Negocieri eșuate. Protestul va continua până când autoritățile vor înțelege că „neputința lor de a gestiona o țară este reală”. Blocaje și solidaritate pe șosele

Negocieri eșuate. Protestul va continua până când autoritățile vor înțelege că „neputința lor de a gestiona o țară este reală”. Blocaje și solidaritate pe șosele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Protestul transportatorilor şi al fermierilor a intrat în ziua 5.

Reprezentanţii celor două ramuri au avut duminică o întâlnire la Ministerul Finanţelor, de peste patru ore, în cadrul căreia nu s-a ajuns la nicio concluzie. La finalul discuțiilor, reprezentanții manifestanților au anunțat că protestele vor continua „la nesfârşit, până când aceste autorităţi vor înţelege că neputinţa dumnealor de a gestiona o ţară este reală”.

Interesant este că în mesajul transmis de reprezentanții la negocieri către protestatari, pe lângă anunțarea eșecului negocierilor, aceștia au menționat că autoritățile nu sunt dispuse să reducă din cheltuielile aparatului bugetar - de la pensii speciale până la reducerea risipei bugetare și a aparatului de stat supradimensionat. O nemulțumire care s-a auzit pe tot parcursul celor 5 zile de protest, adăugată la solicitările punctuale.

Și astăzi, intrări în Capitală au fost semiblocate de coloane de camioane și mașini agricole. De asemenea, șosele de centură ale mai multor orașe au fost blocate de manifestanți. Proteste au loc în Oradea, Suceava, Botoșani, Harghita, Vaslui, Brașov, Gorj, Dolj, Constanța, Ploiești, București și Ilfov. Au existat șoferi persoane fizice care s-au solidarizat cu protestatarii.

Cele mai mari probleme la intrarea în Capitală au fost la Afumaţi, unde s-a circulat cu viteză foarte redusă pe DN2, autovehiculele transportatorilor şi fermierilor fiind staționate pe banda 1 a ambelor sensuri de mers. Protestatarii speră ca luni să poată intra în Bucureşti, să-şi strige revendicările în Piaţa Victoriei.

Iată cele mai importante informații și evenimente legate de protestele transportatorilor și agricultorilor de duminică, 14 ianuarie:

ADVERTISING
  • Protest în Piața Constituției - Câteva zeci de oameni s-au adunat în Piața Constituției din București, din solidaritate cu transportatorii și agricultorii.
  • Bulevard blocat în Constanța - Sute de transportatori protestează duminică seara, în municipiul Constanţa, pe mai multe bulevarde, ei fiind însoţiţi de echipaje de poliţie şi jandarmi. Transportatorii au blocat un bulevard din Constanţa. Astfel, intrarea în Constanţa dinspre Mangalia este blocată de sutele de maşini care participă la protest. Oamenii claxonează fără oprire şi au aprins luminile de avarie de la autovehicule. Unii dintre ei transmit imagini de la protest pe diverse reţele de socializare şi îi îndeamnă pe oameni să iasă în stradă.
  • Protest pe centura ocolitoare a Brașovului - Un protest la care participă mai multe maşini de mare tonaj are loc, duminică seara, şi la Braşov, convoiul deplasându-se pe centura ocolitoare a municipiului Braşov. Protestatarii se deplasează pe VOB între km 10 şi 4+200 pe o bandă, iar circulaţia este dirijată de poliţişti pe banda liberă.
  • Mesajul după negocieri - Într-un mesaj transmis protestatarilor după întâlnirea de la Ministerul Finanțelor, reprezentanții acestora au spus atât că nu s-a ajuns la niciun consens pe solicitări, ministrul dând vina pe Comisia Europeană și PNRR, dar au subliniat și că nu există intenția de reducere a cheltuielilor statului - nici pensii speciale, nici reducerea aparatului bugetar și nici reducerea risipei aparatului bugetar.
  • Solidaritate pe DN 1 - Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, duminică seară, pe DN 1, pe sensul spre Bucureşti din cauza a zeci de autovehicule ale căror şoferi se declară solidari cu transportatorii. Circa 50 de vehicule au pornit din Parcul Municipal Vest şi au mers cu viteză mică pe DN 1, pe sensul spre Braşov, până la sensul giratoriu de la Păuleşti, unde au întors, iar la această oră, acestea merg pe sensul opus, spre Bucureşti, cu viteză mică, pe ambele sensuri ale drumului, astfel că traficul este perturbat, au precizat, pentru AGERPRES, surse oficiale. Coloana de autovehicule se întinde pe circa 1,5 km.
  • Protest pe străzile din Constanța - Sute de transportatori protestează duminică seara, în municipiul Constanţa, pe mai multe bulevarde, ei fiind însoţiţi de echipaje de poliţie şi jandarmi. Convoiul a pornit din oraşul Ovidiu, s-a deplasat apoi pe DN 3 până în municipiul Constanţa şi a continuat parcursul pe bulevardul Aurel Vlaicu (Şoseaua de centură a municipiului Constanţa). La acest protest participă atât camioane de mare tonaj, dar şi autoturisme. Traseul aprobat este Ovidiu - DN 3- municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Şoseaua Mangaliei, strada Hărman Arbore şi retur.
  • De vină e Comisia Europeană! - De cealaltă parte, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus, într-o declarație la finalul discuțiilor, că nu s-a ajuns la un acord pentru că solicitările protestatarilor ar intra în contradicție cu măsurile prevăzute în PNRR și cerințele Comisiei Europene (CE). „Nu e de joacă! (...) E vorba de viitorul și dezvoltarea României”, a spus Boloș, fără să spună ceva în mod concret. „Aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia CE, cu toate că noi înţelegem şi suntem de acord trebuie prezentate CE pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor”, a mai spus Boloș.
  • Boloș despre RCA - Poziția ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, despre solicitarea de reducere a prețului RCA: „În privinţa RCA-ului trebuie în continuare să fie discutată problema cu ASF, pentru că aici, ca şi la noi, sunt calculele care se fac, cât plăteşte omul ca primă de asigurare şi ce cheltuieli au asiguratorii. Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că-i lipseşte României în acest moment şi de aceea trebuie să fim înţeleşi că toate aceste tipuri de măsuri şi de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituţiile financiare şi în contextul riscului pe care îl generează”.
  • Nu s-a ajuns la un acord - Nu s-a ajuns la niciun acord, protestele vor continua, a spus după întâlnirea de la Ministerul Finanțelor Dănuț Andruș, unul dintre liderul fermierilor care protestează. „În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanţelor, nu s-a ajuns la niciun acord. (...) În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit, până când aceste autorităţi vor înţelege că neputinţa dumnealor de a gestiona o ţară este reală. Din păcate, avem lista revendicărilor pe agricultură şi pe transport, iar din acele revendicări nu s-a acceptat decât o singură revendicare, aceea cu profitul reinvestit în fermă şi în transport. Asta înţelege domnul ministru să susţină economia românească, neputând justifica incompetenţa statului de a gestiona banul public. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Asta este concluzia. Totul se motivează pe Comisia Europeană, totul se motivează legislativ. Ne trimite domnul ministru la  cei care au scris PNRR”, a declarat Dănuţ Andruş la ieşirea de la negocieri, informează news.ro. Andruș a mai spus că problemele pe care le-au ridicat nu țin doar de transporturi sau agricultură. „Problemele noastre nu sunt legate doar de agricultură sau de transporturi, sunt legate de toate instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională. Sunt reguli făcute pe care nu le mai putem suporta. Noi nu mai suntem bancabili, nu mai avem posibilitatea să ne desfăşurăm activitatea în ţară. Suntem pribegi în ţara noastră. Nu se poate aşa ceva”.
  • Trafic blocat pe DN15 - Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri de mers, duminică, pe DN 15, între localitățile Câmpia Turzii și Luna, din județul Cluj, și pe DN 2, în Vama Siret, județul Suceava, din cauza protestelor fermierilor și transportatorilor, informează Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Polițiștii rutieri îi sfătuiesc pe șoferi să evite aceste zone.
  • Noi blocaje la Afumaţi - Circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat, cu viteză redusă, pe DN2, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, din cauza autovehiculelor transportatorilor şi fermierilor de pe banda 1 a ambelor sensuri de mers, transmite Centrul Infotrafic. Sursa citată recomandă şoferilor să evite această zonă şi să folosească rutele alternative:
  • direcţia Urziceni - Bucureşti: DN 2 - DJ 100 - DJ 200, prin loc. Ştefăneştii de Jos;
  • direcţia Bucureşti - Urziceni: DN CB - DJ 100 - DJ 300, prin loc. Găneasa.
  • Poziţia COTAR - Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat organizarea unor proteste în luna ianuarie, dacă nu se vor finaliza discuţiile cu autorităţile în legătură cu problemele din transport şi din piaţa de asigurări, dar spune că nu e organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu Guvernul. Organizaţia subliniază că 70% dintre revendicările celor care protestează acum pot fi rezolvate într-un termen rezonabil, sunt pertinente, iar unele chiar foarte urgente şi necesare. COTAR reprezintă peste 100.000 de membri din transporturi.
  • Creditul Fermierului - Fermierii români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare ar putea primi în acest an ajutoare de stat de peste 161 de milioane de euro prin "Creditul Fermierului", un program care urmăreşte sprijinirea accesului la lichidităţi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Agriculturii.
  • Planurile ASF pentru RCA - ASF lucrează la un set de măsuri care să aibă ca rezultat final reducerea RCA, a anunţat Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii, după discuţii cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor. "Lucrăm la un document de măsuri, unele vor fi parte din norme interne, deci vor avea un termen de implementare scurt, alte măsuri ţin de schimbări de legislaţie. Lucrăm la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA. Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA", a declarat Petrescu, potrivit Digi24.
  • Negocieri amânate la Finanţe - Reprezentanţii protestatarilor nu s-au prezentat la întrevederea de la Ministerul Finanţelor de la ora 11:00 şi au solicitat amânarea discuţiilor. „Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegaţia acestora nu s-a prezentat la întrevedere şi a solicitat amânarea discuţiilor pentru ora 14.00. Reprezentanţii MF rămân deschişi la orice propunere de reprogramare a întâlnirii sau la stabilirea unei noi modalităţi de comunicare pentru a aborda revendicările şi problemele ridicate”, anunţă Ministerul de Finanţe.
  • 14 revendicări de la fermieri - Clubul Fermierilor Români a formulat o listă de 14 revendicări pentru Ministerul Agriculturii şi Guvern. Prima solicitare vizează acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024. Fermierii cer, totodată, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina. Fermierii solicită subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor cerealelor şi oleaginoaselor, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale. O altă propunere vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, demers realizat în colaborare cu BNR şi instituţiile bancare. Lista completă de revendicări AICI
  • Blocaj la ASF - După întâlnirea cu conducerea ASF, unul dintre liderii transportatorilor și fermierilor, Dănuț Andruș, a declarat că nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun și că cerințele lor nu sunt de luat în calcul.
  • Avertisment de la Poliţie - Centrul Infotrafic informează că duminică s-ar putea înregistra probleme de circulaţie din cauza protestelor transportatorilor și fermierilor. „Estimăm însă că și astăzi vor continua protestele transportatorilor și fermierilor și se va circula cu viteză redusă în multe zone ale țării, în special pe centurile marilor orașe, îndeosebi pe centura capitalei, unde traficul a fost îngreunat în ultimele zile, de când au început manifestațiile. La această oră mai multe autocamioane se află staționate în localitatea Afumați, pe DN 2, banda 1 a sensului de mers către București, cu intenția de a se deplasa pe timpul zilei către capitală”, a transmis Centrul Infotrafic.
  • Un luptător SAS scoate arma - Un incident a avut loc sâmbătă seara, în timpul protestului transportatorilor din Constanţa. O persoană care a încercat să intre cu maşina în zona manifestaţiei, ignorând dispoziţiile poliţiştilor, a fost oprită de un luptător de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care a îndreptat o armă spre motorul autoturismului. Detalii şi imagini AICI
  • Concluziile lui Grindeanu - Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat o minută împreună cu reprezentanţii protestatarilor. „Sunt lucruri pe care urmare a acestor discuţii de aproximativ patru ore le putem face şi pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni care nu ţin doar de Ministerul Transporturilor probabil că vor fi discutate şi ştiu, spre exemplu, cu RCA se merge la ASF. Lucrurile care ţin de Ministerul Finanţelor am înţeles că vor fi discutate mâine de domnul ministru”, a afirmat Sorin Grindeanu sâmbătă seara. Detalii AICI
ADVERTISING

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele, inclusiv pe centura Capitalei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇