Giganții petrolieri știau de acum 50 de ani că vine criza climatică. Mărturiile cercetătorilor pe care i-au angajat şi, apoi, ignorat

Giganții petrolieri știau de acum 50 de ani că vine criza climatică. Mărturiile cercetătorilor pe care i-au angajat şi, apoi, ignorat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marile companii din industria petrolieră au început încă din 1958 să angajeze experţi care să cerceteze rolul arderii combustibililor fosili în încălzirea globală, dorind să ştie în ce fel va afecta acest fenomen industria.

Ce s-a întâmplat de fapt a fost că oamenii de la vârful acestor companii au aflat de criza climatică, cu câteva decenii înainte ca noţiunea să fie cunoscută de publicul larg, scriu jurnaliştii de la The Guardian.

Modul în care au gestionat aceste informaţii face obiectul mai multor procese prin care se urmăreşte ca industria petrolieră să fie trasă la răspundere pentru rolul său în schimbările climatice.

ADVERTISING

Din documentele interne ale companiilor din industrie reiese cum, în urmă cu 40 de ani, cercetătorii au prezis cu o “extraordinară precizie” creşterea temperaturilor globale, potrivit sursei citate.

The Guardian a vorbit cu câţiva dintre aceşti cercetători pentru a afla cum văd astăzi impactul activităţii lor.  

Martin Hoffert, astăzi în vârstă de 83 de ani, fizician şi consultant Exxon între 1981 şi 1987, povesteşte că atunci când s-a dus să lucreze cu gigantul petrolier începuse deja să înţeleagă că dioxidul de carbon va afecta clima Pământului.

ADVERTISING

În 1980, Hoffert şi colegii săi au prezis că încălzirea atmosferică generată de arderea combustibililor fosili va fi de aproximativ 1 grad Celsius în 2020, iar astăzi poate confirma că estimarea lor a fost corectă.

“Nu mi-am închipuit niciodată că va deveni o problemă politică. M-am gândit: ‘Vom analiza, vom scrie rapoarte, politicienii lumii vor vedea rapoartele şi vor face schimbările corespunzătoare, transformând cumva sistemul nostrul energetic’. (...) Nu mi-am dat seama cât de greu va fi să convingem oamenii, chiar şi atunci când văd dovezi obiective care arată că acest lucru se întâmplă”, spune Hoffert.

ADVERTISING

Ken Croasdale, 82 de ani, cercetător şi inginer la Imperial Oil între 1968 şi 1992, a cărui specializare a fost construirea de structuri în larg în regiunea arctică, a ridicat problema creşterii temperaturii în regiune pe la începutul anilor 1990, însă spune că astfel de chestiuni nu erau foarte importante pentru companie la acea vreme.

Croasdale precizează că nu are niciun regret cu privire la faptul că a lucrat pentru companii petroliere.

„Nu mă simt ca şi cum aş fi ajutat ‚imperiul răului’, nu simt niciun fel de ruşine. Pur şi simplu, am ajutat o companie care produce un produs care este şi astăzi consumat masiv în întreaga lume”, spune Croasdale.

C.S.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇