Berlinul are pentru prima dată o femeie în funcția de primar

Berlinul are pentru prima dată o femeie în funcția de primar

Franziska Giffey, fostul ministru social-democrat al Familiei, a fost aleasă marţi primar al Berlinului. În vârstă de 43 de ani, ea devine prima femeie care conduce capitala germană.

Capitala Germaniei se află pe mâna Partidului Social Democrat (SPD) de 20 de ani, iar Franziska Giffey a fost ministrul Familiei în perioada 2018-2021, în Guvernul Angelei Merkel.

SPD, care a obţinut o victorie în alegerile locale de la 26 septembrie, urmează să conducă o coaliţie din care mai fac parte Verzii şi Die Linke (Stânga Radicală).

ADVERTISING

Ce promisiuni face noul primar

Una dintre principalele misiuni pe care şi le-au asumat cei trei parteneri de coaliţie este construirea a cel puţin 200.000 de locuinţe până în 2030, într-o capitală care atrage anual tot mai mulţi locuitori.

SPD, Verzii şi Die Linke au decis, de asemenea, să înfiinţeze o Comisie însărcinată să evalueze posibilitatea unor eventuale ”exproprieri” ale unor societăţi imobiliare, în urma unui referendum consultativ pe această temă, în care tabăra ”da” a obţinut o victorie.

ADVERTISING

Berlinezii s-au pronunţat la 26 septembrie, cu o largă majoritate - de 56,4% - în favoarea unei ”exproprieri” a grupurilor imobiliare, care deţin peste 3.000 de locuinţe, în cadrul unui referendum iniţiat de către cetăţeni.

Viitoarea comisie urmează să facă recomandări, peste un an, cu privire la acest proiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇