Protestele transportatorilor şi fermierilor continuă în toată ţara, pentru a şasea zi consecutiv.
Luni dimineaţă a ieşit la rampă şeful Poliţiei Române, care a anunţat deschiderea a 24 de dosare penale pentru incitare la violenţă, iar şeful Jandarmeriei a spus că angajaţii din subordinea lui au fost prezenţi la proteste în 27 de judeţe.
În schimb, sindicatul Europol acuză că sunt create premisele unui nou 10 august, după ce politicienii i-au pus pe poliţişti să fugărească fermierii și transportatorii. Sindicatul mai reclamă că „faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă orice pentru a bloca” autovehiculele scoase pe drumuri.
Tot de dimineaţă prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu miniştrii implicaţi în negocierile cu protestatarii, cărora le-a cerut urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite. Premierul susţine că are o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale, linia roşie peste care nu va trece.
Întâlnirea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cu asociaţiile oierilor s-a finalizat după două ore de discuţii, în care au fost tranşate toate problemele, începând de la subvenţiile alocate în 2024, fondurile europene disponibile, până la colectarea şi prelucrarea lânii, tuns şi păstorit.
Pe seară, reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.
Pe centura Capitalei e o nouă zi de circulație de coșmar, din cauza camioanelor și utilaje agricole care blochează una din benzi în zona Afumați.
În ţară continuă protestele inclusiv la Sibiu, Craiova, Zalău, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava, Bistriţa, Slatina şi Caracal. Iar la Nădlac şi Moraviţa, zeci de fermieri protestează cu utilaje agricole, în zona de frontieră, unde traficul rutier este astfel afectat.
Iată cele mai importante informații și evenimente legate de protestele transportatorilor și agricultorilor de luni, 15 ianuarie - ziua 6:
- 99% din solicitările femierilor s-au rezolvat - Premierul Marcel Ciolacu susține că „aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis” și că 90% dintre ele erau deja bugetate pe anul în curs, dar că nu a fost timp să le promoveze ca ordonanțe. ”Ce mi-e mie ciudă este că 90% dintre ele (dintre obiectele revendicărilor – n.r.) erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu am avut timp, niciun ministru nu putea să aibă timp în trei zile, patru zile să le şi promoveze ca şi hotărâri de Guvern sau ordonanţe sau dacă e nevoie de legi în Parlament”, a spus Ciolacu la Antena 3.
- Ciolacu spune că protestele sunt îndreptăţite - Premierul Marcel Ciolacu a declarat că protestele fermierilor şi transportatorilor "sunt îndreptăţite", considerând că este vorba despre "o frustrare acumulată" în timp, care nu a ţinut neapărat de un guvern. "În primul rând, am încercat să înţeleg de unde au pornit aceste proteste. Din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, sunt îndreptăţite şi am să vă explic exact. Era evident, nu sunt lucruri care au trenat sau pe care le-am făcut eu în cele şase luni de mandat de prim-ministru, este o frustrare acumulată. A fost o pandemie, a fost criza energetică, a pornit războiul, a fost o afluenţă de marfă din Ucraina pe teritoriul României. A fost un preţ, pe emoţie, mare, pe urmă a scăzut preţul, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut le-au cumpărat foarte scump, ele ieftinindu-se în primăvară şi preţurile scăzând la produsele agricole. Deci, un factor cumulat de lucruri care nu au ţinut neapărat de un guvern, dar lucruri pe care trebuia să le sesizăm, ca şi guvernaţi", a spus Ciolacu la Antena 3 CNN.
- Blocaje în portul Constanța - Protestatarii, fermieri şi transportatori cu zeci de camioane şi autoturisme, au blocat, luni seară, unele dintre porţile de intrare în Portul Constanţa Sud - Agigea, pe reţele de socializare făcându-se apel ca numărul acestora să crească.
- Fermierii au ajuns la o înţelegere cu ministrul Agriculturii - Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el. „O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.
- Simion, gonit din nou de protestatari - Liderul AUR, George Simion, a încercat și luni să discute cu manifestanții și a mers la protestele din zona Portului Constanța, dar a fost alungat, potrivit Digi 24. ”Nu aveți ce căuta aici. Acolo la hoții voștri să vă duceți. Hai, taie-o cu hoții tăi cu tot”, i-a strigat un protestatar liderului AUR.
- Coşmar pe centura Capitalei - Pe centura Capitalei este o nouă zi de circulație de coșmar. Zeci de camioane și utilaje agricole blochează una din benzile de circulație în zona Afumați.
- Protest la vama Moraviţa - Fermierii protestează în judeţul Timiş, lângă frontiera cu Serbia. Aproximativ 25 de tractoare şi 25 de maşini se află pe drumul spre şi dinspre Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa. Coloana de maşini porneşte din centrul localităţii Moraviţa şi ajunge până aproape de vamă.
- Protest la Ministerul Agriculturii - Întâlnirea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cu asociaţiile oierilor s-a finalizat după două ore de discuţii, în care au fost tranşate toate problemele sectorului, începând de la subvenţiile alocate în 2024, fondurile europene disponibile pentru sector, până la colectarea şi prelucrarea lânii, tuns şi păstorit. Deşi toţi reprezentanţii de la discuţii au declarat că sunt mulţumiţi de ceea ce au obţinut, în timpul declaraţiilor de presă mai mulţi oieri au demarat un protest în jurul ministerului, cu maşinile, claxonând şi solicitând plata subvenţiilor din sector pentru luna decembrie.
- Amenzi la Constanţa - 33 dintre reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor care au protestat pe 10 şi 13 ianuarie la Constanţa au fost amendaţi de jandarmi cu suma totală de peste 38.000 de lei.
- Blocaj la Nădlac - Zeci de fermieri protestează cu utilaje agricole, în zona de frontieră de la Nădlac, unde traficul rutier este astfel afectat pe DN 7 şi pe alte drumuri din apropiere de cele două vămi. În zona punctelor de trecere a frontierei Nădlac I şi Nădlac II sunt coloane de utilaje şi maşini mici ale fermierilor, care circulă cu viteză redusă şi claxonează în semn de protest. Sunt aproximativ 80 de combine, tractoare şi alte utilaje agricole, dar şi 50 de autoturisme.
- Dosare penale - Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, susţine că se incită la violenţă pe grupurile de socializare, în contextul protestelor, iar anumite persoane îndeamnă oamenii să pună mâna pe lopeţi şi pe topoare pentru a-şi face dreptate. El a adăugat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au lansat astfel de mesaje. Au fost deschise 24 de dosare penale pentru incitare la violenţă.
- Jandarmi în 27 de judeţe - Şeful Jandarmeriei Române a afirmat că au fost efective la proteste în 27 de judeţe. El a precizat că au fost situaţii când s-a blocat circulaţia, dar în urma discuţiilor traficul a fost decongestionat. În general, protestatarii se supun recomandărilor forţelor de ordine.
- Un nou 10 august? - Sindicatul Europol reclamă că „faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă orice pentru a bloca” autovehiculele scoase pe drumuri de către protestatari, sindicatul acuzând că astfel de presiuni sunt făcute de către „şefi slugi ale oamenilor politici”, ale căror funcţii depind de aceştia. Sindicatul Europol acuză că sunt create premisele unui nou 10 august, după ce politicienii i-au pus pe poliţişti să fugărească fermierii și transportatorii. Sindicatul face apel la cadrele MAI să nu accepte astfel de ordine. Detalii AICI
- Reacţia de la şeful Poliţiei - Benone Matei a fost întrebat despre acuzaţiile sindicatului Europol care a afirmat că poliţiştii au fost forţaţi de superiori să spargă protestele prin acordarea de amenzi şi prin blocarea drumurilor cu autospecialele. “Pot să vă transmit că la acest moment dispozitivele au fost foarte clare pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu este opţională şi au fost emise dispoziţii clare pentru a respecta legea şi pentru a proteja populaţia”, a declarat şeful Poliţiei.
- Ciolacu are o linie roşie - Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întâlnire de lucru cu miniştrii implicaţi în negocieri, scopul fiind urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite de cele două părţi. Premierul a transmis că Guvernul are o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale, linia roşie peste care nu poate trece. ”De asemenea, ASF a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceştia nu au mai reuşit să ajungă la întâlnirea de ieri. ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziţia RCA”, a subliniat Guvernul.
- Fermierii ameninţă - Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările. Organizaţia a transmis Ministerului Agriculturii lista de probleme ridicate de membrii săi, fermieri şi cooperative.
- Proteste în toată ţara - Luni au loc proteste în marile oraşe. Un protest se desfăşoară în faţa sediului Instituţiei Prefectului Mureş. Concomitent, la intrările în oraş autorităţile au instituit filtre pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole şi autovehiculelor de mare tonaj.
Şi la Sibiu fermierii ies din nou în stradă, la un protest autorizat, cu 80 de utilaje şi autovehicule care se vor deplasa în coloană prin oraş.
La Suceava fermieri, transportatori şi şoferi de autoturisme au ieşit în stradă, în semn de protest.
De asemenea, proteste au loc şi la Craiova, fără însă ca traficul rutier să fie afectat.
Circa 30 de vehicule s-au deplasat, cu viteză redusă, pe principalul bulevard din Zalău, în cadrul unui protest iniţiat de fermieri şi transportatori.
La Iaşi, peste 200 de fermieri au ieşit cu utilajele agricole şi protestează între rond giratoriu Carrefour şi rondul giratoriu din comuna Leţcani, traficul în zonă desfăşurându-se cu greutate.
Peste 50 de autocamioane participă la un protest pe drumul de centură al oraşului Bistriţa, acestea deplasându-se cu viteză redusă şi claxonând. Protestul a pornit, la orele prânzului, din zona unui parc auto din localitatea Viişoara, iar autocamioanele au pătruns apoi pe DN 17 şi au străbătut centura până la intersecţia cu DN 17C, şi înapoi.
Aproximativ 50 de fermieri s-au deplasat cu tractoare, autoutilitare şi autoturisme, la Slatina, în apropierea zonei industriale, de la intrarea în oraş dinspre comuna Brebeni pe străzile Drăgăneşti, Artileriei şi Cireaşov. La Caracal, fermierii au protestat cu 10 vehicule, aceştia deplasându-se pe centura ocolitoare a oraşului timp de mai multe ore.
Zeci de fermieri au protestat blocând circulaţia pe centura oraşului Roman şi pe o porţiune din DN2.