Pământul înmagazinează de două ori mai multă căldură decât în 2005, ceea ce reprezintă o creştere “fără precedent”, conform unui nou studiu realizat de NASA şi de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA).
Cercetătorii vorbesc despre un “dezechilibru energetic”, diferenţa dintre câtă căldură este absorbită de atmosfera şi suprafaţa Pământului şi câtă căldură este degajată înapoi în spaţiu, care s-a dublat între 2005 şi 2019, ceea ce este considerat “alarmant”, notează The Guardian.
Acest dezechilibru are drept rezultat încălzirea planetei, spun oamenii de ştiinţă, care au calculat diferența comparând datele oferite de sateliţi, care monitorizează energia care intră şi iese din sistemul Pământului, cu cele privind temperatura apelor oceanice, în condiţiile în care aproximativ 90 la sută din această căldură în exces ajunge în oceane.
Această dublare a fost cauzată de factori precum creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a vaporilor de apă, dar şi de fenomene „naturale” precum trecerea Oceanului Pacific de la o fază rece la una caldă, se precizează în studiu.
Potrivit autorilor, dacă ritmul în care căldura este înmagazinată nu încetineşte, ne putem aştepta la schimbări climatice mai mari.
C.S.