Negocieri eșuate la guvern. Transportatorii și fermierii continuă protestul, rămâne cine vrea în stradă

Negocieri eșuate la guvern. Transportatorii și fermierii continuă protestul, rămâne cine vrea în stradă

Negocierile de vineri dintre transportatorii și agricultorii care au ieșit în stradă de câteva zile și reprezentanții guvernului au eșuat. Manifestanții au anunțat că protestele continuă și cine vrea va rămâne în stradă, în timp ce guvernul susține că are toată deschiderea să găsească soluții și a propus formarea unor grupuri de lucru pentru cele 40 de revendicări.

Transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru care vor analiza cele 40 de revendicări prezentate.

„În urma întâlnirii cu primul ministru al României şi prezentarea problemelor pe care le avem (...) am primit promisiuni verbale că vor fi înfiinţate grupuri de lucru cu ministerele de resort şi instituţiile implicate în problemele noastre, începând de luni, 15.01.2024.

ADVERTISING

Decizia de a continua protestul aparţine fiecăruia care este în stradă. Noi personal am hotărât că vom rămâne în stradă”, au anunţat protestatarii.

De cealaltă parte, potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în rezolvarea problemelor prezentate de protestatari.

„Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Ca urmare

  • luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa şi reprezentanţii ministerelor cu atribuţii în domeniu,
  • marţi, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanţilor ministerelor cu atribuţii în domeniu,
  • miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.
ADVERTISING

În comunicat se mai arată că dialogul va continua pe marginea soluţiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate şi avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, şi reprezentanţi ai Prefecturii Capitalei.

Din partea transportatorilor şi fermierilor au participat: Şerbănescu Constantin, Cercel Ionuţ-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruş Dănuţ, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.

Context

Vineri, în a treia zi de peoteste, zeci de camioane, autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole au participat la un protest pe şoseaua de centură a Capitalei, dar şi în mai multe judeţe.

ADVERTISING

Surse din rândul organizaţiilor patronale ale transportatorilor au declarat pentru News.ro că săptămâna viitoare vor să solicite autorizarea unui protest în Piaţa Victoriei. Şi reprezentanţii fermierilor vor să proteste cu utilaje agricole, în faţa Guvernului.

Care sunt revendicările:

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include:

  • plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.);
  • amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare. 
  • aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”. 
  • aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112,
  • elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.

În ce-i privește pe fermieri, revendicările sunt, în mare parte comune (potrivit unor reprezentanți ai unor asociații agricole):

  • valoarea RCA - în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii
  • creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie
  • preţurile scăzute la cereale generate şi de importurile din Ucraina
  • echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole
  • înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani
  • neplata la timp a subvenţiilor și cauzele care duc la întârzierea plății acestora (controale, monitorizare, nefuncţionarea sistemelor de la APIA şi de la ministere)
  • implementarea legii forţei majore pentru a-i putea susţine pe cei care au probleme după doi ani de secetă
  • lipsa Legii arendei
  • lipsa responsabilităţii angajaţilor statului faţă de greşelile pe care le fac
  • abuzurile instituţiilor statului atunci când vin în controale

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇