Victoria și înfrângerea democrației în Piața Constituției

Victoria și înfrângerea democrației în Piața Constituției

Este dincolo de orice îndoială că evitarea confiscării protestului fermierilor și transportatorilor de către Diana Șoșoacă și AUR este un lucru foarte bun. Nu și pentru Putere, care pierde astfel lamentabil un argument de minimalizare și aruncare în derizoriu a substanței protestului.

Niște vampiri politici au fost împiedicați să se îndestuleze cu supărări legitime ale oamenilor, ba au fost și aruncați în ridicol de goliciunea ostentativă a pieței, în timp ce protestele au continuat la Afumați și în câteva orașe din țară.

Disocierea a fost clară și, în mod cert, intenționată. Oamenii au infirmat explicit acuzațiile că ar fi marionetele unor partide politice. Iar această afirmare a autonomiei și evitarea manipulării reprezintă indubitabil o victorie a democrației, incompatibilă cu minciuna.

ADVERTISING

Dar, dincolo de asta, lucrurile stau diferit.

Protestatarii, în general, nu numai cei aflați acum în stradă, fac eforturi să se disocieze de politic, ca și cum atingerea acestuia ar fi infectată, ar îmbolnăvi brusc și grav.

Din păcate, cam așa și este. Atingerea politicului a ajuns să contamineze brusc și grav cu neîncredere. De aici și mirajul candidaturilor independente. Orice, numai partide și de la partide să nu fie.

Prăbușirea, nu a unui partid sau a altuia, ci a noțiunii de partid politic este o evoluție extrem de rea pentru democrație. Că ne place sau nu, democrația modernă nu mai are cum să fie participativă.

Democrația este reprezentativă, iar reprezentarea nu poate fi decât una politică, prin partide politice cu răspundere politică.

Asta e apa caldă, ea fost inventată, nu mai e nimic de adăugat. Dacă nu ai partide, nu poți avea democrație, ci doar o autocrație, mai mult sau mai puțin luminată.

Normal ar fi ca protestele din stradă să își găsească o reflectare în zona politică, partide politice să preia revendicările, în măsura în care nu sunt fantezii, să le transforme în componente ale unor programe politice și pentru ele să fie susținute de cei ale căror revendicări le promovează.

Iar dacă primesc susținerea și voturile, să răspundă apoi pentru respectarea acelor programe.

Ei bine, având în vedere că în România programele și ofertele politice se dovedesc 90% maculatură, că avem o clasă politică populată cu demagogi, măscărici, mincinoși, impostori, circuitul normal este întrerupt și preluarea politică a revendicărilor este doar o contaminare.

Dar în aceste condiții, cum să devină realitate revendicările? Există altă cale decât cea politică? Nu.

Decredibilizarea și marginalizarea politicului, explicabile desigur, fac imposibilă funcționarea democrației, de fapt. Iar la asta contribuie în bună măsură și presa.

Am remarcat că întrebarea recurentă pusă acuzator liderilor protestatarilor era dacă vor să își facă partid. Și, dacă ar vrea, ar fi o problemă? Nu, ar fi o dovadă a conștientizării faptului că numai pe cale politică pot fi cu adevărat reprezentați.

Pe de altă parte, chiar dacă acum s-au ferit de partide ca de ciumă, la alegeri și protestatarii de acum vor fi chemați la vot.

Unii nu se vor duce pentru că nu se simt reprezentați, iar absenteismul este o boală a democrației.

Iar cei care se vor duce oare cu cine vor vota? Mă tem că multe dintre voturile nemulțumiților, după cum arată sondajele, tot spre populiști se vor duce. Spirala tăcerii este o capcană în care au căzut și democrații consolidate, nu doar cea atât de fragilă încă de la noi.  

În plus, căpușarea nu este doar explicit politică. La Afumați, o televiziune, întâmplător sau nu asociată cu AUR, se suie nerușinat pe supărarea oamenilor pentru a-și crește ponderea folosită apoi ca armă pentru promovarea intereselor cu iz mafiot ale patronatului.

Când regulile consacrate sunt încălcate și mecanismele firești nu mai funcționează, orice aberație devine posibilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇