Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu Klaus Iohannis despre funcţia de preşedinte al Consiliului European care ar putea reveni României. Șeful Executivului susţine că este o şansă reală, pentru că avem un culoar bun, iar Iohannis ar putea prelua această poziţie în luna mai.
Potrivit atribuţiilor, premierul numeşte comisarul european, România urmând să preia alt portofoliu faţă de cel actual, pe Transporturi, deţinut de Adina Vălean, informează News.ro.
Conform unor informaţii apărute în spaţiul public, în PNL a fost discutată varianta în care funcţia de preşedinte al Consiliului European ar putea fi preluată de preşedintele Klaus Iohannis, actualul ocupant, Charles Michel, anunţându-şi intenţia de a candida pentru Parlamentul European.
În acest caz, ar urma o demisie a preşedintelui Iohannis, în luna iunie, înainte de încheierea mandatului la Cotroceni, iar, conform Constituţiei, postul ar fi ocupat, interimar, de preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă.
- Citește și analiza Ioanei Ene Dogioiu pe această temă: Fantezii liberale cu demisia lui Iohannis. De ce scenariul plecării la șefia Consiliului European are șanse spre zero
Falcă: Se fac tatonări
În schimb, vicepreşedintele PNL Gheorghe Falcă spune despre acest scenariu că negocierile vor avea loc abia după alegerile europene din iunie, acum fiind doar tatonări.
Falcă a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis este un om apreciat la Bruxelles și are relaţii foarte bune cu cancelariile europene.
"Din ce ştim noi, negocierile întotdeauna se vor face după votul pentru Parlamentul European, dar până atunci, normal, se fac tatonări, se fac calcule şi ce este important este faptul că Partidul Popular European, de unde face parte şi PNL şi unde este angrenat şi preşedintele Klaus Iohannis, va fi partidul care va avea cele mai multe voturi în Parlamentul European 2024-2029.
Conform sondajelor, suntem pe primul loc în Germania, suntem pe primul loc în Spania, suntem pe locul doi în Polonia, Italia, Franţa şi România, adică în primele şase ţări, PPE stă foarte bine şi sperăm ca împreună cu socialiştii europeni să facem o majoritate", a explicat europarlamentarul liberal.
Gheorghe Falcă precizează că "cele două partide o să-şi împartă cele patru funcţii, adică preşedintele Comisiei, preşedintele Consiliului, preşedintele Parlamentului şi Banca Centrală Europeană”.
”Atunci, oportunitatea aceasta de a putea obţine România această funcţie este o oportunitate foarte mare, are legătură, aşa cum am spus, cu credibilitatea şi aprecierea pe care o are Klaus Iohannis la nivel european şi în acel moment, putem spune că România atinge un punct maxim în relaţia cu Europa", a menţionat acesta.
Ungaria vrea președinția Consiliului European
Și Ungaria își dorește funcția de președinte al Consiliului European, iar şefa statului ungar Katalin Novak a declarat că țara sa va dovedi că este capabilă "să fie un bun preşedinte al Consiliului UE", când va prelua preşedinţia în a doua jumătate a acestui an, potrivit Agerpres.
Ungaria va prelua preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, la scurt timp după alegeri. Priorităţile sale vor include abordarea de către UE a provocărilor demografice şi continuarea procesului de extindere a Uniunii, cu accent special pe Balcanii de Vest, a spus ea.