Cum a reușit Clotilde Armand să ”deschidă porțile sortatorilor” de gunoi și la cine ajung banii plătiți de Primăria Sectorului 1

Cum a reușit Clotilde Armand să ”deschidă porțile sortatorilor” de gunoi și la cine ajung banii plătiți de Primăria Sectorului 1
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

”Deschiderea porților sortatorilor” de gunoi din Sectorul 1 pe care primarul Clotilde Armand a prezentat-o ca pe o victorie în lupta cu mafia a fost, de fapt, o plată către firma familiei unui fost primar general al Capitalei.

La mijlocul lunii iunie, Sectorul 1 se sufoca sub propriul gunoi.

La acel moment, conducerea Romprest a declarat pentru Spotmedia.ro că – din cauză că nu își mai primea toți banii de la Primăria Sectorului 1 – acumulase datorii la cele 3 societăți de sortare cu care lucrează: Rom Waste Solutions, Iridex Group și 3R Green SRL.

În consecință, Rom Waste Solution SRL decisese să nu mai primească deșeuri. Iar mașinile Romprest stăteau la cozi nesfârșite ca să descarce gunoiul la sortat la celelalte două companii. Și nu mai aveau cum să ajungă la timp să ia gunoiul din oraș.

În plus - mai susținea Romprest - și Iridex se pregătea să își închidă porțile și să refuze deșeurile de sortat, dacă nu își primește banii, cât mai curând.

A urmat un nou scandal public. Clotilde Armand a susținut că Romprest a primit întotdeauna destui bani ca să își plătească sortatorii. Iar compania de salubritate a spus că, de fapt, lucrurile n-ar sta așa și că primăria de sector i-a virat doar parte din banii necesarii achitării serviciului de sortare.

ADVERTISING

În cele din urmă, Clotilde Armand a anunțat una dintre marile sale victorii în războiul împotriva Romprest.

”Primăria Sectorului 1 a reușit să deschidă astăzi dimineață porțile sortatorilor și să-i plătească direct (în ciuda piedicilor puse de Romprest) iar gunoiul a început să fie ridicat. În doar 3 ore de la deschidere Romprest a depozitat peste 260 tone de gunoi”, a scris Clotilde Armand pe Facebook, pe 16 iunie 2016.

UPDATE Situația deșeurilorPrimăria Sectorului 1 a reușit să deschidă astăzi dimineață porțile sortatorilor și să-i...

Publicată de Clotilde Armand pe Miercuri, 16 iunie 2021

Am întrebat-o atunci pe Clotilde Armand cum a procedat. Mai exact, de ce până la acel moment n-a avut cum să plătească direct sortatorii și a reușit brusc, exact când situația era critică?

Primarul Sectorului 1 nu ne-a răspuns la întrebări. Și nici reprezentanții biroului de comunicare cu presa nu ne-au oferit nicio informație.

Așa că am cerut informații în scris, de la Primăria Sectorului 1, informații privind modul în care au fost plătiți direct sortatorii, dar și sumele care li s-au virat.

Din păcate, primăria Sectorului 1 a avut nevoie de o lună întreagă ca să ne trimită un răspuns de jumătate de pagină. Iar când l-am primit, parte dintre informații nici măcar nu mai erau actuale.

ADVERTISING

Un singur sortator a primit bani direct de la Primăria Sectorului 1, în luna iunie

În răspunsul trimis la solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 1 a susținut că, de fapt, în luna iunie n-a plătit direct decât o singură societate de sortare. Este vorba despre Rom Waste Solution SRL, căreia i-a virat 1.006.392 lei.

Plata s-a putut face, a mai transmis instituția, pentru că a reușit să încheie cu această societate un contract de subrogație convențională în drepturile creditorului (un soi de transfer de creanță – n.red.).

Abia la finele lunii, pe 29 iunie, Primăria Sectorului 1 a încheiat un astfel de contract și cu Iridex Group (fosta Iridex Import Export SA). Instituția nu ne-a comunicat dacă între timp a făcut plăți și către acestă societate.

Cu alte cuvinte, la momentul în care Clotilde Armand a susținut că a rezolvat problema, de fapt ”deschisese porțile” unui singur sortator dintre cei 3 cu care lucra Romprest.

De ce a încheiat primăria aceste contracte abia când situația din Sectorul 1 era critică, iar colectarea gunoiului ajunsese la un pas de blocaj? Instituția nu a oferit un răspuns la această întrebare.

ADVERTISING

La firmele căror foști politicieni ajung banii pentru sortarea gunoiului

Rom Waste Solutions SRL este o societatea înființată în 2011 și deținută de o altă companie pe nume Rom Waste Solutions Netherlands BV, întregistrată în Olanda.

Potrivit portalului de business listafirme.ro, firma de sortare are 3 administratori:

  • Vivandy Management SRL, deținută de Andrei Valentin Videanu (fiul fostului primar general al Bucureștiului, Adriean Videanu).

Firma Vivandy Management SRL este administator și la o altă companie numită Marmosim SRL. La aceeași firmă sunt administratori, alături Vivandy Management și Adriean Videanu și soția sa, Miorița Videanu.

  • Valentin Romeo Tăbuș. Acesta se numără - potrivit listăfirme.ro - și printre administratorii societății Elefant Online, alături de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza și de Dan Vidrașcu (șeful editurii Litera).
  • Eugenia Vasiliu, alături de care Valentin Romeo Tănuș administrează și o altă societate numită Star Storage. Potrivit informațiilor prezentate de Rise Project, această societate a făcut parte dintr-un consorțiu cu două firme pe care în trecut le-a controlat Sebastian Ghiță, fost deputat PSD de Prahova.

Iridex Grup (fosta Iridex Import Export SA) este deținut – potrivit listăfirme.ro – de Corneliu Pascu și familia sa.

Pascu a fost deputat între anii 2004 și 2008 din partea Partidului Conservator (fondat de Dan Voiculescu). Potrivit Rise Project, în timpul comunismului, Pascu a lucrat la Antrepriza Română, care lucra inclusiv cu state din Orientul Mijlociu.

După Revoluție, a lucrat ca subcontractor al unor firme de construcții din Vest și și-a dezvoltat, astfel, afacerile.

Figurează anual în topurile celor mai bogați români și are o avere estimată la aproape 40 de milioane de euro.

Primăria Sectorului 1 nu ne-a comunicat că ar fi încheiat vreun contract direct și cu 3R Green SRL, a treia societate care sortează deșeurile din Sectorul 1.

3R Green este deținută de Ștefan Dobrin Florescu și de Rudeni Grup SA (care îi aparține tot lui Florescu).

Compania este prosperă. În 2015, raporta către Finanțe că are, în medie, 14 salariați. Anul trecut avea 112.

A mers în permanență pe plus, cu cifre de afaceri în creștere de la 2.173.869 (în 2015) la 19.218.380 lei (în 2020).

Cu tot scandalul, gunoiul rămâne tot pe străzi

Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile. Pentru moment - după o ședință cu scandal - Consiliul Local al Sectorului 1 a mandatat-o, pe 27 iulie, pe Clotilde Armand să dea în judecată Romprest și să încerce să rezilieze contractul de salubrizare.

În proiectul votat de consilieri e menționat, însă, că până la reziliere, primăria ar trebui să respecte condițiile contractului de salubrizare. Iar asta ar însemna că instituția ar trebui să și achite datoriile către Romprest. Iar Clotilde Armand a explicat în repetate rânduri că sunt sume pe care nu vrea să le plătească, din cauză că le consideră prea mari.

În paralel, Administrația Sectorului 1 a contractat, într-o manieră care ridică mari semne de întrebate, compania Brai Cata SRL să ridice 100 de tone de gunoi. Dar, susține Clotilde Armand, Romprest a început la rândul ei să strângă gunoiul și de multe ori Brai Cata nu are ce ridica...

Nu în ultimul rând, Armand a anunțat că ”în acest zile” va aduce și o altă societate de salubritate în Sectorul 1, care să se ocupe și de gunoi, dar și de ridicat.

Până la momentul publicării acestui articol, n-am identificat în Sicap niciun nou contract de salubrizare încheiat de primăria de sector sau de Adimistrația Domeniului Public.

Din păcate, la acest moment, un singur lucru e cert: indiferent cine și ce ar promite, bucureștenii din Sectorul 1 mai au de stat cu gunoiul pe stradă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇