Sute de transportatori participă, joi, la a doua zi de protest. Camioane din toată ţara au pornit către Bucureşti, pentru a se alătura angajaţilor firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei.
Între timp, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit cu reprezentanţii unor asociaţii ale transportatorilor.
”Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, în această dimineaţă, la sediul MTI, cu reprezentanţii Confederaţiilor şi Asociaţiilor relevante de transportatori. Astfel, împreună cu cei de la COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 şi APULUM s-a stabilit reluarea discuţiilor pentru miercurea viitoare”, au transmis reprezentanţii Ministerului Transporturilor.
Potrivit sursei citate, discuţiile vor viza găsirea de ”soluţii realiste şi aplicabile pentru problemele cu care se confruntă transportatorii”.
UPDATE Şi reprezentanții Cancelariei prim-ministrului au avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor.
În urma consultărilor, s-a convenit că ministerele și instituțiile cu atribuții în rezolvarea aspectelor semnalate vor fi informate de către Cancelarie despre problemele ridicate, în vederea găsirii celor mai potrivite soluții.
Astfel, s-a agreat ca cel mai târziu până la sfârșitul săptămânii viitoare să fie stabilită o întâlnire de lucru între reprezentanții transportatorilor care au participat la consultările de la Guvern și cei ai Autorității de Supraveghere Financiară pentru a discuta aspectele semnalate în legătură cu RCA.
La întâlnirea de azi au participat, din partea Guvernului, Florin Spătaru, Ovidiu Gheorghe și Daniel Botănoiu, consilieri de stat în cadrul Cancelariei, iar din partea transportatorilor reprezentanți desemnați din toate zonele țării.
Transportatori din toată ţara au participat și miercuri la o acţiune de protest, coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, dar şi în Cluj, Buzău și multe alte orașe.
Lista revendicărilor
Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include:
- plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.);
- amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare.
- aplicarea „tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”.
- aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112
- elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin ordonanţa de urgenţă, pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.