A treia zi de proteste. Transportatorii și fermierii vor în Piața Victoriei. La Cluj au ieșit în stradă și șoferii și taximetriștii

A treia zi de proteste. Transportatorii și fermierii vor în Piața Victoriei. La Cluj au ieșit în stradă și șoferii și taximetriștii

Zeci de camioane, autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole participă, vineri, pentru a treia zi consecutiv, la un protest care are loc pe şoseaua de centură a Capitalei, dar şi în mai multe judeţe.

Surse din rândul organizaţiilor patronale ale transportatorilor au declarat pentru News.ro că săptămâna viitoare vor să solicite autorizarea unui protest în Piaţa Victoriei. Şi reprezentanţii fermierilor vor să proteste cu utilaje agricole, în faţa Guvernului.

Însă prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, spune că până la această oră nu există solicitare de organizare a unui protest: "Noi susținem protestele, dar trebuie organizate legal. Este nevoie, pe de-o parte, de solicitarea organizării unui proteste. Pe de altă parte, orice tranzitare a municipiului București cu autovehicul de mare tonaj trebuie autorizată special. Legea este nenegociabilă”.

ADVERTISING

Camioane din mai multe zone ale ţării se află la intrarea în Capitală. Transportatorii și fermierii din mai multe zone ale țării încearcă vineri să intre în București. Polițiștii i-au oprit deoarece nu au autorizație de protest. Participanții vor să ajungă în Piața Victoriei.

”Săptămâna viitoare vom încerca să depunem o autorizaţie, să vedem ce va spune Primăria, dacă ne-ar lăsa în Piaţa Victoriei sau nu. Am vrea să organizăm un protest pe o perioadă de mai multe zile, vrem să fim auziţi”, a declarat un reprezentant al transportatorilor.

Şi fermierii pregătesc un miting la Bucureşti

La rândul său, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, prin organizaţiile componente (Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF), îşi exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează în mai multe judeţe şi la intrarea în Bucureşti.

ADVERTISING

”Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise şi preşedintelui României, premierului României şi tuturor miniştrilor din Guvern. Pentru fiecare dintre probleme, în ultimele luni, AAC a transmis decidenţilor politici adrese oficiale şi interpelări ce au rămas fără răspuns”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Forţa Fermierilor.

În plus, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, structură membră a COPA-COGECA, va face o informare către organizaţia europeană şi va solicita ca pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare să fie discutată şi situaţia fermierilor din România.

Potrivit sursei citate, luni, organizaţiile membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii de la care aşteaptă soluţii concrete şi termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări.

ADVERTISING

”În lipsa unor asumări clare şi a unor acţiuni concrete ca urmare a şedinţei, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi la nivel nivelul fiecărui judeţ.

Avem încredere că acţiunea noastră nu va fi împiedicată de chestiuni birocratice şi că autorizarea protestului va fi făcută în regim de urgenţă. Un număr foarte mare dintre membrii organizaţiilor noastre au intrat deja în a treia zi de protest.

Suntem alături de ei şi îi asigurăm de tot sprijinul şi de implicarea organizaţiilor din care fac parte. Ne dorim ca toate acţiunile de protest să decurgă fără incidente, dar şi ca forţele de ordine să dovedească înţelegere şi să nu împiedice desfăşurarea paşnică a evenimentelor”, adaugă Forţa Fermierilor.

Sursa citată face un apel public ca mişcarea fermierilor să nu fie folosită în scop electoral, iar protestul să nu fie politizat în niciun fel. 

Predoiu: Trupele au fost în control tot timpul

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost întrebat, vineri, dacă au existat incidente la protestele transportatorilor şi fermierilor şi dacă au fost aplicate avertismente sau sancţiuni în aceste zile. 

“Nu, lucrurile s-au desfăşurat, e adevărat, cu puţină tensiune, dar totuşi în ordine, cu calm, sub control. Trupele au fost în control tot timpul. A fost un dialog civilizat, acolo unde s-a mai angajat dialogul între protestatari şi reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi am încredere că vom depăşi cu toţii, cu bine şi cu civilitate, acest moment”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 

El a precizat că legile permit ca fiecare să îşi ceară drepturile, respectând în acelaşi timp ordinea publică. 

“Legile organizează suficient spaţiu juridic, astfel încât fiecare să-şi exprime opiniile şi să-şi reclame drepturile, respectând ordinea publică şi drepturile celorlalţi, respectăm pe colegii noştri poliţişti şi jandarmi care nu fac altceva decât să asigure pentru toată lumea, în beneficiul tuturor, un climat de ordine şi de linişte, ca toată lumea să-şi poată desfăşura activităţile şi cei care protestează şi cei care merg la lucru şi cei care se plimbă pe stradă. Trebuie cumva cu toţii să ne armonizăm şi să ne găsim formele de manifestare încât să ne respectăm, să nu ne deranjăm unii pe alţii, iar asta se face pur şi simplu urmând calea legală”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Protestele se extind în țară

Protestele continuă și în țară și la Cluj au raliat mișcării și zeci de şoferi de autoturisme personale şi taximetrişti. Ei au plecat în coloană din cartierul Mănăştur către sediul Prefecturii Cluj. Participanţii la acţiune nu blochează drumul, dar circulă cu viteză redusă.

„În municipiul Cluj-Napoca se desfăşoară protestul transportatorilor de mărfuri. Aproximativ 20 de conducători de autoturisme personale şi în regim taxi se deplasează pe traseu Frunzişului- Calea Turzii-Prefectură”, anunţă, vineri după amiază, Poliţia judeţeană Cluj.

Protestul şoferilor de autoturisme şi taximetre este un mesaj de susţinere faţă de revendicările şoferilor profesionişti care reclamă creşterea tarifelor pentru poliţele de răspundere civilă auto obligatorii şi care cer mai multe modificări legislative. 

La locul acţiunii sunt prezente echipaje rutiere şi jandarmi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇