Duminică, în a 11 -a zi de protest, tonul protestatarilor s-a schimbat. Au trimis o scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis, premierului Ciolacu și ministrului Agriculturii, în care au cerut rezolvarea în mod concret a unui număr fix de probleme, au dat un termen limită și au avertizat asupra consecințelor, dacă solicitările nu vor fi rezolvate. De asemenea, deși Piața Constituției putea fi un loc bun de protestat, cu expunere mediatică bună, protestatarii au evitat și de data asta manipularea politică. Mai mult, în țară, grei din agricultură se alătură protestelor, cerând guvernanților să renunțe la a-i mai desconsidera pe cei care muncesc în țara asta.
Termen limita 24.01, altfel, toți trei să vă asumați consecințele
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Agriculturii, Florin Barbu.
De data asta, agricultorii au doar solicitări punctuale, privind transportul de cereale din Ucraina, pe care autoritățile române să le susțină și să le rezolve la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) din 23 ianuarie 2024.
Sunt solicitate trei măsuri, cu termene clare de implementare, pe care autoritățile române să le obțină din discuțiile și negocierile cu factorii de decizie din UE.
Să vă asumați răspunderea, se arată în scrisoarea deschisă, „pentru rezolvarea principalelor două probleme majore inclusiv pentru care se protestează şi anunţarea publică a rezultatelor până pe 24.01.2024”.
De asemenea, agricultorii avertizează că au trimis aceste adrese către toate autoritățile române și europene, astfel încât nimeni să nu mai poată să vină cu scuza că nu a știut.
Scrisoarea deschisă se termină cu o amenințare, în cazul în care nu vor fi rezolvate aceste probleme: ”toţi trei ar trebui să vă asumaţi şi suportaţi consecinţele intensificării protestelor din România şi din celelalte state membre, care vor creşte mult mai repede decât se aşteaptă oricine şi că următorul pas este ca fermierii nemulţumiţi din majoritatea statelor membre UE să se deplaseze şi blocheze activitatea” în Bruxelles.
Guvernul să aibă respect față de țară și față de cei care lucrează în agricultură
Încă un fapt de remarcat: de sâmbătă, s-au alăturat protestului fermierilor din Craiova şi reprezentanţii grupului de firme Cerealcom Dolj, care se află între primii trei producători şi în primii cinci traderi de cereale din România.
Mai mult, directorul general al grupului, Mihai Anghel, a spus că trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii le-au arătat-o în ultimii 30 de ani fermierilor, o categorie importantă a ţării, care solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea.
„Sunt şi eu fermier, ne confruntăm cu toţii cu aceleaşi probleme şi trebuie să fim într-o voce comună, ceea ce din păcate nu am reuşit să fim până acum. Trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii au arătat-o în ultimii 30 de ani fermierilor, o categorie importantă a ţării, dar care îşi desfăşoară activitatea cu mare dificultate.
Fermierii nu solicită nimic extraordinar. Solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea.
Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii, alternative normale, rezonabile, cu respect atât faţă de ţară, cât şi faţă de cei care lucrează în agricultură.
Cred că un mare câştig al acestor manifestări este că vor conştientiza că fermierii reprezintă ceva pentru România şi trebuie ascultaţi. E nevoie să fim solidari şi să luptăm împreună pentru a putea exista în continuare", a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Anghel.
Piața mare rămasă goală
În același timp, duminică, Piața Constituției din Capitală a rămas goală, deși fusese aprobat un miting la care puteau să participe 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de TIR.
Deși zona din fața Palatului Parlamentului le-ar fi oferit o bună expunere, niciun protestatar nu a profitat de această oportunitate, având în vedere că autorizația avea legătură cu Diana Șoșoacă și avocatul acesteia. Din nou, protestatarii au respins manipularea și confiscarea politică a manifestațiilor, așa cum au făcut-o la început, când i-au alungat ferm pe George Simion și Diana Șoșoacă.
Protestele sunt aprobate în Piața Constituției pentru trei zile - duminică, luni și marți. Luni, la Senat, va avea loc o sesiune extraordinară pentru aprobarea ordonanțelor deja adoptate de guvern pentru rezolvarea unora dintre problemele ridicate de transportatori și fermieri.
Rămâne de văzut dacă protestatarii vor veni mai aproape de aleși, pentru a le transmite mesajul că trebuie să țină cont și să acționeze cu respect față de cei care muncesc în acestă țară. Cert este însă că tonul s-a schimbat și au fost făcute multe afirmații care ar putea să schimbe atitudinea clasei politice, mai ales într-un an electoral, care schimbă de obicei nivelul de sensibilitate al aleșilor sau numiților.