-bbc

Partea ”verde” a Chinei

Chiar dacă situația legată de cărbune este îngrijorătoare, lucrurile nu stau foarte rău. Cercetătorii chinezi susțin că până în 2050 obiectivul Chinei de a avea 90% din energie nucleară sau din surse regenerabile (și 100% până în 2060) este cât se poate de realist.

Ei aduc ca argument faptul că țara este de departe principalul generator de energie solară din lume. Poate că nu este mare lucru raportat la populația foarte mare, dar tot e un semn că direcția este bună.

Apoi, China are de trei ori mai multe eoliene decât orice altă țară. Astfel, e încrezătoare că până în 2030 va putea asigura 25% din energie din combustibili non-fosili.

Nu stă rău nici când vine vorba de transport. China e pe locul 7 în lume în ce privește procentul de mașini electrice vândute, raporat la total. Dacă însă punem în calcul și populația, China e de departe cel mai mare producător și cumpărător de mașini electrice. Cam una din 20 de mașini vândute în China e electrică.

În orice caz, atingerea țintei de zero emisii nu înseamnă că nu vor mai fi produse deloc emisii, ci că țara le va reduce cât de mult va putea, iar ce rămâne și se creează să fie absorbit, printr-un cumul de metode.

Prima este împădurirea cât mai multor zone, având în vedere că plantele absorb dioxidul de carbon. Și acest lucru se întâmplă deja într-un ritm mai alert decât oriunde în lume. Totodată, China a schimbat modul în care face agricultură și câmpurile sunt acum gândite să producă mai mult de o recoltă pe an, ceea ce înseamnă că solul este acoperit de vegetație mai mult timp.

Așadar, veștile nu sunt toate proaste. Cert e că, în timp ce fiecare țară își face treaba în curtea sa, întreaga lume are nevoie ca și China să reușească. Altfel, lupta cu încălzirea globală va fi pierdută.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇