Locurile unde poți supraviețui în caz că lumea se prăbușește. Colapsul societății s-ar putea produce în timpul vieții noastre

Locurile unde poți supraviețui în caz că lumea  se prăbușește. Colapsul societății s-ar putea produce în timpul vieții noastre

Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt cele mai bune locuri pentru a supraviețui în caz de colaps global al civilizației.

Acestea sunt concluziile unui studiu condus de cercetători britanici, publicat în Jurnalul Sustenabilității, potrivit The Guardian. Cercetarea arată că civilizația umană este într-o stare de deteriorare din cauza că am clădit o societate care consumă multe resurse și distruge mediul.

Colapsul societății ar putea veni de acum dintr-un șoc, cum ar fi o criză financiară severă, impactul schimbărilor climatice, cataclisme naturale, agravarea pandemiei de COVID, sau o combinație a acestor factori.

ADVERTISING

Cercetătorii au vrut să afle ce țară ar face cel mai bine față într-un asemenea scenariu. Țările au fost notate în funcție de capacitatea agricolă, astfel încât să cultive mâncarea pentru a-și hrăni populația, de capacitatea de a-și proteja granițele în fața valurilor de migranți, capacitatea industrială și cea energetică.

Insulele din regiunile cu climă temperată și populație scăzută au ieșit pe primele locuri în top.

”Nu am fost surprinși deloc că Noua Zeelandă ocupă primul loc”, a spus profesorul Aled Jones de la Institutul pentru Sustenabilitate Globală din cadrul Universității Ruskin din Marea Britanie.

ADVERTISING

Noua Zeelandă e cel mai bun loc să supravietuiești apocalipsei civilizației pentru că are un sistem bazat pe energie geotermală și hidroeletrică, terenuri agricole fertile și o densitate mică a populației. Există deja de câțiva ani informații că miliardarii planetei își cumpără terenuri în Noua Zeelandă și își construiesc buncăre.

”Am fost destul de surprinși că Marea Britanie s-a situat atât de bine în top. Are o populație mare, cumpără mai mult decât produce, nu e printre țările care s-au grăbit să dezvolte tehnologii regenerabile și își produce doar 50% din mâncare. Are totuși potențial mare de a rezista la șocuri”, a spus Jones.

ADVERTISING

10% șanse să evităm colapsul societății

Nu e primul studiu care concluzionează că omenirea e în picaj. Doi fizicieni teoreticieni specializați în sisteme complexe au concluzionat într-un studiu publicat în mai anul trecut în revista Nature că despădurirea globală cauzată de activitatea umană va declanșa colapsul ireversibil al civilizației în următorii 20-40 de ani.

Cercetătorii au arătat că înainte de dezvoltarea civilizațiilor umane, Pământul era acoperit de 60 de milioane de kilometri pătrați de pădure. Acum sunt cu 20 de milioane de kilometri pătrați mai puțin.

Astfel, corelând ritmul despăduririlor, rata de creștere a populației și a consumului de resurse, aceștia au tras concluzia că, statistic, avem 10% șanse să evităm un colaps.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇