Agricultura românească, aproape de faliment: Costurile tind să sară peste venituri, ferma medie a devenit nesustenabilă

Agricultura românească, aproape de faliment: Costurile tind să sară peste venituri, ferma medie a devenit nesustenabilă

Ecuația de business care a scos fermierii în stradă e rezultatul a 2 ani de turbulențe pe care lipsa de modernizare a ecosistemului și lanțurilor economice nu a reușit să le ocolească.

Așa cum se va observa în graficele de mai jos, costurile din agricultură au crescut sub presiunea crizelor din ultimii ani, prețurile de vânzare a producției au scăzut, totul pe fundalul unei scăderi de productivitate: fără irigații și prețuri mai mici la inputuri, ferma medie românească nu poate atinge pragul minim de rentabilitate.

ADVERTISING

Asta s-a întâmplat în 2023 – fermierii având mari dificultăți în a relua producția.

Toate acestea, în ciuda faptului că România se află pe podiumul european la producția de cereale și floarea soarelui. Dar nu și la productivitate. Suntem, de pildă, pe primul loc în UE la suprafața cultivată cu porumb, dar pe locul 3 la producție.

Structura agriculturii românești în context european

În cadrul UE, România se plasează pe locul al cincilea după suprafața terenului arabil, cu aproape 9 milioane de hectare, pe primul fiind Franța (18,2 mil. ha), urmată de Spania (12 mil. ha), Germania (11,7 mil. ha) și Polonia (11 mil. ha).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deși potențialul agricol este mare, rezultatele României sunt modeste, mult sub posibilități.

De exemplu, în 2023, datele preliminarii ale Comisiei Europene arată că am realizat doar 7% din totalul recoltei de cereale a UE (19 mil. tone), la mare distanță de Germania (43,5 mil. tone) sau Polonia (35 mil. tone).

Combinația unei recolte relativ slabe în 2023 și structura culturilor din România, constituită preponderent de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, cu prețuri în scădere după 2022, i-a făcut pe fermieri să intre în acest an pe pierderi, în pericol să nu poată continua activitatea, din cauza lipsei fondurilor pentru înființarea noilor culturi.

ADVERTISING

Ferma medie a devenit nesustenabilă: Costurile tind să sară peste venituri

Marea problemă a agriculturii românești este că în ultimii 2 ani costurile au crescut brusc, trase în sus de inflație și criza energetică, în timp ce prețurile produselor la bursa cerealelor au scăzut constant – toate pe fondul scăderii productivității și blocajului programelor de irigații.

Costurile de înființare a culturilor toamnă/primăvară variază între 5.000 lei/ha și 6.000 lei/ha, conform datelor MADR. Și tot statistica oficială arată că producția de grâu a fost de 5 tone/ha, iar la porumb 7,3 tone/ha. 

În timp ce aceste cheltuieli cresc de la an la an, prețurile de vânzare a producției pe bursa Euronext din martie 2022 continuă să scadă:

Evoluția prețurilor cu care se vând produsele pe bursa Euronext:

Pentru înființarea culturii, prețul la care se cumpără în prezent grâul și porumbul, cifrat la aproximativ 0,80 lei/kg, deci în medie, fermierul primește 4.000 de lei pentru producția pe un hectar, dar trebuie să cheltuie peste 5.000 de lei (sămânță, motorină, salarii etc) pentru a înființa o nouă cultură.

Citeşte integral analiza Agricultura în ”Triunghiul Bermudelor”: creștere de costuri, scădere a productivității, scădere a prețului produselor pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇